Aan de slag met LEGO Super Mario - bouwen én spelen

  • Special

  • 2 aug 20 om 19:34

  • Dyon

  • 0

Velen van ons herinneren zich donderdag 12 maart als de dag dat ons kabinet de eerste landelijke coronamaatregelen trof. Mijn herinnering aan die dag is echter dat LEGO in samenwerking met Nintendo de gloednieuwe LEGO Super Mario-set aankondigde, nadat het op MAR10 Day al werd geteased. Inmiddels is het augustus en ligt de samenwerking tussen het Japanse gamesbedrijf en de Deense blokjesgigant in de winkels. Dankzij LEGO Benelux en PR-essure mocht ik aan de slag met de starterset, de uitbreidingsset Mario’s huis & Yoshi en een power up pack.

Let’s a go!

Wat meteen opvalt bij het openen van de verschillende sets is dat we niet te maken hebben met alleen maar de reguliere LEGO-blokjes die je meestal ziet. In plaats daarvan zitten er enkele grotere stukken in en kun je overduidelijk zien dat LEGO in samenwerking met Nintendo unieke ontwerpen heeft gemaakt. De warppipe, check. Het ?-blokje, check. De eindvlag met bijbehorend kasteeltje uit level 1-1, check. In deze sets zit genoeg LEGO die ‘Super Mario’ en ‘Nintendo’ ademt en je kunt zien dat beide partijen er goed over nagedacht hebben om dit op een juiste manier over te laten komen. Toch blijft ook het overduidelijke LEGO-gevoel niet achterwege, want grotendeels ben je met de typische LEGO-blokjes nog steeds iets vanaf een nulpunt aan het opbouwen. Zelfs personages als Bowser Jr. en Goomba maak je helemaal zelf door verschillende blokken en attributen in elkaar te zetten. Tevens is het goed om te zien dat de constructies van deze personages dusdanig goed in elkaar zitten, dat ze gemaakt zijn om goed te kunnen vallen, al dan niet door toedoen van Super Mario of je eigen kind.

Wat het meest uit het oog springt is het Mario-poppetje. Dit is in dit geval een groter lego-poppetje dan de gele wezentjes die je normaal hebt. Hij werkt op twee AAA-batterijen en eenmaal aangezet bleek deze Deense Mario een hoop trucjes te kunnen. Hij maakt geluidjes wanneer hij springt. Hij voelt het warm onder zijn voeten worden wanneer je over een rode (vuur)ondergrond loopt, en je hoort het bekende zwemgeluidje wanneer hij over een blauwe ondergrond loopt. Daarnaast zit er een stukje software in deze Mario die barcodes kan aflezen, en aan de hand daarvan verschillend reageert. Zo beleef je een unieke spelervaring als je met Mario in je hand de zelfgebouwde courses afgaat.

De ervaring staat centraal

Waar er bij de “normale” LEGO het bouwen centraal staat, staat bij LEGO Super Mario eerder de ervaring centraal. Hoewel je met een starterset toch nog zeker eventjes zoet bent om het geheel in elkaar te zetten, draait het hier voornamelijk om de spelbeleving. Wanneer het parcours klaar is, is het de bedoeling om je fantasie de vrije loop te laten en te spelen alsof je een level uit Super Mario Bros. speelt. Het level begint als je met Mario in je eigen gebouwde buis springt. Door daarna op specifieke plekken te springen met Mario kun je net als in de games power ups en muntjes verzamelen. Spring je op een vijand, dan krijg je een muntje, spring je tegen het ?-block aan, wellicht krijg je dan wel een zeldzame ster. Spring je bij de vlaggenmast, dan is het level voorbij en zie je hoeveel muntjes je verzameld hebt. Je ziet dat LEGO zich hier voornamelijk richt op de iets jongere doelgroep, maar ook volwassenen beleven hier plezier aan, zolang je maar de fantasie in je hoofd de vrije loop laat.

De LEGO Super Mario-app

Naast de speelsets is er ook de LEGO Super Mario-app voor de smartphones. Het is wel noodzakelijk om deze app in bezit te hebben. Het is immers 2020 en het standaard LEGO-boekje waarin stond hoe je alles in elkaar moest zetten, zit inmiddels niet meer in de doos, maar is digitaal beschikbaar in de app. Behalve dat je in de app kunt zien hoe je stap voor stap de creaties maakt, biedt deze nog veel meer. Zo kun je LEGO Mario via een bluetoothverbinding koppelen en door de bijgeleverde barcodes te scannen herkent de app direct welke LEGO Mario-sets je in bezit hebt, en waar je dus de digitale instructieboekjes van nodig hebt. Ook houdt hij bij hoeveel muntjes je met LEGO Mario hebt verzameld, én biedt de app wekelijkse uitdagingen. Het zou zomaar kunnen dat je compleet nieuwe attributen kunt gaan maken met de blokken uit de starter- en uitbreidingspakketten.

Daarnaast staan er in de app voorbeeldfilmpjes waarop je kunt zien op welke manier de gebouwde attributen onderdeel uitmaken van de spelervaring. Zo is er een voorbeeldvideo waarin wordt getoond dat Mario in het parcours bij een kasteel staat en Bowser Jr. eraf moet springen. Door vervolgens drie keer op hem te springen is de kleine Bowser verslagen, en kun je verder met het level. Een welkome toevoeging die uiteraard nooit mogelijk was in de papieren boekjes.

Nog meer uitbreidingen en power up-packs

Hoewel ikzelf maar aan de slag kon met de startersset, Mario’s huis & Yoshi-uitbreidingsset en een Power up Pack zodat Mario kan vliegen zoals in New Super Mario Bros, zijn er nog veel meer uitbreidingen. Zo heb je onder andere Bowser’s Kasteel, Boo’s Spookhuis, de val van Thwomp, Toad’s schattenjacht en nog veel meer uitbreidingen die een sterke connectie hebben met één van de vele Super Mario-levels uit de games. Stuk voor stuk prachtige levels die uitnodigend zijn om te bouwen én ook wel te spelen. Wel is het zo dat je te allen tijde de starterset (t.w.v. 59,99,-) in bezit moet hebben. Dat maakt de set wel direct een stuk minder toegankelijk voor kinderen, want je hebt in feite niks aan de goedkopere doosjes zolang je de starterset niet in bezit hebt.

Conclusie

LEGO Super Mario is een geslaagde eerste samenwerking tussen LEGO en Nintendo. Nintendo is een bedrijf waarbij het woord ‘originaliteit’ vaak centraal staat, en LEGO heeft dit dan ook op een duidelijke manier weten te vertalen. LEGO had op safe kunnen spelen en de licentie kunnen gebruiken om Nintendo-bouwsels te maken, maar in plaats daarvan hebben ze lef en durf getoond om met iets nieuws te komen. Deze originaliteit wordt dan ook beloond. Doordat de spelervaring centraal staat in deze LEGO-set begint het plezier in mijn ogen pas ná het bouwen. Dat zorgt voor een langere houdbaarheidsdatum en dus nog meer plezier. De enige drempel die ik zie is de introductieprijs van de starterset van zestig euro. Zonder LEGO Super Mario zijn alle uitbreidingen in feite niet speelbaar, maar wie weet wat de toekomst brengt. Al met al is LEGO Super Mario een sfeervol en origineel debuut voor de samenwerking tussen de Deense en Japanse grootmachten.

Like dit bericht:

Recente artikelen

Hoofdafbeelding bij Column: Hoe Breath of the Wild nieuw leven in Skyward Sword blies

3

Column Hoe Breath of the Wild nieuw leven blies in Skyward Sword

16-07-2024

2

Erik

Fairy Tail

0

Review Fairy Tail

04-08-2020

0

Erik

RUINER – Verpest het een beetje

0

Review RUINER - Verpest het een beetje

29-07-2020

0

Mitch

Reageer als eerste!