Kirby and the Amazing Mirror - Al 20 jaar een metroidvania meesterwerk

Een opvallend ding aan Kirby-games is dat ze vrijwel allemaal lineair opgebouwd zijn. Al vanaf Kirby’s Dream Land op de Game Boy is ongeveer elke game opgebouwd uit een aantal levels dat je in een bepaalde volgorde moet voltooien, om zo bij de eindbaas te komen en uiteindelijk de game uit te spelen. Niet elke Kirby-game volgt echter deze lineaire opbouw. Zo zijn sommige delen van The Great Cave Offensive in Kirby Super Star (Ultra) erg uitgebreid te verkennen en heb je in de modernere Kirby-games vaak wat meer vrijheid in het kiezen van welk level je eerst doet in een bepaalde wereld. Toch is er een Kirby-game waarin spelers bijna volledige vrijheid hebben in het verkennen van de omgevingen en het is alweer 20 jaar geleden dat deze game is uitgekomen.

Ik heb het natuurlijk over Kirby and the Amazing Mirror, die oorspronkelijk uitkwam voor de Gameboy Advance in 2004. Dit was de eerste game in de Kirby-franchise waarin spelers niet een bepaald aantal levels in een specifieke volgorde hoefden te voltooien. In plaats daarvan heb je zelf de touwtjes in handen. De game zit zo in elkaar dat je de uitgestrekte wereld op je eigen manier kan verkennen en zo je eigen weg naar de overwinning kan kiezen. De wereld van Kirby and the Amazing Mirror is opgebouwd uit negen verschillende gebieden en moet je in elk gebied de bossfight voltooien om bij de final boss te komen. 

Metroidvania? In een Kirby-game? 

De negen gebieden zelf zijn op een metroidvania-achtige manier opgebouwd. Zo zijn de negen gebieden aan elkaar verbonden en vertakt de kaart van elk gebied zich in verschillende richtingen. Om sommige van deze vertakkingen te bereiken heb je echter bepaalde copy abilities nodig. Als Kirby dus veel verschillende copy abilities tot zijn beschikking heeft, kan hij eigenlijk overal wel naartoe gaan. Daarnaast zijn er ook overal verschillende collectibles verstopt die je aanmoedigen om elk stukje van alle gebieden te verkennen. Het verkennen van de wereld van Kirby and the Amazing Mirror hoef je echter niet alleen te doen. Je kan in totaal met vier mensen tegelijk de game spelen om zo efficiënter door de game heen te komen. 

Het begin van het moderne Kirby-tijdperk

Hoewel Kirby and the Amazing Mirror over het algemeen bekend staat om het feit dat het een metroidvania-achtige open wereld heeft, zie ik het ook heel erg als een van de eerste ‘moderne’ Kirby-games. Ik heb zelf bijna alle mainline games gespeeld en het viel me op dat vooral de controls vanaf Kirby and the Amazing Mirror  wat meer gingen voelen zoals ze vandaag de dag zijn. De voorgaande Kirby-titels voelen allemaal wat langzamer aan en hebben over het algemeen een wat trager tempo. In Kirby and the Amazing Mirror zijn de bewegingen in vergelijking met de oudere titels een stuk sneller en meer responsief, wat de algehele gameplay-ervaring een stuk beter maakt. Het hele spel loopt lekker vloeiend en het is gewoon leuk om rond te rennen en alles te verkennen. 

Al twintig jaar een metroidvania meesterwerk

Hoewel het dus alweer 20 jaar geleden is dat Kirby and the Amazing Mirror uit werd gebracht, voelt de game voor mij zeker niet verouderd aan. De metroidvania-achtige open wereld zorgt ervoor dat deze Kirby-titel uniek blijft en een ervaring levert die in geen andere Kirby-game te vinden is. Het platformen blijft soepel en vloeiend aanvoelen en ook de artstyle ziet er nog steeds fris uit. Als je de game nog ergens hebt liggen of de Nintendo Switch Online + Expansion Pack hebt aangeschaft, zou ik het zeker aanraden om deze uitgebreide wereld nog eens te gaan verkennen voor een unieke Kirby-ervaring!

Like dit bericht:

Over Thijmen

Hoi hoi, ik ben Thijmen uit Zeeland en ben 18 jaar, de jongste van het stel dus (; Van jongs af aan ben ik al een grote Nintendo fan geweest. Ik ben opgegroeid met de Nintendo DS, de Wii en de Wii U, waar ik veel mooie herinneringen aan heb overgehouden. Verder ben ik een groot Mario en Zelda fan, maar speel ik ook games van andere franchises zoals Splatoon, Bayonetta of Astral Chain. Natuurlijk kijk ik altijd uit naar wat Nintendo nog voor de toekomst in petto heeft!

Lees meer over Thijmen

Recente artikelen

Hoofdafbeelding bij Eiyuden Chronicle: Hundred Heroes krijgt opties om graphics aan te passen

1

Nieuws Eiyuden Chronicle: Hundred Heroes krijgt opties om graphics aan te passen

30-05-2024

1

Erik

Fire Emblem Heroes krijgt evenement met Attuned Azura

0

Nieuws Fire Emblem Heroes krijgt evenement met Attuned Azura

15-04-2024

1

Erik

Componist Tears of the Kingdom praat over muziek in Wind Temple

1

Nieuws Componist Tears of the Kingdom praat over muziek in Wind Temple

14-04-2024

1

Rik

Reageer als eerste!