Nintendo Switch Online - Het oordeel

  • Special

  • 12 okt 18 om 10:07

  • Erik

  • 1

“What you see, is what you get.” Na bijna een maand Nintendo Switch Online is dat het voornaamste wat is blijven hangen. De service is degelijk en kent een uiterst aangenaam prijskaartje, maar prikkelt naar mijn mening op dit moment te weinig om fans écht over de streep te trekken.

Sinds 19 september moet je betalen om Splatoon 2, Mario Kart 8 Deluxe en andere Nintendo Switch-titels online te kunnen spelen. Waar Sony en (met name) Microsoft zijn fans al jarenlang laat lappen hiervoor, is dit voor een Nintendo-platform voor het eerst. Misschien is het daarom ook wel een beetje wennen. Zeker omdat we het eerste anderhalf jaar gewoon voor noppes iedereen onder konden kliederen. Toch de prijs wel heel aantrekkelijk: waar je bij Microsoft en Sony dik vijftig euro per jaar betaalt, ben je bij Nintendo Switch Online al voor €19,99 klaar. Of zelfs nog minder met het Family Abonnement van €35,99, dat je tot met acht familieleden (of vrienden!) kunt delen. Heerlijk!

Eindelijk, cloud saves!

Er zijn twee opvallende nieuw zaken (en nog meer, maar deze zijn het spannendst) die je hiervoor terugkrijgt. Allereerst is het eindelijk mogelijk om online een back-up te maken van je opslagbestanden. Een werkelijk sublieme toevoeging, die de Nintendo Switch ontzettend hard nodig had. Eerst was je namelijk heel flink de pineut als je Nintendo Switch kapot ging. Het maken van een back-up is daarnaast een fluitje van een cent. Je hoeft er namelijk niets voor te doen: als jij met het internet verbonden bent, gebeurt dit automatisch – zelfs in de slaapstand. De opslagdata wordt gekoppeld aan je Nintendo Account, die je vervolgens gemakkelijk terug kunt halen als je een nieuwe of andere Switch gebruikt.

Het leuke hiervan is dat deze functie je dus ook in staat stelt om lekker verder te gaan waar je gebleven bent bij een vriend of vriendin. Dus als jij al dat geheime bord uit Super Mario Party hebt vrijgespeeld, kun je die gewoon op de Nintendo Switch van je maat laten zien. Hiervoor hoef je enkel op zijn of haar Nintendo Switch in te loggen. Pas enkel wel op dat ze vervolgens niet met jouw data aan de haal gaan!

Er zit echter wel een keerzijde aan dit verhaal. Of beter gezegd: ik vind die keerzijde niet zo erg, maar ik kan me voorstellen dat jij dat misschien wel ervaart. Niet elke game is compatibel met Cloud Saves. Splatoon 2, FIFA 19 en straks Pokémon: Let’s Go, Pikachu / Eevee gebruiken ‘m bijvoorbeeld niet. Volgens Nintendo is dit om te voorkomen dat bijvoorbeeld de online multiplayer oneerlijk beïnvloed wordt. En ongetwijfeld zodat er straks niet duizenden shiny Mewtwo’s op de opslagcloud rondzweven. Persoonlijk kan ik hier mee leven: het is alleen jammer dat Nintendo niet bereid lijkt te zijn om zelf betere restricties (single- en multiplayer bijvoorbeeld los van elkaar zien) hierin op te stellen.

In de schatkist

De tweede opvallende nieuwigheid? NES-spellen! Jawel, Nintendo heeft zijn diepe schatkist aan klassiekers weer eens opengetrokken en heeft er twintig uitgehaald, waaronder (Super) Mario Bros, The Legend of Zelda, Dr. Mario en Donkey Kong. Spellen die je weer eens heerlijk in laten zien hoe verwend wij gamers zijn tegenwoordig. Mijn eerste potje Gradius was na zo’n vijf seconden over, bij Ghost N’ Goblins zat ik binnen de kortste keren in mijn onderbroek en ik verbaasde me erover hoe houterig onze besnorde loodgieter eigenlijk sprong bij zijn debuut.

Net als in de Virtual Console van de Wii U en (New) Nintendo 3DS is het gelukkig mogelijk om waar je maar wil onderbrekingspunten te maken. Dit maakt die bikkelharde spelletjes nét iets beter te behappen. Ook kun je te allen tijde een tweede speler inschakelen. Nu kon dat ook al op die oude beeldbuis in de jaren ’80, maar nu kan het ook online! Dit werkt prima: je kunt om de beurten spelen in Super Mario Bros of elkaar tegelijkertijd bekogelen met virussen in Dr. Mario. Het mindere? Je moet hiervoor wel vriendjes zijn: het is niet mogelijk om tegen willekeurige mensen te spelen. Daarnaast blijft er te allen tijde (ook tijdens normaal spelen) zo’n lelijke instructiebalk onderin het scherm.

Ik vraag me echter stellig af waarom Nintendo in vredesnaam NES-spellen heeft gekozen ter promotie van Nintendo Switch Online. Begrijp me niet verkeerd: ik apprecieer de klassiekers voor wat ze zijn, maar ze passen totaal niet bij de tijdsgeest en de doelgroep van nu. Misschien dat papa of mama die met de NES opgegroeid zijn er wat plezier aan beleven, maar voor zoon of dochter is hier niet zoveel aan. Ook voor een 27-jarige Erik en andere diehard Nintendo-fans zijn ze niet zo spannend: die hebben de spellen al tig keer zelf aangeschaft, hebben een NES Mini óf vinden de spelletjes stiekem veel te moeilijk. Het is leuk om erbij te hebben, maar op dit moment doet het wat mij betreft té weinig om de aantrekkingskracht van Nintendo Switch Online groter te maken.

Toekomst

Hetzelfde geldt voor de andere ‘pijlers’ waarmee The Big N haar service promoot. Deze waren er namelijk al. De Nintendo Switch Online-applicatie is al sinds de zomer van 2017 beschikbaar, terwijl we al vanaf het begin online kunnen spelen. Het vormen niet zo snel redenen om voor een abonnement te gaan. Als vijfde pijler ontvangen Nintendo Switch Online-leden exclusieve aanbiedingen; iets wat een beetje terug zou kunnen grijpen naar het veelgeprezen Club Nintendo. Op dit moment kun je bijvoorbeeld twee toffe NES-controllers halen voor je Switch. Hopelijk gaan we hier in de toekomst meer van zien.

Het woordje ‘toekomst’ is wat mij betreft ook een sleutelwoord. Ik denk dat we á la Splatoon steeds een stukje meer van Nintendo Switch Online gaan zien, zodat het steeds een stukje spannender wordt. Hier en daar worden er al NES-spelletjes toegevoegd, en straks misschien zelfs SNES of N64-spellen. Ook denk ik dat er langzamerhand wat meer functies uit gaan rollen die de service steeds een beetje aantrekkelijker maken. Ik zou bijvoorbeeld dolgraag een soort Nintendiaans Achievement-systeem zien, of de mogelijkheid voor een Nintendo Switch Online-app op de, ehm, Switch. Maargoed, voor een zacht prijsje van €19,99 (of zelfs minder) hebben we voor nu eigenlijk heel weinig te klagen.

Conclusie

Nintendo Switch Online is een degelijke dienst met een zeer aantrekkelijk prijskaartje. Hierdoor kent het een zeer lage instapdrempel. Het biedt alles wat je nodig hebt om goed online te spelen en het introduceert eindelijk cloud saves. Daarnaast is het ook een relatief veilige service: ouders met (kleine) kinderen kunnen gerust een abonnement nemen, zonder hun kind bloot te stellen aan allerlei gekkigheden. Mijn voornaamste pijnpunt is echter het gebrek aan aantrekkingskracht. Dit was hét moment geweest voor Nintendo om met leuke, prikkelende toevoegingen te komen – maar dat laten ze op het moment nog na. De toekomst gaat uitwijzen of dit zo blijft.

Like dit bericht:

Recente artikelen

Soulslike game Another Crab’s Treasure in april naar Switch

0

Nieuws Soulslike game Another Crab's Treasure in april naar Switch

22-02-2024

2

Dennis

Starlink: Battle for Atlas

0

Review Starlink: Battle for Atlas

16-10-2018

0

Daan

Dragon Ball FighterZ

0

Review Dragon Ball FighterZ

11-10-2018

1

Daan

Discussieer met ons mee! 1

Maurice

11 jul 21 om 23:45

#575‍

2511 XP | 184 comments

Nintendo zou minstens de optie kunnen/moeten bieden om de games te kunnen kopen.🤐