Nintendo Switch Online - 1.5 jaar later

  • Special

  • 4 apr 20 om 19:09

  • Erik

  • 0

Nintendo Switch Online verscheen op 19 september 2018, inmiddels anderhalf jaar geleden. Destijds oordeelde ik dat de service, ondanks het aangename prijskaartje, toch inhoudelijk wat te karig was om fans écht overstag te laten gaan. Hoe zijn de kaarten nu geschud?

Laten we bij het begin beginnen: de inhoud. Nintendo Switch Online kost €19,99 voor een heel jaar en €34,99 als je een familieabonnement neemt. Laatstgenoemde laat je met maximaal acht verschillende accounts spelen.

Een lidmaatschap levert je de volgende services op:

1. Mogelijkheid om online te spelen*

Deze spreekt voor zich: de aanschaf van een Nintendo Switch Online-abonnement laat je gebruik maken van online speelstanden en functies bij elk spel die dit ondersteunt.

2. Spellen opslaan in de cloud

Nintendo Switch Online Cloud Save zorgt ervoor dat jouw oplagdata veilig bewaard wordt op de servers van Nintendo, ook als je Nintendo Switch kapot gaat of als je ‘m verliest. Saves zijn in dit geval gekoppeld aan je Nintendo Account. Deze functie stelt je daarnaast in staat om je avontuur in Yoshi’s Crafted World gewoon te vervolgen op de Nintendo Switch van een vriend of vriendin.

Kleine noot: niet elke game ondersteunt de Cloud. Met Animal Crossing: New Horizons, Pokémon Sword & Shield en Splatoon 2 als noemenswaardige voorbeelden. Bekijk op de website van Nintendo de volledige lijst.

3. Virtual Console

Je krijgt de mogelijkheid om klassieke games van weleer te spelen in een Netflix-achtige omgeving. Bij de lancering waren dit enkel spellen van het Nintendo Entertainment System, maar sinds afgelopen jaar zijn er ook Super Nintendo-titels beschikbaar. Beide komen met hun eigen applicatie.

4. Exclusieve extra content

Als Nintendo Switch Online-lid krijg je toegang tot wat extra speeltjes. Af en toe krijg je wat exclusieve ingame-items (zoals een Nook Inc-tapijt voor New Horizons). Ook heb je de mogelijkheid om twee Game Vouchers aan te schaffen voor €99,00, waar je twee Nintendo-spellen voor aan kunt schaffen. Het grootste lokkertje is zonder twijfel de battle royale-puzzelaar Tetris 99, die gratis te downloaden is bij een lidmaatschap.

*Free-to-playspellen als Fornite, Paladins en Ninjala (mei 2020) zijn ook zonder een lidmaatschap online speelbaar.

Iets na de release van de service, vertelde ik al wat dit zoal inhield. En eigenlijk is dit grofweg hetzelfde gebleven. Het aantal online games is natuurlijk flink toegenomen, en het gekeuvel om de online cloud (recentelijk weer aangewakkerd door Animal Crossing: New Horizons is er nog altijd. Dat gezegd hebbende: tegen een verre vriend of onbekende een spelletje spelen werkt over algemeen lekker vlot en eigenlijk ervaar ik nooit echt kenmerkende problemen. Recentelijk babbelde ik nog heerlijk met wat N1-leden op Morian, mijn eiland in New Horizons, en dat verliep allemaal vlekkeloos. Online in Pokémon Sword & Shield is daarentegen wél een forse stap terug ten opzichte van de Nintendo 3DS-delen, maar dat ligt meer aan Game Freak dan aan de service van Nintendo.

Battle Royale

De meest in het oog springende verschillen ten opzichte van de release van Nintendo Switch Online in september 2018, zijn zonder twijfel Tetris 99 en de Super Nintendo Entertainment System-applicatie. Laten we met het eerste beginnen: Tetris 99 is awesome. Het heeft de gemoederen op de redactie flink bezig gehouden: Paul was lovend in zijn review, en Neslihan deed haar haat- liefdeverhouding uitgebreid uit de doeken. Nintendo speelde hier ook slim op in, en legde de titel met een NSO-lidmaatschap én de Big Block DLC in de winkels. Uitstekende deal, als je het mij vraagt!

De tweede grote toevoeging aan het pakket zijn de SNES-games. Er zijn op dit moment 26 games beschikbaar, variërend van klassiekers als Super Mario World en Super Metroid tot ondergeschoven kindjes als Stunt Race FX (een super grappig 3D-racespel op de SNES!) of Earth Defence Force. Vooral die laatstgenoemde type spellen zijn interessant, gezien die niet op de SNES Mini staan en je die waarschijnlijk overgeslagen hebt op de Virtual Console van de Wii (U). De titels komen allen met uitgebreide opslag- en terugspoelfuncties, waardoor ook je kleine broertje met gemak deze spelletjes kan completeren. Het leuke aan SNES-titels is daarnaast dat ze een tikkeltje toegankelijker zijn dan dat bikkelharde spul uit de jaren ’80, waardoor je er al snel meer plezier uithaalt.

Valkuil

Minpuntje? Er staat betrekkelijk weinig op dat je als Nintendo-fan niet al eens eerder hebt gezien. Nog eentje? Nintendo update sinds een half jaar de applicatie niet meer op reguliere wijze. Bij de NES-app deden ze dat subliem: vrijwel elke maand kwamen er wel een paar nieuwe games op uit. Het leuke aan die titels is ook dat het zomaar een speciale versie kan zijn. Deze laten je, in het geval van The Legend of Zelda II: Adventure of Link bijvoorbeeld, met een super krachtige overpowered-versie laten beginnen of andere over-the-top-gekkigheden. Heerlijk! De Super Nintendo-spellen hebben deze rare versies tot nu toe helaas niet. Nu is dat een hele kleine kniesoor (die ik vanuit een ontwikkelaars-standpunt ook best begrijp), maar het is wel teleurstellend dat je niet elke maand verblijdt wordt met nieuw spul om naar uit te kijken!

Toch merk ik wel dat ik enige belemmering voel om écht te gaan zeuren over Nintendo Switch Online. €20,- per jaar is niet veel – en als je het een beetje slim speelt, betaal je nog geen vijf! Dit bedrag maakt het ongelofelijk toegankelijk. Daarnaast krijg je toch nog best wel een hoop aardige extraatjes. De grote valkuil? Door het lage bedrag ga je het als Nintendo-fan minder snel als iets bijzonders of exclusiefs zien, zeker als er nét een tikje te weinig gedaan wordt om dit te ontkrachten.

Conclusie

Nintendo Switch Online blijft een laagdrempelig pakket met een aantrekkelijk prijskaartje. De SNES-titels en vooral Tetris 99 hebben het in anderhalf jaar een stuk aantrekkelijker gemaakt én het online spelen werkt naar behoren. Toch denk ik dat vooral ouders en meer casual gamers écht plezier gaan halen uit de extraatjes die dit lidmaatschap met zich mee brengt. Want eerlijk is eerlijk, voor Nintendo-fans biedt het nog altijd te weinig om het écht bijzonder te maken.

Like dit bericht:

Recente artikelen

Release trailer voor Bō: Path of the Teal Lotus

0

Nieuws Release trailer voor Bō: Path of the Teal Lotus

21-07-2024

1

Rik

Good Job! – Een effectieve puinhoop

0

Review Good Job! - Een effectieve puinhoop

05-04-2020

0

Paul

De uitdagingen van maar een half uurtje Animal Crossing spelen

0

Special De uitdagingen van maar een half uurtje Animal Crossing spelen

04-04-2020

0

Ness

Reageer als eerste!