Nintendo Switch - Een eerste indruk vanuit Frankfurt

  • Nieuws

  • 14 jan 17 om 13:00

  • Daan

  • 0

Ik raak altijd opgewekt van nieuwe hardware. Je kijkt er altijd halsreikend naar uit, benadert het product kritisch maar overall hoop je dat de nieuwe console voor plezier zorgt. Met veel verwachtingen ging ik vandaag dan ook naar Frankfurt, waar ik een eerste blik mocht werpen op het nieuwe apparaat van Nintendo. De Nintendo Switch lijkt op het eerste gezicht een vreemd stukje techniek, een tablet in een dock, een controller met allerlei toeters en bellen erop en ook nog eens experimentele software. Ik zie een hoop potentie, maar maakt dat het ook waard?

Ik kan alleen maar beginnen met te zeggen dat de Nintendo Switch een échte console is. Als de Switch in de dock zit, heb je de mooiste en scherpste beleving die je ooit van Nintendo hebt gezien. Dat valt ook gelijk op bij The Legend of Zelda: Breath of the Wild. In vergelijking met de Wii U-versie had de demo die ik speelde absoluut geen problemen met de framerate. Het verschil zit hem niet zozeer in het grafische plaatje, maar dit is wel dé manier hoe je het nieuwe The Legend of Zelda-avontuur wilt spelen. Ook bij Splatoon 2 had ik datzelfde gevoel en zat ik aan de buis gekluisterd. Splatoon 2 was haarscherp en toont zeker aan dat de Switch met recht de opvolger van de Wii U mag worden genoemd.

BotW screenshot sunset

Een andere reden waarom ik helemaal verkocht raakte aan Splatoon 2 was de gloednieuwe Pro Controller die ik gebruikte. Deze controller ligt fantastisch in je hand en ook de knoppen voelen geweldig aan. Waar je bij de Pro Controller voor de Wii U nogal hard op sommige knoppen moest drukken, is dat bij de nieuwe geen probleem. Tevens heeft de Pro Controller voor de Nintendo Switch talloze nieuwe functies. Voor de professionele Splatoon-speler is dit dé controller dankzij een gyroscoop en HD Rumble.

Als je de Wii U GamePad daarentegen wel fijn vond dan kun je de Nintendo Switch in de handheld modus zetten door hem los te koppelen van het dock. Het scherm van het tablet heeft een resolutie van 720P maar dat stelde me zeker niet teleur, integendeel, het zag er erg goed uit! Ik moet in alle eerlijkheid bekennen dat ik op de Wii U GamePad nooit heb genoten van Off-TV gameplay. De kleuren waren flets en het beeld dat erop werd vertoond was ook niet helder. Op de Nintendo Switch is dat echter totaal niet het geval. Ik was erg onder de indruk van de hoeveelheid kleuren die het apparaat kon tonen en ook de scherpte. Dit merkte ik vooral op toen ik Mario Kart 8 Deluxe speelde.

De handheldmodus van het apparaat is een van de unieke features van de Nintendo Switch. Hierbij gebruik je dan ook de Joy-Con aan beide kanten van de tablet. In eerste instantie was ik nogal sceptisch over deze vreemde apparaatjes. Ook omdat ik erg grote handen heb wist ik niet of ze wel comfortabel zouden aanvoelen en of ik daarmee het apparaat goed zou kunnen vasthouden. In eerste instantie vergde het vasthouden dan ook wat oefening, maar toen ik eenmaal gewend raakte, lag hij goed in mijn handen en waren mijn bedenkingen als sneeuw voor de zon verdwenen. Ook zie je geen tot weinig kwaliteitsverlies wanneer je van de TV naar de Handheld-modus gaat.

De Joy-Cons kunnen overigens nog veel meer dan je in eerste instantie zou denken. Bij games zoals Super Bomberman R kan elke speler een Joy-Con horizontaal vasthouden en krijg je een vergelijkbaar idee als met de Wii-Remote. Toch is de Joy-Con veel robuuster dan ik in eerste instantie dacht. Wanneer je dan ook nog eens het polsbandje op de Joy-Con klikt met de SL en SR-knoppen wordt hij nog geschikter als losse controller. Daar werd vooral in 1-2 Switch goed gebruik van gemaakt. De Joy-Cons hebben HD Rumble en hebben een extreem nauwkeurige gyroscoop waarmee je bijvoorbeeld een koe zou kunnen melken als minigame. Een andere game die de Joy-Con voor de volle 100% benutte was Arms. Je gebruikt beide Joy-Cons om precies om je heen te slaan en te vechten. Het is eigenlijk een grote update van de originele Wii Remote.

Je kunt de Joy-Cons echter ook gebruiken op een meer traditionele manier door ze in de Joy-Con Grip te plaatsen. Dat klinkt op papier misschien leuk, maar wat mij betreft is dat niet de manier om op de Nintendo Switch te spelen. Ik gebruik ze liever apart, of ik gebruik de Nintendo Switch Pro Controller. Deze voelt namelijk veel natuurlijker aan en ik had er tegelijkertijd ook veel meer plezier mee. Zo merkte ik vooral tijdens Mario Kart 8 op, toen ik, met de Joy-Con in een stuur erg veel plezier beleefde aan de gameplay. Het bracht mij voor even terug naar het Mario Kart Wii-tijdperk.

Mijn eerste indruk met de Nintendo Switch is positief. Ik zie zeker de potentie in het apparaat en de nieuwe manier van spelen, iets wat ik niet direct had bij de Wii U. De software die er voor uit gaat komen is wellicht nog niet de meest spectaculaire line-up, maar dat ligt zeker niet aan het apparaat. Het is bij deze hardware dat ik bij mezelf denk dat Nintendo hier wel echt goud in handen heeft, het moet nu alleen nog worden waargemaakt.

Like dit bericht:

Recente artikelen

Hoofdafbeelding bij Eiyuden Chronicle: Hundred Heroes krijgt opties om graphics aan te passen

1

Nieuws Eiyuden Chronicle: Hundred Heroes krijgt opties om graphics aan te passen

30-05-2024

1

Erik

De kritische noot

0

Column De kritische noot

15-01-2017

0

Redactie

Ontspoord

0

Column Ontspoord

11-01-2017

0

Erik

Reageer als eerste!