Origami King: de Paper Mario die bijna een 10 was

  • Column

  • 17 jul 23 om 08:00

  • Robin

  • 7

Paper Mario is een van de franchises die ontstaan is dankzij het bestaan van Super Mario RPG: Legend of the Seven Stars. De Mario RPG’s hebben mij altijd wel veel plezier gegeven; toffe muziek, leuke personages, een top schrijfstijl en prachtige visuals. Van The Thousand-Year Door tot Superstar Saga: de Mario-RPG vervelen eigenlijk nooit. Toen kwam Paper Mario: The Origami King en dat spel was bijna een 10. 

Paper Mario: The Origami King kwam ten tijde van weinig releases uit op de Nintendo Switch. De grote titel van het jaar was Animal Crossing: New Horizons en we kregen onder andere Age of Calamity, Xenoblade Chronicles: Definitive Edition en Super Mario 3D-Allstars. Paper Mario: The Origami King bracht fans gemixte gevoelens. Voor mij kwam het op een moment waar ik weer zin had in een quirky spel van Nintendo; dus kocht ik The Origami King, een spel dat bijna een 10 was…

Origami papier

Als ik aan The Origami King denk, dan denk ik aan de uitmuntende soundtrack. Zo heb je Toad Town dat nadat je Streamers loshaalt van Princess Peach Castle meer instrumenten ten gehore brengt. Ook de Battle Themes hebben zeer toffe OST’s zoals de Purple Streamer Battle Theme of Disco Devil. Daarnaast zijn de omgevingen echt fantastisch en uniek. Toen ik voor het eerste Autumn Mountain op ging, was ik erg onder de indruk. Wat een prachtig nummer en dat gecombineerd met de grafische stijl was het een geweldig avontuur dat gewoon meer en meer bracht. De muziek kon zelfs humor brengen. 

Nadat je van Autumn Mountain richting Scorching Sandpaper Desert gaat kom je bij een Toad die je een Automoboot geeft om door de woestijn te komen. Wat ik niet verwachtte, was dat er ineens keiharde metal begon te spelen! De humor kwam precies op het juiste moment. Ik hou van dat soort randomness. Van een spa in de lucht genaamd Shangri-Spa tot een stad in een Oase.

Het verhaal en schrijfstijl waren dan ook geweldig – mede dankzij de humor die het spel biedt. Toffe personages die mee met je gaan, Luigi die op de meeste interessante plekken terecht komt en daarnaast was het tempo van het verhaal en het spel vrij hoog. Het is een mooi stuk papier om verder te vouwen. Ware het niet van de kreukels.

Bobby.

Kreukels

En je zal denken, maar Robin je geeft het bijna een 10, wat is er dan mis? Voor velen is het misschien al duidelijk wat ik nu nog mis in mijn verhaal: de gameplay. En hoewel ik zojuist zei dat het tempo van het verhaal en het spel hoog was, klopt dat niet helemaal. Het klopt alleen als je alle random battles overslaat. Die zijn ontzettend sloom en zo eentonig dat het gewoon saai werd. De baasgevechten tegen de verschillende unieke bazen waren dan wel weer heel origineel, maar de gameplay gooit te vaak roet in het eten.

Het is uiteindelijk gewoon jammer dat je een deel van het spel bewust ontloopt omdat het anders te veel moeite en snelheid kost. In principe mis je ook niets als je de gevechten niet doet. Hierdoor verloor het momentum en dus ook uiteindelijk een flink aantal punten voor mij.

Deze gevechten maakte van een toffe game, een minder toffe game.

Vouwlijnen

Hoewel The Origami King controversieel is, is het toch een goede game die meer mensen moeten spelen. Het is dan geen Paper Mario 64 of Thousand-Year Door, maar wanneer jezelf even de rust gunt en het spel beoordeelt op zijn eigen kwaliteiten, zie je misschien juist de vouwlijnen die je nodig hebt om er een mooie kraanvogel van te maken.

Like dit bericht:

Over Robin

Sinds de NES is Robin actief in het gamen. Zijn eerste console was dan een SNES die hij van Sinterklaas kreeg en waar hij erg druk was met Lufia II: Rise of the Sinistrals. Nu kan je hem blij maken met o.a Monster Hunter, Fire Emblem en Xenoblade. Ook hoopt hij elke dag stilletjes dat Golden Sun terug komt.

Lees meer over Robin

Recente artikelen

Gerucht: Tales of Xillia mogelijk naar Nintendo Switch

0

Nieuws Gerucht: Tales of Xillia mogelijk naar Nintendo Switch

21-07-2024

1

Rik

Team Vanille wint Splatoon 3’s Splatfest met ijsjesthema

3

Nieuws Team Vanille wint Splatoon 3's Splatfest met ijsjesthema

17-07-2023

3

Erik

mario kijkt bedenkelijk

5

Poll N1-UP-poll: Neem jij je Nintendo Switch mee op vakantie?

16-07-2023

4

Kitty

Discussieer met ons mee! 7

Selan

17 jul 23 om 11:12

#10804‍

2891 XP | 531 comments

De eerste Paper Mario game die ik heb overgeslagen, puur vanwege het feit dat de gameplay (battles) totaal niks toevoegen en je ze inderdaad net zo goed kan skippen. Jammer, want de rest ziet er wel top uit zoals de artstyle, muziek, en schrijfstijl!

Yosher

17 jul 23 om 12:26

#10808‍

6031 XP | 1119 comments

Ik heb hem geprobeerd maar ik irriteerde me mateloos aan de battles, en was daardoor al vrij snel gestopt. En dan zijn ze ook nog eens waardeloos. En dan heb ik ook niet eens echt interessante personages die me gaande zouden houden.

Deze game is wat mij betreft gewoon een voortzetting van de teleurstelling die Sticker Star introduceerde. De charme is ver te zoeken in deze serie tegenwoordig. 

Het is geen Paper Mario 64, TTYD, of zelfs Super. Maar dat hoeft ook niet. Het kan leuk zijn. Maar als je het mij vraagt doen ze er alles aan om het alles behalve leuk te maken. Voor mij is deze serie vooralsnog dood.

Theun

17 jul 23 om 13:53

#10810‍

624 XP | 116 comments

Ik ben nooit voorbij het begin gekomen met deze game.

Alles wordt 6x uitgelegd, alsof je een kind van 5 bent. Op een gegeven moment was ik al dat geratel zat en heb ik van ellende de game maar afgesloten. Daarna ook nooit meer opgestart.

Geen idee dus of de game verder een leuk verhaal heeft en saaie battles. In mijn herinnering heeft de game vooral een trage tutorial die ervanuit gaat dat je niet eens zindelijk bent.

Garrus

17 jul 23 om 17:39

#10811‍

1576 XP | 287 comments

Jammer inderdaad.. Heel jammer. Qua verhaal en characters was Origami King véél better dan Color Splash of de slechtste Nintendo game aller tijden (Sticker Star)... maar werd wederom onderuit gehaald door een over the top vervelend battle systeem.

Ik snap gewoon niet waarom Nintendo niet door heeft dat mensen niet op zo'n achterlijke gimmicky battle systeem zitten te wachten.. Sticker Star flopte, Color Splash flopte.. en wat doet Nintendo vervolgens? Wéér zo'n battle systeem maken waar je geen EXP krijgt en dus gewoon alles kunt skippen zonder consequenties. Ik denk dat we het allemaal wel eens kunnen zijn met de mening dat Paper Mario gewoon dood is gegaan na 2008.. of nog eerder, in 2004.

lifegiving

17 jul 23 om 19:00

#10812‍

2183 XP | 355 comments

Hmmm , ik moet toch even denken of ik hem toch wel een keer ga halen en spelen !

Garrus

17 jul 23 om 19:38

#10815‍

1576 XP | 287 comments

Gewoon niet doen.. er zijn talloze andere Switch games die je aandacht (veel) meer verdienen dan Origami King.

Nozem

17 jul 23 om 21:17

#10816‍

44 XP | 7 comments

Deze game is de moeite waard. De battles zijn inderdaad tijdverspilling, op de boss battles na, die zijn geniaal. Deze game verdient meer lof dan hij krijgt.