De Game of the Year van Erik - Pokémon Legends: Arceus

  • Special

  • 15 dec 22 om 14:55

  • Erik

  • 0

De Game of the Year van Erik is… Pokémon Legends: Arceus

Ook dit jaar leggen we de Game of the Year helemaal in handen van jullie, de lezers. Om je op te warmen voor het stemmen én om ons eigen game van het jaar-ei kwijt te kunnen, deelt de redactie hun persoonlijke Game of the Year tijdens de stemperiode. Vandaag is het de beurt aan onze Pokémon-meester: Erik! 

Pokémon Legends: Arceus

Er was niets zo onveranderlijk dan Pokémon. Generatie na generatie haalde Game Freak min of meer hetzelfde trucje uit. Dit was stiekem helemaal niet zo erg , want met Pokémon Red & Blue hadden ze al een nagenoeg perfecte structuur ontwikkeld. Toen was daar, met 2022 nog maar net aan de horizon, ineens Pokémon Legends: Arceus – een game die dit alles eindelijk eens op de schop durfde te nemen. 

Timing is everything

Pokémon Legends: Arceus is nog altijd Pokémon in de puurste zin van het woord: jij, als trainer, gaat op avontuur om ze allemaal te vangen. Maar de wereld waarin je dit doet, is een stuk gevaarlijker dan voorheen. Zakmonsters schromen niet om jou, de Trainer, zelf aan te vallen. Werelden zijn woest en ongerept. De lokale mensen moeten nog wennen aan een Pokémon aan hun zijde. Gelukkig heb jij daar, als persoon uit de toekomst, een stuk meer ervaring mee. Zodoende ben jij diegene die aan de Hisui-regio, een vroegere variant van Sinnoh, mag uitleggen hoe dit allemaal in zijn werk gaat.

In Pokémon Legends: Arceus vinden Pokémon-gevechten voor het eerst plaats in de overwereld zelf

Het resultaat is een gameplayloop die ongelofelijk fijn werkt. Toch is het vooral de timing die wonderen deed. Zie, de Pokémon-community was eigenlijk een beetje klaar met Game Freak en The Pokémon Company. De halfbakken remake van Pokémon Diamond & Pearl was een beetje de druppel die de emmer deed overlopen. Het internet stond vol afgunst, vol Pokémon-fans die er helemaal klaar mee waren. Fans die al tien, misschien twintig jaar Pokémon speelden – zochten naar iets nieuws, iets écht baanbrekends. 

Volle maan

Pokémon Legends: Arceus nam al deze twijfels eindelijk weg. “Pokémon is eindelijk volwassen geworden”, kopte ik in mijn column. Eindelijk liet Game Freak zien dat ze er ook waren voor al die mensen die al vele Pokémon-spellen hebben gespeeld. Dit illustreert zich misschien nog wel het mooist in het terugbrengen van Ingo uit Pokémon Black & White – een personage dat waarschijnlijk alleen de grootste fans zich nog voor de geest konden halen. Of het feit dat nagenoeg iedereen op iemand uit Pokémon Diamond & Pearl was gebaseerd. De side quests waarin je een thuis voor Chimecho probeert te vinden. Dansende Clefairy’s bij een volle maan. 

Pokémon is met Legends: Arceus eindelijk volwassen geworden.

Even heb ik erover getwijfeld om Pokémon Scarlet & Violet tot mijn Game of the Year te benoemen. Alle grafische glitches ten spijt, verwezenlijken die écht de droom die we allemaal als kind hadden: een openwereld Pokémon-spel. Met niet één, maar drie verhaallijnen, die samenkomen tot een zinderende climax. Maar toch kan dit alles niet op tegen de gedurfdheid, de passie en de frisheid van hun spirituele voorganger. Zelfs toen ik Hoppip weg zag waaien in de wind en Magikarp zag spetteren in het water, gingen mijn gedachten soms naar Hisui. 

Pokémon Legends: Arceus is de beste Pokémon-game sinds Black & White op de Nintendo DS. En mijn Game of the Year van 2022. Game Freak, zet deze trend alsjeblieft voort.

Heb jij al gestemd voor de N1-UP Game of the Year? Tussen kerst en oud & nieuw maken we de N1-UP Game of the Year bekend!

Like dit bericht:

Over Erik

Erik is onze hoofdredacteur. Sinds 2010 schrijft hij over videospelletjes, en hij doet dit al meer dan tien jaar voor N1-UP. Pokémon Yellow was de reden dat hij verslingerd raakte aan games - en die droom om Pokémon Meester te worden, ebde nooit meer weg. Erik krijgt nog steeds kippenvel als hij aan die E3 2016-trailer van The Legend of Zelda: Breath of the Wild denkt.

Lees meer over Erik

Recente artikelen

Hoofdafbeelding bij Ontdek Endless Ocean: Luminous in uitgebreide overzichtstrailer

0

Media Ontdek Endless Ocean: Luminous in uitgebreide overzichtstrailer

18-04-2024

1

Erik

Master Detective Archives: Rain Code ontvangt introductietrailer

0

Media Master Detective Archives: Rain Code ontvangt introductietrailer

15-12-2022

1

Erik

Releasedatum bekend voor amiibo van Sephiroth en Kazuya

3

Nieuws Releasedatum bekend voor amiibo van Sephiroth en Kazuya

15-12-2022

3

Dennis

Reageer als eerste!