We mogen best blij zijn met die Nintendo 3DS

  • Column

  • 23 jan 16 om 11:55

  • Erik

  • 0

Als Nintendo-liefhebbers zijn we er een beetje aan gewend geraakt om even flink ons gal te spuwen. Vooral wij Nederlanders zijn daar goed in. Het voelt ook heerlijk om af en toe datgene wat je zo tof vindt even flink de grond in te boren. En iets als de Wii U verdient dat soms ook wel. Maar soms mag er ook wel wat meer liefde geschonken worden. We mogen bijvoorbeeld best blij zijn met die Nintendo 3DS.

De laatste paar jaar zijn we ook in een hele vreemde gedachtegang beland. We zijn vooral Nintendo aan het verwijten wat ze fout doen, terwijl we voor het gemak even vergeten dat er ook wel wat zaken goed gaan. Toch is nagenoeg iedereen het er over eens: deze hele consolegeneratie is voor Nintendo gefaald. Volgens sommige critici en fans kan Nintendo net als SEGA beter een derde partij worden voor Sony of Microsoft, terwijl anderen met hun hoofd allang bij de NX zitten. Jammer dat diezelfde mensen vaak alleen de Wii U naar voren schuiven als reden.

Doemdenkers zien het al helemaal voor zich: Mario op Sony-hardware.

 

Hoofd boven water

Als collectief vergeten we dan voor het gemak even de andere zijde van die blinkende munt. Want die Nintendo 3DS doet het tegen alle verwachtingen in nog best wel goed. Jeweetwel, dat kleine apparaatje met zo’n 3D-scherm waarvoor je niet eens een brilletje nodig hebt. Dat stukje apparatuur dat – in tegenstelling tot de Wii U – na een trage start nog wél stevig voet aan wal heeft gezet. We vergeten wel eens dat dit best wel een opmerkelijke prestatie is, gezien de handheld zich in heel wat moeilijker vaarwater bevindt dan de Wii U. Kijk bijvoorbeeld naar de PlayStation 4, die gaat als heerlijk zoete broodjes over de toonbank – zonder ook maar iets noemenswaardigs te hebben uitgebracht het afgelopen half jaar. Was het niet door stomme fouten van Nintendo’s kant, dan had dit net zo goed de Wii U kunnen zijn.

De Nintendo 3DS bevindt zich echter in een (zo zegt men) ter dood opgeschreven markt. Spellen voor mobiele telefoons zijn meer en meer in opkomst en er heersen allerlei veronderstellingen dat de consument op een handzaam apparaat geen ‘grote’ games meer wil spelen. Een veronderstelling waar zeker wat voor te zeggen valt, gezien de enorme populariteit van spelletjes als Candy Crush Saga en Clash of Clans. Een deel van die gigantische groep ‘casual’ spelers die de Nintendo DS had veroverd, is ongetwijfeld overgestapt op Android- of iOS-spelletjes. En toch heeft die Nintendo 3DS zijn hoofd nog knap boven water weten te houden. Op het moment van schrijven zijn er zelfs grofweg 57 miljoen exemplaren verkocht.

Op de toekomst

Toch snap ik ook wel dat dit aantal niet echt klinkt als een enorme prestatie. Het is fors minder dan zijn voorganger met 154 miljoen exemplaren, de Nintendo DS, en het is misschien wel de minst verkochte handheld van Nintendo ooit. Maar, het is alsnog maar liefst vijf keer zo veel als die handheld van Sony, de Playstation Vita. En tja, de Game Boys en Nintendo DS’en van deze wereld hadden ook geen last van smartphones en tablets. Een markt die zo dreigend is, dat het zomaar zou kunnen dat de Nintendo 3DS de laatste traditionele handheld is die Nintendo zal uitbrengen.

Dat gekke apparaatje met die 3D-functie weet zich voor nu echter goed te weren. En maar goed ook, want hierdoor hebben we zelfs in 2016 nog best wat om naar uit te kijken – in tegenstelling tot de releaselijsten van zijn grote broer. Wie weet wat er gebeurd zou zijn als de Nintendo 3DS ook geflopt was. Ik kan ook niet wachten om aan de slag te gaan met Bravely Second: End Layer en Fire Emblem Fates en stiekem ben ik zelfs wel benieuwd naar wat Metroid Prime: Federation Force ons te bieden heeft. Er zit in ieder geval nog volop leven in die vijf jaar oude handheld. Stop daarom op sommige momenten eens met het spuwen van gal – we mogen best blij zijn met die Nintendo 3DS.

Like dit bericht:

Recente artikelen

Wat speel je dit weekend? [24 februari] 

2

Special Wat speel je dit weekend? [24 februari] 

24-02-2024

2

Erik

Hoe Nintendo voor een ‘derde weg’ en een bewuste vervreemding van de industrie kiest

0

Column Hoe Nintendo voor een 'derde weg' en een bewuste vervreemding van de industrie kiest

02-02-2016

0

Patrick

N1ntendo.nl TV – Bloopers en outtakes 2015

0

Special N1ntendo.nl TV - Bloopers en outtakes 2015

03-01-2016

0

Dyon

Reageer als eerste!