Splatoon 2

 • Review

 • 19 jul 17 om 10:25

 • Daan

 • 0

Het is moeilijk te bevatten dat de originele Splatoon twee jaar geleden uitkwam. Het is mijn favoriete nieuwe franchise van Nintendo en de meest gespeelde titel op mijn Wii U, wat een hoop zegt over de innovatieve aard van de game. Deze vrolijke third-person shooter bracht me altijd in een goed humeur en de klodders verf vlogen me om de oren. De aankondiging van het vervolg was voor mij als muziek in de oren. Brengt Splatoon 2 genoeg vernieuwing om de serie aan de frontier van het genre te houden?

Splatoon draait om opmerkelijke wezens die zowel mens- als inktvis-achtig zijn; de Inkling. In hun menselijke vorm houden ze een wapen paraat en bekogelen ze ieder gevaarte met verf. De speler moet waakzaam zijn en precisie hebben om de verschillende obstakels te overmeesteren. De verf die je schiet heeft geen eindeloze voorraad, waardoor je in inktvis-vorm de inktmeter moet vullen. In de inkt duiken is ook de perfecte manier om snel vijanden te ontwijken of juist in de val te lokken.

I’m a Squid

Als je op zoek bent naar een spoedcursus voor Splatoon 2, dan ben je bij Octo Valley aan het goede adres. Deze campaign leert je wat je moet weten over de manier waarop Inklings zich bewegen, hoe je het beste gevaarlijke situaties kunt aanpakken en hoe je jezelf gemakkelijk en snel over de stages kunt bewegen. Deze vaardigheden komen goed van pas als je diep in de multiplayer duikt. Wij bespraken de Hero Mode hier uitvoerig, maar konden toen nog niet alles bespreken…

De singleplayer laat op veel fronten verbetering zien ten opzichte van de eerste game, maar niet alles is koek en ei. De vrij te spelen items zijn erg ondermaats geïmplementeerd en dit kan niet door de beugel. Als je de wapens van Hero Mode wilt ontgrendelen, zal je alle levels met het specifieke wapen moeten voltooien. Hoewel een tweede keer doorspelen best is te doen, wordt het na de derde keer al een stuk minder leuk. De Sunken Scrolls, die terugkeren uit het eerste deel, zitten wederom in ieder level verstopt. Deze leunen ditmaal een stuk minder op historie of de wapens, wat erg spijtig is, aangezien de achtergrondinformatie stiekem best vermakelijk was om te lezen.

Multiplayer fun tot het bittere eind

Splatoon 2 draait grotendeels om de multiplayer. In het begin zijn de opties behoorlijk gelimiteerd. Je hebt één wapen in je arsenaal, een leeg ogende kledingskast en Turf War als enige speelbare game-modus. Net als in de originele Splatoon verwacht de game dat je eerst je tanden laat zien in standaard multiplayermatches om zodoende meer gamemodi vrij te spelen. Je gaat de strijd aan in een gevecht van vier tegen vier en probeert een zo groot mogelijk gedeelte van het terrein in jouw kleur te veranderen. Deze wedstrijden duren drie minuten, wat het tempo heerlijk hoog houdt. Turf War is bijzonder hectisch waardoor het wedstrijdbeeld zomaar kan omslaan.

Wanneer je level 10 hebt gehaald, openen er nieuwe mogelijkheden. Zo mag je jezelf eindelijk bewijzen in Ranked Battles. Deze bestaan uit drie uiteenlopende modi: Splat Zones, Tower Control en Rainmaker. Splat Zones is compleet hetzelfde gebleven: je besmeurt een bepaald gebied met verf en moet dit gebied vervolgens verdedigen tot het bittere eind. De modus was in de eerste game goed bevallen en weet hier wederom voor genoeg plezier te zorgen.

Als tweede is er Tower Control en hier is wel flink aan gesleuteld. Je moet nog altijd een bewegend platform bemachtigen en naar de andere kant van het veld brengen. De routes zijn in Splatoon 2 echter een stuk korter. Hierdoor leunt de gamemodus voornamelijk op close encounters, wat een klein groepje wapens in het algemeen de overhand geeft. Dit zorgt er tevens voor dat de potjes vrij snel voorbij zijn, wat een beetje afdoet aan de ervaring. Wellicht dat dit met de toevoeging van nieuwe stages nog verandert.

Tenslotte is er Rainmaker. Hierin is het de bedoeling dat je een speciaal wapen – de Rainmaker – verzamelt en het naar de basis van de tegenstander brengt. Degene die de Rainmaker oppakt, krijgt toegang tot het krachtige wapen dat enorme verfbubbels afvuurt. Je zal echter de hulp van andere Inklings hard nodig hebben om de Rainmaker veilig naar de overkant te brengen. Het is een erg competitieve modus waarbij samenwerken een hoge prioriteit heeft.

Overleven in Salmon Run

De grootste toevoeging in Splatoon 2 is Salmon Run. Dit is een co-op modus die je kunt spelen met maximaal drie vrienden. Vecht je een weg door hordes aan slijmerige vijanden die bekend staan als Salmonids. Door veel van deze kleinere wezens te verslaan, komen de grotere broers en zussen boven water op zoek naar wraak. Het vernietigen van deze gigantische vijanden wordt beloond met gouden eieren, die je moet verzamelen en vervolgens moet inleveren. Iedere ronde moet je meer van deze gouden schatten bemachtigen om de volgende uitdaging aan te gaan.

Elke boottocht naar dit afgelegen gebied duurt drie rondes, het is kort doch intens. Mocht je tussendoor vernietigd worden, dan kan het wel eens allemaal voor niets zijn geweest. Communiceer daarom goed en zorg ervoor dat je teamgenoten je komen ophalen. Dit hoeft niet eens per se via voice-chat, aangezien Nintendo enkele handige short-cuts heeft toegevoegd. Salmon Run speelt zich af in een vrij compact gebied, wat voor de nodige chaos zorgt. Daarbij kent de modus een flinke moeilijkheidsgraad wat de replay-waarde omhoog haalt. Als laatste beloont het spel de speler met toffe extra’s door het modus vaker te verslaan. Salmon Run geeft je constant doelen om voor te vechten, waardoor het redelijk vermakelijk blijft.

Vernieuwingen

Splatoon 2 heeft vrij veel kleine verbeteringen doorgevoerd die de algemene speelervaring verbeteren. Het is nu mogelijk om vrienden op elk moment te joinen, ongeacht welke modus je speelt. Met Ranked Battles is dit ondergebracht in een nieuwe modus, genaamd League Battle, waardoor je alleen tegen andere teams speelt. Wil je alleen maar met vrienden spelen? Dan valt een Private Battle van harte aan te raden. Al deze opties zijn zowel online als lokaal beschikbaar, wat veel nieuwe speelmogelijkheden met zich meebrengt.

Daarnaast kennen de wapens meer diversiteit, iets wat zeker een aangename toevoeging is. Het aantal Chargers, Blasters en Rollers is indrukwekkend. In Splatoon 2 kun je met een Roller verticaal vijanden belagen en is het mogelijk je Charger op te laden en dan voor een beperkte tijd te transformeren in je inktvis-vorm. Daarbij zijn de geheel nieuwe Splat Dualies een toffe en gepaste toevoeging. Je kunt hiermee snel en behendig vijandelijke verfklodders ontwijken en genadeloos terugslaan. Een andere vernieuwing vind je terug in de upgrades van je gear. Vrijwel alle vaardigheden van deeltje één vinden hun terugkeer en deze worden vergezeld door een handjevol nieuwe boosts. Zo kun je nu vijandige objecten, zoals mijnen, gemakkelijker vernietigen met de vaardigheid Object Shredder. Dit zijn leuke en strategische toevoegingen die het spel niet misstaat.

Graphics en geluid

De wereld en de personages spatten van je scherm af, vooral als je speelt op de televisie. Het is kleurrijker dan voorheen en het geheel oogt een stuk scherper. De Wii U-versie had randjes die toch wel goed zichtbaar waren, maar in Splatoon 2 is alles mooi egaal verwerkt. Daarnaast loopt het spel verrassend soepel, zowel op de televisie als in Handheld Mode. De geluiden en muziekstukken zijn allemaal in perfecte harmonie met de stijl van de game, iets wat alleen maar als uitmuntend bestempeld kan worden.

Conclusie

Splatoon 2 is één van de beste spellen voor de Nintendo Switch. Hoewel het erg voortbouwt op bepaalde mechanieken van het origineel, komt het ook met nieuwe elementen waaronder Salmon Run en de co-op actie. Deze fun-shooter heeft een verfijnde gameplay en een uitmuntend oog voor detail. De creativiteit rondom de wapens is daarbij een feest om te ervaren. Het spel komt met enkele gebreken, maar gelukkig niets wat de pret zal bederven. Al met al is Splatoon 2 een absolute spetter die geen enkele Nintendo Switch-eigenaar links kan laten liggen.

9

N1-score

 • + Verfijnde gameplay
 • + Sterke variatie aan wapens en maps
 • + Vermakelijke Single-Player campaign
 • + Betere manieren om vrienden te spelen
 • + Uiterst scherp en stralend spel
 • + Salmon Run mode bijzonder hectisch
 • - Geen nieuwe competitieve multiplayer mode
 • - Unlock systeem van Hero Mode

Like dit bericht:

Recente artikelen

Outer Wilds krijgt fysieke release op Nintendo Switch

0

Media Outer Wilds krijgt fysieke release op Nintendo Switch

29-02-2024

0

Karlijn

New Nintendo 2DS XL – Het oordeel

0

Special New Nintendo 2DS XL – Het oordeel

28-07-2017

1

Redactie

FIFA 18

0

Preview FIFA 18

16-07-2017

0

Daan

Reageer als eerste!