Ontspoord

  • Column

  • 11 jan 17 om 10:00

  • Erik

  • 0

Telkens weer. Wij Nintendo-fans kunnen het niet laten. We kunnen het nooit laten. Bij elke Nintendo Direct, elk Digital Event en zelfs elk kleine beetje informatie springen we zo snel als ’t maar kan op die welbekende hype-trein. Inmiddels tuft hij alweer gestaag richting 13 januari. We denken nu al praktisch de hele line-up van de Nintendo Switch te weten. Hype, hype, hype. Maken wij het onszelf als Nintendo-fans soms niet wat te moeilijk?

Het is ook een bijzonder fenomeen. Het wordt te pas en te onpas gebruikt, maar de werkelijke betekenis van hype wordt vaak vergeten. Een simpele zoektocht op Google leert ons het volgende: ‘Een verschijnsel dat tijdelijk bovenmatige media-aandacht krijgt en daardoor belangrijker lijkt dan het in werkelijkheid is.’ Het creëren van zoiets (iets waar de meeste Nintendo-fans welbekend mee zijn) wordt hypen genoemd.

Als voorbeeld een interview uit medio 2015, met de producer van Animal Crossing, Hisashi Nogami. Hierin meldt hij dat hij “nog niets mag zeggen” over een mogelijke Animal Crossing op de Wii U. Klinkt interessant, maar is in feite gewoon een nietszeggende uitspraak. Fans en media alom beschouwden dit echter als een bericht van de goden dat we al heel snel een vervolg gingen zien. Ook ondergetekende trapte er vierkant in en voorspelde doodleuk dat deze op de E3 al getoond zou worden, waardoor de hype alleen maar meer en meer werd gevoed. Het meest unieke aan dit verhaal: ja, er was inderdaad een nieuwe iteratie van deze befaamde franchise in ontwikkeling. Jammer was alleen dat dit niet het feestelijke geheel was waar we op hoopten. Trein ontspoord.

Het is een vast patroon: bij de aankondiging van een presentatie of evenement blazen wij Nintendo-fans telkens weer van de hoogste torens. Telkens weer. Wij verwachtten minimaal een nieuwe Animal Crossing of Donkey Kong Country op een console die op sterven na dood is. Of anders wel een nieuwe Super Mario Galaxy of Metroid Prime 4. Het liefst allemaal nog tegelijk ook. Die zogenaamde objectieve nieuwsbronnen doen gewoon vrolijk mee. De heetste geruchten vliegen je om je oren en de sappigste uitspraken uit interviews worden gepubliceerd. Waar vervolgens door jullie weer heerlijk over wordt gespeculeerd. Bovenmatige media-aandacht.

Animal Crossing Amiibo Festival

Vervolgens springen we na die presentatie zo mogelijk nog sneller van die trein af. Want keer op keer blijkt weer dat Nintendo radicaal andere plannen heeft. Een gekke spin-off in het Metroid-universum, Bayonetta als speelbaar personage in Super Smash Bros, een tweedimensionale uitvoering van Pikmin. En ja, ook een of andere Animal Crossing partygame. Geen ambitieuze vervolgen voor hun grote franchises. Voor ons een reden om vervolgens Nintendo helemaal zwart te maken. Want o wee als we iets zouden spelen wat niet bij dat onrealistische denkbeeld van eerst past. Terwijl wij fans het stiekem gewoon belangrijker (of groter) hebben gemaakt dan het daadwerkelijk is. Nintendo is hier telkens weer de dupe van.

Daarom vraag ik het nog eens: maken wij het ons als Nintendo-fans niet wat te moeilijk? Want ook nu, voor de aankomende Nintendo Switch-presentatie, raast de trein weer heerlijk vooruit. Misschien wel harder dan ooit, gezien de Eurogamers en Laura Kate Dale’s van deze wereld. Mario, Splatoon en Mario Kart tijdens de launch. Zelda wordt uitgesteld. De Nintendo Switch is 250 euro. Geruchten die vaak komen van één persoon. Die wij als media en fans vervolgens verschrikkelijk opblazen en meer aandacht geven dan het daadwerkelijk verdient. Misschien zijn ze waar, misschien ook niet. Daar gaat het niet om. Een dergelijke instelling gaat geheid voor teleurstelling zorgen, want o wee als er straks iets niet klopt.

Hoe anders zou het zijn als je gewoon blanco die presentatie in zou gaan. Laat voor één keer die trein gewoon voor wat het is, zonder waardeoordeel of speculatie. Laat alles gewoon op je afkomen en kom even rustig op adem voor 13 januari, 05.00 uur. Maak het jezelf vooral niet te moeilijk als Nintendo-fan. Misschien doorbreekt de Nintendo Switch dan eindelijk dat patroon en wordt ie écht bijzonderder dan het lijkt!

Like dit bericht:

Recente artikelen

Hoofdafbeelding bij Eiyuden Chronicle: Hundred Heroes krijgt opties om graphics aan te passen

1

Nieuws Eiyuden Chronicle: Hundred Heroes krijgt opties om graphics aan te passen

30-05-2024

1

Erik

Nintendo Switch – Een eerste indruk vanuit Frankfurt

0

Nieuws Nintendo Switch - Een eerste indruk vanuit Frankfurt

14-01-2017

1

Daan

Super Mario Run

0

Review Super Mario Run

15-12-2016

1

Mark

Reageer als eerste!