De twintig beste Nintendo-games van het afgelopen decennium: 20-16

Je kunt natuurlijk makkelijk een schatkamer vullen met alle pareltjes die afgelopen decennium voor Nintendo-platformen zijn verschenen. De N1-redactie ging de afgelopen weken op reis door deze schatkamer, en haalde de meest blinkende goudstukken naar boven. Het resultaat? Een prachtige lijst van twintig spellen die 2010-2019 voor Nintendo en haar platformen kenmerkten.

 

Al deze spelletjes hebben hun steentje bijgedragen aan de ontwikkeling van de gamesindustrie. Sommige vanwege hun kwaliteit, andere vanwege hetgeen dat ze teweeg brachten. Bepaalde spellen overschreden grenzen, terwijl andere hun franchise tot een absoluut hoogtepunt brachten. Duik met ons mee in de geschiedenis en ontdek dé games van het afgelopen decennium: vandaag de nummers 20 tot 16.

20. Skylanders: Spyro’s Adventure

Nintendo 3DS, Wii (2011)

Toys-to-life, het tot leven brengen van speelgoed. Het was een fenomeen dat kenmerkend was voor de jaren ’10, met spellen als Disney Infinity en LEGO Dimensions. Of wat dacht je van Nintendo’s eigen amiibo, dat zijn oorsprong kende met Super Smash Bros. for Wii U? Geen van deze initiatieven was echter ontstaan zonder Skylanders: Spyro’s Adventure. Dit spelletje prikkelde op sublieme wijze de fantasie van (volwassen) kinderen door het spelfiguurtje wat ze in de winkel kochten, via een speciaal portaal virtueel tot leven te laten komen. Ineens kon je ermee rondlopen, vechten en er gekke fratsen mee uithalen. Activision’s serie werd in korte tijd razend populair: er verschenen vijf vervolgen in vijf jaar tijd en zelfs Nintendo’s Donkey Kong en Bowser deden op een gegeven moment gezellig mee. De populariteit vervloog echter net zo snel als ‘ie gekomen was: inmiddels zijn Skylanders en het genre een stille dood gestorven. Gelukkig hebben we de amiibo nog!
– Erik

Skylanders
19. Super Mario 3D World

Wii U (2013)

Na de lancering van de Wii U bleef het angstvallig stil, totdat een nieuwe 3D Mario-titel eindelijk voor wat opleving zorgde. In 2013 was Super Mario 3D World dé najaarstitel voor de Wii U. Op de 3DS was Super Mario 3D Land een succes, dat grootschaliger werd voortgezet op Nintendo’s thuisconsole. Super Mario 3D World kende dezelfde formule, die meer geïnspireerd was door de eerdere 2D Mario-spellen. Je kon nu met meerdere spelers tegelijk de 3D levels doorlopen als Mario, Peach, Luigi of Toad. Door de Super Bell kon je veranderen in een kat, wat weer nieuwe platformmogelijkheden gaf. Hier en daar werd aanvankelijk wat sceptisch op deze titel gereageerd. Wat kleinschaliger dan Galaxy eerder of Odyssey later, maar 3D World bleek een vaak onderschatte titel te zijn, die het kenmerkende plezier én avontuur van een Mario-game wel degelijk in zich heeft.
– Martijn

Super Mario 3D World
18. Bravely Default

Nintendo 3DS (2013)

Square Enix heeft het afgelopen decenium enkele interessante nieuwe JRPG-series uitgebracht. Denk hierbij aan Octopath Traveller en de games van de Tokyo RPG Factory. Toch is er eentje die boven de andere uitsteekt en dat is Bravely Default. Bravely Default is ontstaan als vervolg op Final Fantasy: The 4 Heroes of Light. Het is dan ook niet gek dat de game stiekem best veel gelijkenissen deelt met de bekendste JRPG-serie ter wereld. Toch is Square Enix erin geslaagd om een nieuwe wereld met interessante personages neer te zetten en daarbij ook nog eens een uniek gevechtssysteem te ontwikkelen. Het meeslepende verhaal en de adembenemende getekende steden maakten deze parel compleet. Drie jaar later verscheen al een direct vervolg in de vorm van Bravely Second: End Layer en tijdens The Game Awards van afgelopen jaar is Bravely Default II aangekondigd. Het lijkt er zodoende op dat Square Enix nog lang niet klaar is met deze serie!
– Patrick

Bravely Default
17. Celeste

Nintendo Switch eShop (2018)

In Celeste speel je als Madeline, een jongedame die een grootse berg probeert te trotseren. Maar al snel komt ze (en jij als speler) erachter dat dit een bikkel- en bikkelharde tocht is, vol met obstakels en pixelperfecte sprongen. “Waarom aan zo’n helse tocht beginnen?”, waarschuwt de oude dame aan het begin van je reis. Madeline is echter onvermurwbaar en wil alle uitdagingen trotseren die op haar pad liggen. Koste wat het kost. Langzaam maar zeker kom je erachter dat je niet een berg trotseert, maar haar onzekerheden, angst en eenzaamheid. Depressie. Hoeveel moeite het kan kosten om een goed gevoel te krijgen. Maar ook: dat een beetje hulp soms helemaal niet erg is om je doel te behalen. Celeste is een briljante metafoor van zichzelf. Help jij Madeleine haar onzekerheden te overwinnen?
– Erik

Celeste
16. Pokémon X & Y

Nintendo 3DS (2013)

Pokémon X en Y was goed voor een aantal toch wel grote vernieuwingen in de reeks. In deze delen werd de overstap gemaakt naar 3D-modellen, wat heel succesvol bleek: het werd al snel de best verkopende game op de Nintendo 3DS. Samen met de mooie nieuwe grafische stijl werd ook de mogelijkheid geïntroduceerd om je personage aan te passen en tijdens het spel hippe outfits te kopen om je look aan te passen.

Maar het draait natuurlijk om de zakmonstertjes, en naast een aantal geheel nieuwe waren er nu ook Mega Evoluties, heuse Sky Battles en Horde Encounters. Bovendien kon je nu ook werken aan een band met je team dankzij Pokémon-Amie. Door ze te voeren of te aaien via het touch screen werd je band beter, wat weer invloed had op hun vechtskills. Hoe leuker ze je vinden, hoe groter de kans om een critical hit te landen of een aanval te ontwijken. Niet al deze mogelijkheden zitten ook in latere delen, maar de basis voor wat broodnodige variatie was gelegd!
– Kitty

Pokemon XY

Like dit bericht:

Recente artikelen

Soundtrack Sunday: 25 jaar Super Smash Bros. – Poké-muziek

0

Special Soundtrack Sunday: 25 jaar Super Smash Bros. - Poké-muziek

25-02-2024

0

Robin

Hoe LEGO Super Mario tot stand is gekomen

0

Nieuws Hoe LEGO Super Mario tot stand is gekomen

15-03-2020

1

Erik

Darksiders Genesis – In goede handen

0

Review Darksiders Genesis - In goede handen

06-03-2020

0

Mitch

Reageer als eerste!