New Nintendo 2DS XL – Het oordeel

Stiekem kijk ik al met nostalgie terug naar de gloriedagen van de Nintendo 3DS. Wát was het een prachtig apparaat. Vele uren stak ik in Tales of the Abyss, Shin Megami Tensei IV, Kid Icarus: Uprising, The Legend of Zelda: Majora’s Mask 3D, Pokémon Y en vele andere toppers die het systeem rijk is. Nu, anno 2017, sluit Nintendo het Nintendo 3DS-hoofdstuk nog altijd niet af. Hoewel we inmiddels ook al de Nintendo Switch in de huiskamers hebben staan, komt Nintendo met een (hopen we) laatste iteratie in de Nintendo 3DS-familie: de New Nintendo 2DS XL.

2D in twee smaken

De New Nintendo 2DS XL komt in een opvallend compacte verpakking voor een XL-handheld. Het doosje bevat een New Nintendo 2DS XL-systeem, een stylus, 4GB microSDHC-geheugenkaart, een oplader, een handleiding en wat AR-kaarten. Hij komt in twee smaken: in de preview besprak ik nog mijn hands-on met de zwart-turquoise variant en voor de review hebben we van Nintendo een wit-oranje speeltje ontvangen. In beide gevallen wisselen de twee kleuren elkaar goed af in het design van de console en maakt het reliëflaagje aan de bovenkant het apparaatje helemaal af!

Zoals gezegd pakken de designkeuzes bij het apparaatje erg goed uit. Zowel de zwart-turquoise als de wit-oranje console is erg mooi. Hoewel het bovenste scherm van eerstgenoemde nog erg gevoelig bleek voor vingerafdrukken, heeft de wit-oranje versie hier totaal geen last van. Laat ik het nogmaals benadrukken: beide kleurencombinaties zien er prachtig uit! Al met al oogt de zwarte iets zakelijker en de witte iets kinderachtiger. Een andere prettige designkeuze voor het apparaatje is de nieuwe plaatsing van de cartridges. Deze plaats je nu in een afgesloten omgeving linksonder, naast het microSDHC-kaartslot. Dit zorgt ervoor dat je spelkaart in je broekzak niet zo maar los meer komt. Ontzettend handig, want dat is iets wat mij met de traditionele Nintendo 3DS nog wel eens overkwam.

Nintendo heeft meer stappen ondernomen om het design van de New Nintendo 2DS XL zo fris mogelijk te laten aanvoelen. Zo is de stylus nu erg stijlvol weggewerkt aan de onderkant van de console. Vooral bij de zwart-turquoise variant is dit zeer mooi gedaan, maar ook bij de wit-oranje console ziet het er erg goed uit. De volumeknop aan de linkerkant bestuurt voor Nintendo-normen tevens zeer fijn. Op veel nauwkeuriger wijze dan op de originele Nintendo 3DS kun je het volumeniveau aanpassen.

Ook het daadwerkelijk bespelen van de handheld voelt enorm fijn aan. De handheld ligt goed in de hand en je hebt iets meer grip dan je met de originele Nintendo 3DS had. De geluidsboxen bevinden zich aan de hoekjes onderaan, waardoor je mogelijk het geluid blokkeert door het apparaatje verkeerd vast te houden. Dit vormt echter, meestal, geen probleem. De aan/uit-knop, daarentegen, kan je in het begin even wat moeite kosten. Je moet de knop namelijk redelijk stevig indrukken en dankzij de vorm heb je hier je nagels voor nodig. Dit betekent dat je de console in elk geval niet zomaar per ongeluk uitschakelt tijdens het spelen, maar wat mij betreft werkte het in- en uitschakelen van de console voorheen beter.

Kleine onhandigheidjes

Toch pakken niet alle keuzes van Nintendo even gelukkig uit. De meest ongelukkig keuze is die voor een andere SD-kaart. Voor elke andere Nintendo 3DS-variant, behalve de New Nintendo 3DS (XL), gebruik je een normale SD-kaart, maar voor de New Nintendo 2DS XL heb je een microSDHC-kaart nodig. Dit betekent dat je niet zo gemakkelijk je SD-kaart kunt verwisselen tussen de twee handhelds. De 16GB SD-kaart die ik destijds voor de Nintendo 3DS kocht, werkt dus niet met de New Nintendo 2DS XL. Gegevens zet je eenvoudig over via lokale connectie tussen de twee consoles, maar helaas kun je zo niet meer terug naar je oude handheld. Omdat je Nintendo Network ook maar op één Nintendo 3DS-systeem tegelijk werkt, zul je ‘m helaas moeten opbergen in de kast.

Pracht en praal

Zeker wanneer je vanaf de eerste Nintendo 3DS overstapt naar de New Nintendo 2DS XL merk je dat de kwaliteit van de schermen enorm is toegenomen. Het is een genot om op de prachtige nieuwe schermen te mogen spelen. Dit geldt zelfs voor die goede oude Nintendo DS-spellen, die er hier met gemak het best op uitzien. Ook de kleine schermpjes van de originele Nintendo 2DS verbleken naast de New Nintendo 2DS XL-pracht. Alles bij elkaar is het de overstap best waard als je op dit moment over een Nintendo 2DS of Nintendo 3DS beschikt (als je nu een New Nintendo 3DS XL hebt, lever je enkel je 3D-effect in). Het enige nadeel van de New Nintendo 2DS XL is zijn grootte; je steekt hem wat minder gemakkelijk in je broekzak. Dat gezegd hebbende moet ik ook concluderen dat Nintendo qua ruimte-efficiënte uitstekend werk heeft gedaan: de console is zo klein mogelijk gehouden en alle knoppen zijn effectief naast de schermen gepositioneerd.

Een ander verschil ten opzichte van de Nintendo 3DS en Nintendo 2DS is dat deze nieuwe handheld onderdeel is van de New-lijn. De New-lijn bevat veel sterkere hardware die je zeker voor de meer recente games (los van New-exclusives zoals Xenoblade Chronicles 3D) écht wel kunt gebruiken. Ter vergelijking heb ik een klein snelheidstestje gedaan met de Nintendo 3DS tegenover de New Nintendo 2DS XL (door simpelweg de Nintendo eShop op te starten): dit verschil merk je duidelijk. Ik was met Pokémon Moon bezig wanneer ik overstapte van de Nintendo 3DS naar dit speeltje en merkte het verschil gelijk. Grafisch zag het er beter uit, maar ook technisch liep het spel vele malen vlotter. Daarnaast bevat dit nieuwe apparaatje ook een tweede pookje, dat we al kennen van de New Nintendo 3DS.

Conclusie

De New Nintendo 2DS XL is voor mij het ultieme Nintendo 3DS-systeem. Het wonderschone apparaatje is licht, relatief klein gehouden en bevat de technische update van de New-lijn. Tenzij je veel waarde aan 3D-beelden hecht (ga dan voor een New Nintendo 3DS XL), heb je met de New Nintendo 2DS XL de beste console uit de Nintendo 3DS-familie te pakken – zeker wat betreft prijs-kwaliteitsverhouding. Op een enkele onhandigheid na heb ik niets te klagen over de console. Met de hardware-update van de New-lijn en de prachtige schermen kun je nog jaren vooruit met aankomende Nintendo 3DS-games zoals Hey! Pikmin, die tegelijk met de console in de winkels verschijnt op 28 juli.

We plaatsten deze review oorspronkelijk op 5 juli 2017 08:00 uur.

Like dit bericht:

Over Redactie

N1-UP is de grootse Nintendo-community van de Benelux. Wij bieden een thuishaven aan iedereen die net zoveel van Nintendo houdt als van ons. Via nieuws, specials, reviews, podcasts, columns en meer lees je bij ons daarom elke dag alles wat te maken heeft over Miyamoto en de zijnen. Al meer dan twintig jaar lang. Blijf gezellig hangen!

Recente artikelen

Monolith Soft zoekt nieuwe programmeurs

2

Nieuws Monolith Soft zoekt nieuwe programmeurs

01-05-2024

2

Rik

Fire Emblem Warriors

0

Preview Fire Emblem Warriors

30-07-2017

0

Redactie

Splatoon 2

0

Review Splatoon 2

19-07-2017

0

Daan

Reageer als eerste!