Nintendo krijgt langzaam haar glans terug

  • Column

  • 10 sep 16 om 10:00

  • Erik

  • 0

Het doet mijn Nintendo-minnende hart goed om het bedrijf de laatste tijd zo vaak positief in het nieuws te zien. Pokémon GO is een wereldwijde hit, The Legend of Zelda: Breath of the Wild wint zo’n beetje elke E3-award en Nintendo verraste vriend en vijand met de aankondiging van Super Mario Run tijdens de Apple-conferentie. Potverdorie, het zou toch niet zo zijn dat Nintendo weer wat van zijn oude glans herovert?

Je zou het bijna voor onmogelijk achten, want wat lag die glans diep verborgen de afgelopen vier jaar. Negativiteit overheerste wanneer men sprak over Nintendo. “De Nintendo 3DS is te duur. De Wii U heeft niet genoeg spellen.” Je kent het wel. Het werd (en is) zo erg dat al het doen en laten van The Big N met ongelofelijk veel scepsis werd bekeken. Zelfs gedurfde nieuwe IP’s als Splatoon werden bij hun aankondigingen afgebrand. Eigenlijk was alles wat het bedrijf uit zou brengen al bij voorbaat gedoemd om te falen. Al helemaal als je je game de naam Metroid Prime: Federation Force meegeeft.

Natuurlijk, die kritiek is grotendeels gerechtvaardigd. Hoe graag Nintendo het ook wil verbloemen, het bedrijf heeft een vrij teleurstellende periode achter de rug. Teleurstellend omdat het nog nooit zo dramatisch gepresteerd heeft in een console-generatie, maar vooral teleurstellend omdat de Wii U en – in mindere mate – de Nintendo 3DS zo’n groot contrast vormen met de Wii en Nintendo DS, de twee meest succesvolle platformen die ze ooit hebben uitgebracht. De Nintendo DS is zelfs de best verkochte handheld aller tijden. Bekijk het vanuit dat perspectief en het logisch dat er zoveel kritiek is geweest de afgelopen vier jaar: men verwachtte simpelweg meer van het bedrijf. Nu moeten we huiverig naar de toekomst kijken, bang dat Nintendo het opnieuw gaat verpesten.

Wii DS

Een blik op recente ontwikkelingen leert ons echter dat die angst wat mij betreft onterecht is. Uit het niets kondigden ze vorig jaar een samenwerkingsverband met DeNA aan voor mobiele spelletjes. Fans vreesden voor het ter grabbel gooien van Nintendo’s franchises, maar Reggie verzekerde ons al snel dat ook in deze tak het creëren van een bijzondere ervaring prioriteit is. Iets wat de uiterst positieve impressie van IGN over het recentelijk aangekondigde Super Mario Run onderstreept. Gedurfd namen ze enkel The Legend of Zelda mee naar de E3. “Het niet tonen van de NX is een grote fout”, zeiden jullie, terwijl Breath of the Wild met afstand de meest besproken game werd van het evenement en vele prijzen in de wacht sleepte. En wie kan de investering in Pokémon GO vergeten? Dat mobiele spelletje dat zo’n hype werd dat scholen en politiebureaus massaal overvallen werden door kinderen die naar Pokémon zochten.

Ons beeld van het bedrijf is de afgelopen vier jaar flink vertroebeld, terwijl hun keuzes en investeringen de laatste tijd helemaal niet zo verkeerd zijn. Je kunt bijvoorbeeld wel haten op een 2D Pikmin, maar kijk eerder eens naar de moeite die ze doen voor een handheld tegen het einde van zijn levenscyclus. Vergeet daarnaast niet dat briljante spellen als Super Mario Maker en Splatoon vorig jaar pas verschenen zijn. Het heeft wel dik drieënhalf jaar geduurd voordat Nintendo oprecht wat origineels deed met de Wii U, maar toch. Tot slot de nog altijd in het duister gehulde NX: het zou juist ontzettend strategisch zijn als dit daadwerkelijk een handheld is die je ook op je televisie kunt aansluiten. Handhelds zijn immers altijd al succesvoller geweest dan hun console-broertjes.

Splatoon Art

Zet je daarom eens over die Nintendiaanse toekomsthuiveringen heen. Een beetje sceptisch blijven mag altijd, maar inmiddels zijn we die periode wel voorbij waarin alles van het bedrijf bij voorbaat al gedoemd was om te falen. Ze lijken hun verloren glans langzaamaan écht weer wat bij te poetsen. En zeg nou zelf: doet het ook jouw Nintendo-minnend hart niet goed dat ze de laatste tijd zo positief in het nieuws komen?

Like dit bericht:

Recente artikelen

Hoofdafbeelding bij Column: Hoe Breath of the Wild nieuw leven in Skyward Sword blies

3

Column Hoe Breath of the Wild nieuw leven blies in Skyward Sword

16-07-2024

2

Erik

Fanboyisme: redding of ondergang?

0

Column Fanboyisme: redding of ondergang?

16-09-2016

0

Redactie

De vaandeldrager van de Visual Novel?

0

Column De vaandeldrager van de Visual Novel?

03-09-2016

0

Redactie

Reageer als eerste!