Interview met Sander, de Pokémon Yoga Professor!

Op EUIC (European International Championship) in Londen liepen er naast heel veel  Pokémon trainers ook heel veel Professoren rond. Amerikanen, Britten, Fransen, Duitsers, Italianen, Spanjaarden, Portugezen, Polen en andere nationaliteiten …waaronder een paar Nederlanders! Ik kreeg de eer om er één te interviewen. Ontmoet Sander, de yoga-professor! 

Een Pokémon Professor is in de echte wereld anders dan in de spellen. In plaats van dat hij of zij jou je starter Pokémon geeft en de wereld in stuurt om Pokémon te vangen en de Pokédex te vullen, heeft deze Professor wel kennis van Pokémon. Een Pokémon Professor is iemand met enorm veel kennis over het kaartspel, de videogame en/of Pokémon GO. Deze begeleiden spelers met het begrijpen van de competitive kanten van de spellen en zijn een soort scheidsrechters bij toernooien.

Wie ben je?

Ik ben Sander Heuver. Ik ben 28 jaar en ik ben een Pokémon Professor.

Waarom heb je besloten om Pokémon Professor te worden?

Ik ben Professor geworden om meer te kunnen doen voor de community. Ik ben zelf heel lang deel geweest van de community. Van kinds af aan ben ik al competitief bezig met het kaartspel, de Trading Card Game, daarna ben ik bezig geweest met mezelf daarin te ontwikkelen. Nadat vrienden van mij al Professor waren geworden, kreeg ik veel te horen over het Professor Programma, waarbij je op vrijwillige basis meer voor de community kan betekenen en ik vond het heel interessant om zoiets op te kunnen bouwen.

Hoe lastig was het voor jou om een locatie/winkel te vinden ?

Op dat moment heel lastig! Ik woon zelf in het oosten van Nederland waar echt helemaal niks te vinden was:”wat de boer niet kent, eet die niet”, zeggen we weleens. Ik moest toen helemaal naar Zwolle toe, wat voor mij een uur reizen was. Dat was de dichtstbijzijnde winkel die plek had om Professor te kunnen zijn en een community te ontwikkelen. Het is namelijk ook altijd de vraag of een winkel ruimte heeft om een liga te kunnen worden of jou als Professor kan hebben. 

Hoe lang heeft het voor jou geduurd om een locatie te vinden?

Het heeft voor mij iets meer dan anderhalf jaar geduurd om iets te vinden. De precieze datum weet ik niet meer uit mijn hoofd, maar ik weet wel dat het echt anderhalf jar heeft geduurd. 

Hoelang ben je nu al Professor?

Ik ben sinds 2017 Professor, dus al zeker zeven jaar.

Wat voor doelen heb je zelf als Professor ?

Als Professor wil ik een voorbeeldfunctie voor mensen zijn. Ik wil een veilige omgeving creëren en ik vind het heel belangrijk om voor Nederland, specifiek Oost-Nederland, Pokémon op de kaart te zetten, omdat er helemaal niks was.

Zijn deze doelen ook al behaald?

Tuurlijk, maar ze blijven ook nog steeds bestaan. Iemands voorbeeld kunnen zijn, voor mensen een veilige omgeving opstellen… Het kan soms juist op andere plekken veranderen, waardoor ik ondertussen al door heel Nederland en zelfs internationaal bezig ben met judgen (scheidsrechter zijn bij het Pokémon-kaartspel). De doelen waarbij ik echt op mijn eigen omgeving focus zijn echter bereikt. Ik heb nu een league op nog geen half uur afstand van mijn huis met een enorme community, omdat er toch heel veel vraag naar was.

Ligt jouw focus als Professor op de Masters (16 jaar of ouder) of de Junior- (12 jaar en jonger) en Senior-divisie (13 tot en met 15 jaar)?

Ik ben volledig gefocust op de Junior- en Senior- divisie, echter help ik soms met de Masters. Het is natuurlijk zo dat op het moment dat je ervaring hebt met judgen je eigenlijk meerdere divisies kunt judgen, maar vaak vind je wel je eigen niche. Mijn niche blijft toch wel de kinderen. De jonge divisies hebben meer ondersteuning nodig dan de volwassenen, want kinderen hebben niet snel door dat ze een fout gemaakt hebben en hebben heel veel vertalingen nodig, zeker op internationale toernooien. Ik vind dat zelf super uitdagend en geweldig omdat het altijd interessant blijft. Ik spreek zelf Duits, Nederlands en Engels waardoor ik ook vaak ingezet word in de jonge divisies omdat het een vereiste is dat je meerdere talen spreekt. Ik kan zelf heel makkelijk overgaan van de ene taal naar de andere, omdat ik ze vloeiend spreek. Ik spreek ook Pokémon-Italiaans en Frans, wat betekent dat ik spelers vragen kan stellen over zijn of haar deck en over het kaartspel zelf, maar als je me gaat vragen hoe het weer is in het Italiaans of Frans dan heb ik geen idee wat je tegen me zegt. 

Sander Junior Senior TCG EUIC 2024 Londen

Hoe heeft het Professor-leven jouw leven veranderd?

Het Professor-zijn heeft mij naar de community gebracht. Toen ik speler was kwam ik eigenlijk alleen maar in mijn lokale community, want er waren twee winkeltjes in de buurt van waar ik woonde. Daar kwam ik altijd graag, speelde, ruilde en deed vaak mee aan toernooien, maar verder kwam ik nooit daarbuiten. Door het Professor Program ben ik door heel Nederland gereisd. Ik heb vaak geholpen in het westen, noorden en heel soms ook in het zuiden, waarna ik zelfs af en toe gevraagd was om in Duitsland en België te helpen. Om uiteindelijk ook door Pokémon ingezet te worden om Regionals, Special Events en Internationale kampioenschappen te mogen judgen. Dus het heeft een hele grote verbreding van mijn community-leven gemaakt.

Als er iemand Professor zou willen worden, wat raad jij ze aan om te doen?

Mijn advies is om eerst eens duidelijk te kijken naar de Professor Core-waarden. Dat zijn een aantal eigenschappen die enorm belangrijk zijn en die we als allemaal moeten behartigen en naar buiten dragen als Professor. Deze moeten bij jou aansluiten als persoon, want als die al niet op jou aansluiten dan heeft het Professor-programma verder niet zoveel zin. Verder is het belangrijk dat je rondkijkt op de Pokémon-website, daar is meer te vinden over het programma: uitleg over vrijwilligers en over wat je moet kunnen of doen om Professor te zijn. Uiteraard kan je naar een andere Professor toestappen om te kijken hoe ze het in de praktijk ervaren en wat het voor hen betekent. We merken vaak dat mensen een verkeerd beeld hebben gekregen, die denken dat het alleen interessante reisjes naar het buitenland zijn. Het is eigenlijk allemaal heel knus begonnen in een kleine winkel.

Hoe is de Professor-community?

De Professor-community is een hele grote familie. Iedereen is er voor elkaar, zorgt ervoor dat een ander kan groeien of dat de community kan groeien en dat is heel erg belangrijk om te zien. Wij staan als vrijwilligers ook los van de winkels waar we helpen en gaan daar niet mee met het commerciële gedeelte. We zijn dus geen concurrenten van elkaar. Het is een grote community die meerdere plaatsen wil creëren om samen te komen en dat is ook het mooie aan het Professor Programma.

Wat is de beste ervaring die je hebt gehad als Professor? Ben jij bijvoorbeeld al op het grote wereldkampioenschap geweest?

Ik heb helaas nog niet de eer gehad om op Worlds te staan. Wel ben ik nu voor de tweede keer op het Europese Internationale kampioenschap. Ik denk dat de grootste eer ligt aan de doelen die je zelf neerzet als Professor. Vandaag was ik aan het judgen en stond ik naast een doorgang waar veel publiek langs kwam. Op een gegeven moment hoor ik achter mij een kind, dat mij van een vorig internationaal toernooi herkende, naar zijn vader roepen: “Hey Papa, dat is die ene judge!” Dus ik heb me omgedraaid en zag het kind in een rolstoel, dat op toernooien Static Seating krijgt.  Dat betekent dat het een vaste plek is, zodat die niet constant heen en weer moet gaan, wat onprettige situaties kan creëren door de drukte. Ik was judge bij de Static Seating op het vorige toernooi en dat kind vond het zo prettig dat die naar dit toernooi als spectator is gekomen omdat de tickets te snel waren uitverkocht. Tickets voor een Europees Internationaal Kampioenschap verkopen meestal net zo snel als een gewild concertkaartje. Dus ze zijn met het vliegtuig naar het toernooi gekomen om alleen maar spectator te zijn en hij wilde me een knuffel geven. En dat is de kracht van de community, waar ik het elke keer over heb, voor mij is dat super belangrijk.

Heb je ook wel eens nare situaties gehad en heb je deze ook op kunnen lossen?

Ik heb wel eens meegemaakt dat een discussie tussen spelers erg hoog opliep. Hoe hoger de gemoederen tussen spelers oplopen, hoe meer verantwoordelijkheid van jou als Professor wordt gevraagd. Zij zijn hier op toernooien, maar ook om dingen zoals rulings in goede banen te leiden en dat geeft vaak een grote uitdaging, wat je vaak wel aan het zweten maakt. Uiteindelijk komt het natuurlijk wel weer goed. We hebben een mooi vangnet ervoor. Momenteel ben ik een Floor Judge, dat betekent dat ik op de vloer bezig ben om rulings te maken indien nodig. Als er iets fout gaat probeer ik het meteen op te lossen, maar we hebben daarboven twee leidinggevenden staan: een Coördinator en een Head Judge en dat bouwt zich hiërarchisch op. Die kunnen ingezet worden als er een hogere ruling toegepast moet worden of er een andere situatie is die boven mijn pet gaat.

Wie is je favoriete Pokémon en waarom?

Oddish! Ik was erg jong toen Pokémon voor het eerst op tv uitgezonden werd in Nederland en iedereen zag uiteraard de allereerste aflevering met Charmander, Bulbasaur, Squirtle en Pikachu, maar ik was ziek toen deze uitgezonden werd. Dus tegen de tijd dat mijn moeder me voor de televisie zette om de anime te kijken was de eerste aflevering die ik zag met Oddish. De eerste Pokémon die ik ooit heb gezien was dus Oddish. Waar alle andere kinderen Pikachu als favoriet hadden gekozen was de keuze voor mij Oddish en dat is altijd bij me gebleven.

Vond je de evoluties dan niet interessant?

Nee, altijd is het Oddish gebleven en dat verandert nooit.

Ik hoorde ook dat je creatief bezig was geweest met een speciaal evenement opstellen toen je jarig was, waarbij je Oddish centraal zette?

Dit heb ik inderdaad speciaal voor mijn verjaardag opgesteld. Ik heb spelers uitgedaagd om out of the box te gaan denken en een deck te bouwen specifiek gericht op mijn favoriete Pokémon Oddish. Spelers werden verplicht om mijn favoriete Pokémon zo vaak mogelijk in hun deck te stoppen. Bij Pokémon Trading Card Game is dat vier keer. Ze moesten daarbij ook vier keer de eindevolutie, Vileplume, erin zetten, dus ze konden er niet omheen dat hun deck draaide op een andere Pokémon dan mijn favoriet. Dat werd ook erg enthousiast ontvangen en het was een erg leuk event.

 

Naast judgen heb ik ook vernomen dat je de enige Professor van Pokémon-yoga bent, hoe ben je op dit idee gekomen? 

Vorig jaar op EUIC zat ik bij het informatiepunt samen met medewerkers van de organisatie. We gingen in gesprek over ons privéleven want dat is wat je ook deelt in een community als je je op je gemak voelt. Op een gegeven moment komen er dan dingen buiten Pokémon aan bod, zo werd er gevraagd wat ik voor hobby’s heb. Ik ben een zumba- en yoga-docent en dat vind ik super leuk om te doen. Zo is het balletje gaan rollen en hebben we samen gekeken of we een combinatie konden maken. Daardoor is Pokémon-yoga ontstaan. Momenteel ben ik de enige Pokémon-yoga-instructeur van Europa. We zijn begonnen met een klein groepje van tien tot twintig mensen en het toernooi daarna trok maar liefst honderd mensen die allemaal om ons heen stonden. Je hoeft natuurlijk niet mee te doen, maar het trok wel de aandacht van mensen omdat het er leuk en gezellig uitzag. We zijn uitgebreid door toevoegingen van speciale gasten zoals Pikachu en Eevee en het blijft doorgroeien en mensen trekken. Op dit toernooi hebben we nu vier sessies staan, terwijl het begon met maar één sessie.

Het was super tof om Sander te mogen interviewen op EUIC na zijn yoga-sessie. Ik heb Sander tijdens het Special event in Utrecht ook even gezien en heb toen ook genoten van de Pokémon-yoga als Ogerpon-Wellspring. De sessie op EUIC had een aantal aanpassingen, wat het juist interessanter maakte. Mocht je naar het regionale evenement van Stockholm gaan, heb je grote kans om daar nog een yoga-sessie mee te pakken. Wie weet staat hij dit jaar ook op Worlds in Honolulu! Naast zijn yogasessies is zijn groei als Pokémon Professor zeer inspirerend. Mocht je in het oosten van het land wonen en geïnteresseerd zijn, kan je hem vinden tijdens Pokémon evenementen in zijn lokale winkel “De Dondersteen”.

Like dit bericht:

Over Evelyne

Evelyne is onze nieuwe redacteur bij N1-UP. Haar favoriete Nintendo-personage is Piplup van Pokémon.

Lees meer over Evelyne

Recente artikelen

Hoofdafbeelding bij Eiyuden Chronicle: Hundred Heroes krijgt opties om graphics aan te passen

1

Nieuws Eiyuden Chronicle: Hundred Heroes krijgt opties om graphics aan te passen

30-05-2024

1

Erik

Update Tomb Raider I-III Remastered voegt nieuwe outfit toe

1

Nieuws Update Tomb Raider I-III Remastered voegt nieuwe outfit toe

12-04-2024

2

Dennis

Hoofdafbeelding bij Drie SNES-games naar Nintendo Switch Online

0

Nieuws Drie SNES-spellen toegevoegd aan Nintendo Switch Online

12-04-2024

1

Erik

Reageer als eerste!