De Game of the Year van Rik: Triangle Strategy

  • Special

  • 14 dec 22 om 14:00

  • Rik

  • 2

De Game of the Year van Rik is… Triangle Strategy!

Ook dit jaar leggen we de Game of the Year helemaal in handen van jullie, de lezers. Om je op te warmen voor het stemmen én om ons eigen game van het jaar-ei kwijt te kunnen, deelt de redactie hun persoonlijke Game of the Year tijdens de stemperiode. Vandaag is het de beurt aan onze ‘Lord Wolfort’: Rik!

Triangle Strategy

Huh, begint de Game of the Year van ‘Xeno-bro’ Rik dit jaar niet met een X? Ehm… zolang je me niet aan een leugendetector koppelt is Triangle Strategy inderdaad voor mij de Game of the Year 2022. Ahum. Wij willen in deze serie graag terugkijken op alle topgames van dit jaar dus af en toe moeten er moeilijke keuzes gemaakt worden. Zoals Eunie het al zei: it’s just part of the protocol, innit? Maar oprecht, Triangle Strategy voelt voor mij een beetje als Super Mario Odyssey tijdens The Game Awards van 2017. Tijdens een normaal jaar had het met kop en schouders boven de rest uitgestoken, maar heel af en toe komt er nu eenmaal een belachelijk goede game als Breath of the Wild of Xenoblade Chronicles 3 uit. Toch kan ik mijn keuze voor Triangle Strategy heel goed verdedigen: als mijn eerste HD-2D game heeft het een grotere impact op mijn smaak in games gehad dan Xenoblade.

Dreon noemde Triangle Strategy ‘een samenkomst van pracht en praal‘ in zijn review, en daar is geen woord van gelogen. Team Asano werkte voor het eerst samen met studio Artdink voor de inmiddels iconische HD-2D stijl en deze zag er beter uit dan ooit te voren. Elk level is een schitterend diorama met uiterst kwalitatieve pixel-art. Voeg daar nog eens fenomenale moderne belichting en spectaculaire particle effects aan toe in een nagenoeg perfecte harmonie… Ja dan heb je een visueel feestje. Het maakt niet eens uit dat je geen details kunt zien in de 16-bit weergave van de personages. Ze zijn zo goed vormgegeven en geacteerd dat het geheel niet onderdoet voor andere media-vormen.

Team Asano wist weer wonderbaarlijk veel details en sfeer te stoppen in een pixelwereld

De Game of Thrones onder de videogames

Maar van een mooi bord alleen kun je niet eten. Gelukkig is de prachtige visuele stijl slechts de kers op de taart. De echte kracht van Triangle Strategy zit hem in het verhaal. Voor wie totaal onbekend is met de game, kan deze eigenlijk heel simpel worden omschreven. “Dit is de Game of Thrones onder de videogames.” Oh, en in tegenstelling tot ‘GoT’ heeft Triangle Strategy géén teleurstellende finale.

Eenmaal aangekomen op het continent Norzelia neem jij de rol aan van Serenoa Wolfort. Lord Wolfort, Heer van Domein Wolfort, ‘Schild des Kroons’ van Glenbrook, etc. etc. In een middeleeuwse fantasy-wereld waar rangen en standen de dienst uitmaken, stond jouw wieg precies op de juiste plaats. Als kersverse hoogste vazal van het koninkrijk Glenbrook moet jij je plaats zien te vinden in de wereld. Het leven van de adel gaat echter niet over rozen: het is een wereld van strategische huwelijken, sluimerende vetes, verraad en politiek schaakspel op het hoogste niveau. Het naburige Aartshertogdom Aesfrost en de theocratische ‘Heilige Staat’ Hyzante azen op jouw vruchtbare landen.

Je neemt het lot echt in eigen hand in Triangle Strategy

Jouw overtuigingen zullen je leiden

Hoe dit zich allemaal zal ontvouwen? Dat is nog wel het allermooiste! Dat bepaal je namelijk zelf. Op cruciale punten in het verhaal staat Serenoa voor onmogelijke morele dilemma’s. Die knopen mag jij, de speler, vervolgens met grote gevolgen doorhakken. Het aantal vertakkingen dat het verhaal op kan gaan is niet op een hand te tellen. Het schrijfwerk is fenomenaal en geen enkele versie van het verhaal doet onder voor de ander. Op bepaalde punten komen de vertakkingen weer samen, maar toch blijven je eerdere keuzes constant doorechoën. Verdoem jij een volk tot eeuwige slavernij? Vraag je jouw onderdanen bloed te verspillen terwijl een symbolische knieval honderden levens kan redden?

Het eindresultaat van het verhaal voelt altijd heel persoonlijk aan. Triangle Strategy doet eigenlijk perfect wat Netflix ooit vergeefs probeerde met hun interactieve films, en smaakt naar zoveel meer. Helaas is er geen opening gelaten voor een direct vervolg, maar dankzij de vertakkende keuzes leent deze game zich uitermate goed om keer op keer opnieuw te spelen. En dat maakt Triangle Strategy zeker Game of the Year-waardig.

Heb jij al gestemd voor de N1-UP Game of the Year? Tussen kerst en oud & nieuw maken we de N1-UP Game of the Year bekend!

Like dit bericht:

Over Rik

Rik is het typische gevolg van Satoru Iwata's Blue Ocean strategy: sinds Pokémon Diamond op de DS is hij verslingerd aan (Nintendo) games. Bij voorkeur speelt Rik games met grote werelden waar hij uren in kan verdwalen. Ook is Rik onze specialist op het gebied van Super Nintendo World en Nintendo's andere avonturen in de pretparkwereld.

Lees meer over Rik

Recente artikelen

Earthbound-bedenker: “Praat met Nintendo over lokalisatie Mother 3, niet met mij”

0

Nieuws Earthbound-bedenker: "Praat met Nintendo over lokalisatie Mother 3, niet met mij"

23-02-2024

1

Dennis

Super Nintendo World Hollywood opent 17 februari 2023

1

Nieuws Super Nintendo World Hollywood opent 17 februari 2023

14-12-2022

3

Rik

Two Point Campus ontvangt winterupdate

0

Nieuws Two Point Campus ontvangt winterupdate

14-12-2022

2

Evelyne

Discussieer met ons mee! 2

Mitch

14 dec 22 om 14:20

#7896‍

3026 XP | 470 comments

Het opstarten van een game is altijd een soort belofte van de ontwikkelaar aan de speler. Triangle Strategy lost die belofte volledig en compromisloos in.

Subliem spel, voor mij persoonlijk staat ie zelfs hoger dan Xeno 3. Ik heb intens genoten van Triangle Strategy en vrijwel niets aan te merken.

ageQned

15 dec 22 om 11:29

#7903‍

1090 XP | 187 comments

Triangle Strategy is inderdaad een hele vette game geworden. Je moet wel war meer van story dan actie houden uiteraard.