De Game of the Year van Ness - Disco Elysium – The Final Cut

  • Special

  • 23 dec 22 om 14:30

  • Ness

  • 1

De Game of the Year van Ness is… Disco Elysium – The Final Cut!

Ook dit jaar leggen we de Game of the Year helemaal in handen van jou, de lezer. Om je op te warmen voor het stemmen én om ons eigen game van het jaar-ei kwijt te kunnen, deelt de redactie hun persoonlijke Game of the Year tijdens de stemperiode. Vandaag is het de beurt aan onze ‘Disco (Elysium) Queen’: Ness!

Disco Elysium – The Final Cut

Voor mijn Game of the Year speel ik dit jaar een beetje vals: Disco Elysium is origineel namelijk in 2019 verschenen. Gelukkig verscheen in februari de opgepoetste versie, Disco Elysium – The Final Cut, voor de Nintendo Switch (waar ik ook een lovende review over had geschreven). Telt dus gewoon als Switch Game of the Year van 2022!

Meesterwerk in conversaties

Disco Elysium – The Final Cut is namelijk een bijzonder spelletje. Als RPG die bijna een miljoen(!) woorden telt, zou je bijna zeggen dat het meer een boek is dan een video game. Een ontwikkelaar noemde het een ‘conversation simulator’. Hartstikke terecht, want de dialogen vormen het kloppend hart van Disco Elysium. Niet alleen de gesprekken tussen jou en Revachol’s veelzijdige personages, maar ook tussen de vele stemmetjes in je eigen hoofd. Verpakt met een luxe, literaire strik en met antwoordopties die gaan van koele logica naar de beste vorm van ontspoorde chaos,  Disco Elysium weet de conversaties moeiteloos de hoofdattractie te maken. En als kers op de taart komen de dialogen – en daardoor ook de personages, het verhaal en de wereld eromheen – tot leven dankzij de grijpende voice acting voor elke zin aan tekst en de prachtige, olieverfachtige art.

Met een miljoen woorden sta je niet snel met een mond vol tanden.

Het mooie aan Disco Elysium is dat je als speler toch veel controle hebt over het personage waar je mee speelt. Daarmee bedoel ik vooral wat voor soort persoon het is en wat er allemaal in zijn hoofd omgaat. Je kunt bijvoorbeeld spelen als een racistische fascist, een drugsverslaafde zwerver-politieagent, een disco superster of alle drie tegelijk. Dat is afhankelijk van de dialoogopties die je kiest door het spel heen. Dit maakt de humor van het spel verrukkelijk in een absurdistische manier: politieagenten kunnen met gekke statements wegkomen en dat verveelt nooit. De verschillende scenario’s maken het spel ook verrassend herspeelbaar: die miljoen woorden komen niet uit de lucht gevallen.

Vreemd, funky en een echte superster

Doordat je personage zo kneedbaar is, geeft de wereld je net zoveel vorm als dat het jou vormgeeft. En die karaktertrek laat de grimmige, vuile en prachtige wereld van Disco Elysium ademen. De mensen in de wereld leven en de gewichtige historie die je meekrijgt, is duidelijk het puntje van de ijsberg: een deel van een groter geheel. De ideeën en thema’s die het spel rond gooit (tussen en soms tijdens de grappige nonsens-momenten door), blijven als een oorwurm in je hoofd plakken. Ik sta er nog steeds van te kijken hoe bedachtzaam en aandachtig alles aan Disco Elysium is verwezenlijkt. Dat maakt Disco Elysium – The Final Cut een game die me sterk is en blijft bijblijven, ook al heb ik het spel vroeg dit jaar gespeeld. Mocht ZA/UM volgend jaar weer een uitbreiding releasen, weet ik mijn Game of the Year van 2023 denk ik stiekem ook al!

‘Klootzak of kanjer’ dat bepaal jij, maar Disco skills heeft het hoofdpersonage altijd bij!

Heb jij al gestemd voor de N1-UP Game of the Year? Tussen kerst en oud & nieuw maken we de N1-UP Game of the Year bekend!

Like dit bericht:

Over Ness

Neslihan, of Ness voor de nerds, heeft een ding voor innovatieve en gekke spelletjes. Zo heeft ze de rare gewoonte om rommel op te rollen in een plakkerige bal, muren vol te spetteren met inkt en te stofzuigen. Naast artikelen schrijven als redacteur, pakt ze ook graag de digitale kwast op om te tekenen.

Lees meer over Ness

Recente artikelen

Limited Run Games houdt op 20 juni ‘LRG3 2024’

0

Nieuws Limited Run Games houdt op 20 juni 'LRG3 2024'

12-06-2024

1

Rik

Mario Kart Tour luidt 2023 in met New Year’s Tour

1

Nieuws Mario Kart Tour luidt 2023 in met New Year's Tour

23-12-2022

2

Erik

Fan Friday: Goomba Cupcakes

3

Special Fan Friday: Goomba Cupcakes

23-12-2022

3

Rik

Discussieer met ons mee! 1

Fl@ppy

23 dec 22 om 17:40

#8002‍

2891 XP | 560 comments

Door alle goede reviews wil ik deze voor een zacht prijsje ook nog wel een keer proberen. Twijfel namelijk of dit het type rpg is waar ik van houd.