Warparty

  • Review

  • 5 mei 19 om 21:00

  • Kitty

  • 0

Warparty is een klassieke RTS met een twist. Naast het verzamelen van grondstoffen om nieuwe gebouwen en eenheden te kunnen bouwen, kun je ook dinosaurussen temmen en berijden. Bovendien kun je kiezen tussen drie facties: klassieke strijders, wisp-wezens (die dinosaurussen onder hun controle kunnen krijgen) en necromancers die met een leger zombies de strijd aangaan. Is dit genoeg om eruit te springen in het RTS-aanbod op de Nintendo Switch?

Voor elk van de drie facties is een campagne speelbaar, waarmee je in een soort avontuur-modus stap voor stap kleine en grotere queesten krijgt om je basis en je leger op te zetten. Ook kun je een tutorial doorlopen, maar deze is nog steeds wel aan de korte kant; er hadden wel wat meer tips & tricks in gemogen. Meer dan eens kreeg ik een quest waarbij ik me afvroeg: “maar hóe dan? En waar?”. Bovendien kun je enkel als Wildlanders spelen en niet als één van de andere facties. Naast de campaigns kun je ook kiezen voor een skirmish tegen de AI en een survival mode.

Ten trijde!

In de campagne kies je voor één van de drie facties, waarna één van de anderen je tegenstander wordt. Leuke toevoeging: de korte filmpjes en de gesprekken die je tijdens deze campaign voert, zijn voorzien van voice-acting. Na een korte voorgeschiedenis, probeer je je te vestigen in een nieuwe basis die nog opgebouwd moet worden. Hier begint het echte RTS-gedeelte. Door dorpelingen te laten werken op het land of diamant te laten verzamelen, kun je steeds meer bouwen, of gebouwen upgraden. Er is geen extreem divers palet aan gebouwen om te kiezen, waardoor het voor beginnend RTS’ers nog te overzien is. Je kunt je basis telkens een niveau upgraden, waardoor je weer een aantal nieuwe onderzoeksmogelijkheden krijgt. Desondanks is Warparty behoorlijk uitdagend: kijk niet verrast op als je vijand in grote getale je fort bestormt en je het maar net overleeft. Hoewel wat uitdaging wel fijn is, had ik ook hier het idee dat wat meer uitleg over de besturing en wat tips over strategie me behoorlijk hadden kunnen helpen met het plezierig spelen van Warparty.

Moeizame besturing

Hoewel de steentijd-setting van Warparty zeker niet verkeerd is, is de besturing een stuk minder enthousiasmerend. Dat ligt niet per se aan de Nintendo Switch: op elke console is een RTS moeilijker te besturen dan op een pc. Warparty biedt op dit gebied ook vrij weinig ondersteuning: in de tutorial wordt niet uitgelegd hoe je het handigst je troepen kunt selecteren, of hoe je er één bepaald personage tussenuit kunt pikken. Ik had dan ook regelmatig het probleem dat er allerlei dorpsbewoners tussen mijn leger mee renden. Dat is geen ramp: ook de dorpsbewoners kunnen vechten. Ze zijn echter veel zwakker en bovendien wil ik dat ze bezig blijven met het verzamelen van grondstoffen!

Bovendien heeft de AI wel moeite met het kiezen van een pad, waardoor ze soms te traag bij de strijd aankomen, of als een eenling over het veld rennen en zonder pardon worden neergesabeld. Ook reageren ze niet altijd automatisch op een aanval op je fort, waardoor ze stom staan te kijken terwijl er tien meter verderop vijanden je basis in brand steken. Het is door de kleine interface vrij lastig om controle te houden over het hele speelveld, waardoor dit wel wat frustratie kan opleveren. Dit is zowel op de handheld als op de televisie een probleem. Ook je dorpsbewoners zijn niet geneigd om automatisch aan een verzameltaak te beginnen. Het is lastig te onderscheiden wat voor personage wat aan het doen is, waardoor je soms voor niks een aantal bewoners hebt staan die nuttig werk hadden kunnen verrichten.

Grafisch en geluid

Warparty ziet er mooi uit, de steentijd zit er goed in en de muziekjes hebben een fijn jungle-thema. De meeste voice-overs passen goed, hoewel er ook wel een paar misplaatst klinkende stemmen zijn die meer zouden passen bij een Amerikaans leger. Wat ik wel al een aantal keer heb aangehaald, is dat de interface wel erg klein is. De dingen die je verzamelt staan minuscuul rechtsboven in je scherm, en onderin je zie je logo’s voor wat je hebt geselecteerd. Ook de geschreven teksten zijn wel aan de kleine kant. Op het televisiescherm kon ik het vanaf de bank helemaal niet lezen, maar op de handheld gaat het wel beter (hoewel dit scherm natuurlijk al helemaal klein is).

Conclusie

Warparty biedt een leuke twist aan het RTS-genre, maar ik vermoed dat het op een pc beter tot zijn recht komt. Meer dan eens had ik wel ruzie met de besturing; de vele gebeurtenissen zijn moeilijk in de gaten te houden op zo’n kleine interface. Echter biedt het voor de geduldige speler leuke, sfeervolle én uitdagende gameplay en dankzij de drie verschillende facties (en bijbehorende campaigns) genoeg content om je wel even zoet te houden.

6.8

N1-score

  • + Uiteenlopende facties met eigen helden
  • + Mooie en aparte setting
  • - Moeizaam af te lezen interface
  • - Voor beginners te weinig uitleg over de gameplay
  • - Besturing soms onhandig

Like dit bericht:

Recente artikelen

WayForward en Atari brengen Yars Rising naar Switch

0

Media WayForward en Atari brengen Yars Rising naar Switch

18-04-2024

0

Dennis

Header Super Smash Bros Ultimate

0

Special N1 report: Smash Ball Team Cup 2019 in Amsterdam

07-05-2019

1

Mitch

Trüberbrook

0

Review Trüberbrook

05-05-2019

0

Dyon

Reageer als eerste!