Een terugblik op het Wii-winkelkanaal

Aan alles komt een einde, zo ook aan het Wii-winkelkanaal. Sinds gisteren kun je geen nieuw tegoed meer toe te voegen, en op 31 januari 2019 zal de winkel zijn virtuele deuren toch écht sluiten. Het Wii-tijdperk lijkt al lang en breed afgelopen, maar door de jaren heen bleef het nog altijd mogelijk om Nintendo’s digitale waren aan te schaffen op je klassieke Wii. Wij blikken terug op een destijds revolutionaire service om nieuwe spellen te ontdekken.

Het Wii-winkelkanaal was één van de belangrijkste en nuttigste applicaties die je maar kon vinden in het HOME-menu. Zodra je het kanaal opstartte, begroette het maar al te catchy winkeldeuntje van de Wii je direct. Voor sommigen aansporend om een boel nieuwe downloadtitels in te slaan, voor anderen ontzettend irritant; hoe dan ook, dit deuntje zat voor de rest van de dag in je hoofd. Het kanaal lanceerde inmiddels al weer elf jaar geleden en maakte destijds een verschil in de manier waarop we nieuwe titels aanschaften.

Punten voor euro’s

Over nieuwe titels inslaan gesproken, daarvoor gebruikte je “Wii Points”. Met deze valuta schaf je niet alleen spellen aan op de Wii, maar ook op de Nintendo DSi en later ook op de Nintendo 3DS. Eén euro stond gelijk aan 100 Wii Points; de gemiddelde WiiWare-titel kost zo ongeveer 1000 punten. Punten kon je toevoegen door toegoedkaarten te kopen in de ‘echte’ winkel, en de code in te vullen die zich achterop de kaart bevond onder het zilveren kraslaagje. Maar er was nog een andere manier om aan punten te komen! Je kon ze namelijk ook krijgen zonder ook maar één euro uit te geven…

Door middel van het zogenaamde ‘Ambassador Promotion’-programma was het mogelijk 500 Wii Points voor nop te ontvangen wanneer jij iemand hielp zijn of haar Wii te verbinden met het internet. Beide personen moesten dan elkaars vriendcode invullen in het Wii-winkelkanaal, waarna beide partijen 500 punten bijgeschreven kregen op hun accounts. Dit proces kon je 20 maal herhalen, waardoor je dus een flinke 10.000 Wii Points kon verdienen! Hiervan kon je dus een flinke bult toptitels scoren, simpelweg door mensen te helpen hun Wii online te krijgen. Tof!

Innovatie

Nintendo’s winkelkanaal liep vooruit op zijn tijd, maar liep tegelijkertijd ook een beetje achter. Het aanbod aan spellen was enorm: er waren zowel gloednieuwe digitale spellen te vinden, als oude retro-klassiekers. Daarnaast bevatte de winkel een aantal handige en leuke applicaties om te downloaden, in de meeste gevallen ook nog eens geheel gratis. Sommigen van jullie zullen ze nog wel herinneren: het Enquête-kanaal, het Mii-wedstrijdkanaal, of wat dacht je van het Nintendo-kanaal, waar je allerlei nieuwtjes en trailers kon vinden? Vanaf september 2013 konden Wii- en Wii U-eigenaren zelfs genieten van films en TV-series met een heus Netflix-kanaal! Helaas zat er ook een keerzijde aan het aanschaffen van al deze toffe titels en kanalen. De Wii had namelijk geen online accountsysteem, wat betekent dat aangeschafte software gebonden is aan je systeem. Wanneer je Wii stuk gaat, verlies je dus tevens al je software.

Kijkt u even rond of kan ik u helpen?

Het Wii-winkelkanaal had flink wat software te bieden! Er waren drie hoofdcategorieën: Virtual Console, WiiWare, en Channels. Die eerste kennen we inmiddels nog steeds! Virtual Console is dé manier om oudere retrospellen alsnog te kunnen spelen zonder daarvoor de daadwerkelijke console in je bezit te hebben. Het Wii-winkelkanaal had een ruime selectie aan systemen om spellen uit te kiezen, waaronder zelfs Sega Genesis, NEOGEO, en TurboGrafx16! Dit zorgde ervoor dat je buiten Nintendotoppers om ook kon proeven van andere oudjes uit het glorieuze retrotijdperk. Sommige games bevatten zelfs extra toevoegingen. Enkele voorbeelden zijn Pokémon Snap, waarvan je genomen foto’s direct kan opslaan op je SD-kaart, of een toegevoegde online-modus voor Super Street Fighter II.

Dan had je het fenomeen WiiWare, de benaming voor de digitale spellen van de Wii. Tegenwoordig verschijnen veel fysieke uitgaves ook in de Nintendo eShop, maar in de Wii-dagen gebeurde dit nog niet. De WiiWare-games kon je enkel en alleen in deze digitale winkel aanschaffen. En daar zaten een aantal toffe titels tussen! Neem Dr. Mario Online Rx, de bekende puzzelgame met toegevoegde online-gameplay, wat destijds fijn werkte. Pokémon Rumble, een hack-’n-slasher waar je je een weg baant door hordes Pokémon. WarioWare D.I.Y. Showcase, waarin je zelfgemaakte microgames uit de gelijknamige Nintendo DS-titel kon delen met de wijde wereld en spelen op het grote scherm. Final Fantasy Crystal Chronicles: My Life as a King was ook één van de grotere titels uit de tijd. Maar wat zou een Wii-spellenbibliotheek zijn zonder de bekende ‘shovelware’? Je kon bijvoorbeeld ‘spectaculaire’ titels verkrijgen zoals Cozy Fire en Fireplacing, mocht je niet in het bezit zijn van een open haard en toch knusheid in huis willen halen… via je TV. Of wat dacht je van 5 Arcade Gems, of Sexy Poker? …juist. Niet alles was koek en ei in de digitale warenwinkel. Tijdens het downloaden van deze te gekke spellen rende een 8-bit Mario over het scherm, terwijl hij muntjes verzamelde en tegen blokken aan sprong.

Klaar met shoppen

Al met al introduceerde het Wii-winkelkanaal een innovatieve manier om aan leuke titels voor je apparaat te komen. Destijds was digitaal distribueren nog niet zo vanzelfsprekend als nu, en het is leuk om er op terug te kijken hoe Nintendo hier een eigen draai aan gaf. Er zijn een boel leuke, vaak kleinere titels op verschenen die je dus ook voor een zachter prijsje aan kon schaffen. Vandaag de dag kun je misschien wel wat beters krijgen voor je geld, maar nog steeds is het retroaanbod interessant, hoewel vrijwel alle spellen ook te verkrijgen zijn in de digitale Nintendo 3DS of Wii U-winkel. Dus zet vóór 31 januari 2019 nog even je oude vertrouwde Wii aan, spendeer je resterende punten aan iets leuks, en download nog even al je aangeschafte spellen voordat Nintendo dan echt het hoofdstuk sluit.

Like dit bericht:

Recente artikelen

fae farm skies of azoria nintendo switch

0

Nieuws Fae Farm krijgt een nieuwe gratis uitbreiding: Skies of Azoria

21-06-2024

0

Kitty

A Hole New World

0

Review A Hole New World

31-03-2018

0

Ness

The Final Station

0

Review The Final Station

30-03-2018

0

Redactie

Reageer als eerste!