Header Super Smash Bros Ultimate

N1 report: Smash Ball Team Cup 2019 in Amsterdam

  • Special

  • 7 mei 19 om 13:36

  • Mitch

  • 0

In de zomer van 2013 ontving de competitieve Super Smash Brothers-gemeenschap een verontrustend bericht vanuit Nintendo. Het populaire Super Smash Bros. Melee zou niet gestreamd mogen worden op EVO 2013, het belangrijkste toernooi voor vechtspellen. Onbegrip en woede volgde elkaar in rap tempo op en pas na luid protest van spelers ging de Japanse spellenreus akkoord. Flash forward naar mei 2019 en ik sta samen met collega Dreon in een waanzinnig professioneel uitgedoste Beurs van Berlage te kijken hoe de beste Super Smash Bros. Ultimate-spelers met elkaar op de vuist gaan tijdens de officiële Europese Kampioenschappen – georganiseerd door Nintendo zelf!

Bij binnenkomst keken we meteen onze ogen uit: het hele interieur van de Beurs van Berlage was uitgedost in Smash Bros-logo’s, -personages en -kleuren. Eenmaal in de zaal stond er een mooi podium in het midden en daarboven hingen vier joekels van schermen om de actie op te volgen. De liefde en het respect voor Super Smash Bros. vanuit Nintendo is op deze dag zichtbaar én voelbaar. Een scherp, maar zeer welkom contrast met het verleden.

De beste spelers uit Europa kwamen hier in hartje Amsterdam samen om zich – met het Smash Ball-item op Low- te kwalificeren voor de wereldkampioenschappen tijdens de E3 in Los Angeles. Het is moeilijk in woorden te vatten hoe vet het is om live een Smash Bros-wedstrijd mee te maken samen met een groot publiek wat hoorbaar meeleeft met iedere mooie actie of kolossale blunder. Met name het Nederlandse team Triple SSS kon op veel support rekenen, waaronder natuurlijk die van ons!

Ongrijpbare Inkling
Nadat ze onder andere België achter zich hadden gelaten op de zaterdag, stond zondag de finale op het programma. Supahsemmie (Young Link) , Space (Inkling) en Skipper (Falco) gingen dapper de strijd aan met het Scandinavische team Popoff en de hype was tastbaar. Skipper en zijn Falco gingen sterk van start, maar kregen helaas een Final Smash tegen. Space wist echter meteen wraak te nemen met zijn Inkling dankzij strak en secuur spel waarbij hij bijna ongrijpbaar over het veld glibberde. Alles kwam nu aan op Supahsemmie en zijn in oranje tuniek gehulde Young Link die het op moest nemen tegen de ace van Scandinavië: Lancelot en zijn Chrom.

Helaas had de jonge Link van Supasemmie die dag een glas Lon-Lon Milk te weinig gedronken toen hij nét iets tekortschoot tegen Lancelot zijn Chrom. De ster van het Scandinavische team baande zich een weg door de Hollandse projectielenregen en diende als een ware ridder de genadeslag toe met een onverwachte dash attack. Nederland was uitgeschakeld, maar niet zonder alles te geven.

Uiteindelijk wisten uitgerekend onze oosterburen (zie boven) in een nagelbijtende finale Frankrijk te verslaan. Waarbij in de allerlaatste match een godvergeten Wii-Fit trainer de overwinning binnen hengelde. Duitsland bleek het sterkste team en mocht de felbegeerde trofee in ontvangst nemen. Deze heren zien we terug tijdens E3 2019 waar zij de Europese eer hopelijk hoog gaan houden.

Chaos en spektakel
Het Smash Ball-voorwerp leverde aan deze overwinning zeker zijn bijdrage en daar blijven de meningen over verdeeld. Dreon vond het bijvoorbeeld fantastisch om te zien hoe de spelers hun complete spel moeten omgooien zodra de Smash Ball ten tonele verschijnt. Dat gebeurde vaak op de meest onvoorspelbare momenten en die willekeurigheid zorgde voor flink wat chaos en spektakel in de arena. Hij laat jullie in de video hieronder graag nog even meegenieten van de mooiste momenten met én zonder Smash Ball, want de sfeer was hoe dan ook fantastisch!

Al met al was het een geweldige dag en het was mooi om te zien hoe de Smash community zich vermaakte tijdens een professioneel georganiseerd toernooi met mooie productiewaardes. Nintendo krijgt van ons een dikke pluim voor de organisatie en we zijn echt benieuwd wat de toekomst gaat brengen voor Super Smash Bros. en andere Nintendo franchises op eSports gebied. Afgaande op dit evenement is de Japanse spellenreus namelijk (eindelijk) op de goede weg en dan wil ik (Mitch) persoonlijk die Smash Ball best door de vingers zien!

Like dit bericht:

Recente artikelen

World of Goo 2 komt in mei naar de Nintendo Switch

0

Media World of Goo 2 komt in mei naar de Nintendo Switch

25-02-2024

0

Martijn

Cook, Serve, Delicious! 2!!

0

Review Cook, Serve, Delicious! 2!!

07-05-2019

0

Paul

Warparty

0

Review Warparty

05-05-2019

0

Kitty

Reageer als eerste!