Monsters, gildes en Dragon Slayers
In teams van drie, vier en uiteindelijk vijf neem je het op tegen diverse snode monsters, vijandelijke gildes en Dragon Slayers. Hoewel jouw teamleden à la oldschool Final Fantasy-spellen gezellig naast elkaar staan, zijn je tegenstanders verdeeld over een raster van negen vakjes. Al jouw magie raakt een vaststaand aantal vakjes binnen dit raster, waarbij de regel doorgaans is dat hoe sterker de aanval, hoe meer vakjes je raakt. Aan jou om slim aanvallen te kiezen die zoveel mogelijk monsters tegelijkertijd raken. Zoals het een waar RPG-fanaat betaamt, neem je hierbij de sterkten, zwakten en bijbehorende toffe secundaire vaardigheden (een kans om ‘Burn’ toe te dienen of de vijand een rij naar voren of achteren te plaatsen) in achting.
Vooral in het begin is het gevechtssysteem vrij rechttoe rechtaan en soms een beetje saai, maar je merkt dat de makers goed hebben gekeken naar een spel als Xenoblade Chronicles 2. Deze voegde gaandeweg steeds meer diepgang toe, en ook Fairy Tail heeft hier een handje van. Op een gegeven moment leer je bijvoorbeeld te ‘counteren’, waardoor je à la Paper Mario op het juiste moment op A of het pijltje naar boven (afhankelijk van de situatie) moet drukken om een aanval te pareren en slim terug te slaan. Dit geldt ook als jij aan zet bent: op sommige momenten kun je met één van je teamleden nog een tweede keer toeslaan in één beurt. Ook de Limit Break uit Final Fantasy VII (wordt tijdelijk extra sterk als je genoeg schade hebt ontvangen) en de welbekende grote superaanval kunnen niet ontbreken.
Time je je knoppen goed en gebruik je magie en superaanvallen op het juiste moment, dan geeft het spel je een geweldig gevoel van macht – zelfs tegen sterke tegenstanders. Algauw had ik er een handje van om eerst wat kleiner gespuis een kopje kleiner te maken, zodat ik een vol superaanvalsbalkje had tijdens een baasgevecht. Roekeloosheid wordt echter hard afgestraft: vijanden snoepen vaak een hoop levenspunten af en hebben doorgaans de vaardigheid om al je teamleden tegelijkertijd te raken.
Leuk, niet baanbrekend
Het gevechtssysteem is leuk, maar niet baanbrekend – een gevoel wat overheerst bij de rest van de game. Hoewel ik het best leuk vond om de gebeurtenissen uit de Grand Magic Games en wat daaruit voortvloeit nogmaals te ervaren, mist het verhaaltechnisch doorgaans toch de impact die de anime wel had.
Dit komt enerzijds door cliché-geschreven dialogen, wat rare plotkeuzes (emotionele scènes die uit het niets komen), maar ook door een technisch minpuntje: niet elk belangrijk personage is geanimeerd, waardoor een antagonist bijvoorbeeld wel in tekst opduikt, maar niet fysiek aanwezig is in de game. Ongetwijfeld gedaan om kosten te besparen, maar dit maakt de ervaring wel een stuk minder intens – zeker als de puberale gedeelten van het spel als de strand- en zwemscènes wèl de volledige productiewaarde kregen. Ik kreeg eigenlijk vooral enorm zin om de anime weer eens aan te zetten.
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen!