5 vergeten Nintendo-franchises (en of we ze ooit terug zien)

  • Special

  • 2 feb 21 om 10:00

  • Erik

  • 1

Onze Mario, Link, Samus en zelfs Star Fox krijgen geregeld vervolgen of nieuwe spellen. Maar Nintendo heeft door de jaren heen een schatkamer aan franchises opgebouwd – en hiervan zijn er ook een hoop die The Big N stellig negeert. Zij het door gebrekkige verkopen of vergane glorie – hierbij vijf vergeten Nintendo-franchises (en een tipje van de sluier of we ze ooit nog terug gaan zien).

F-Zero
Laatste game: F-Zero GP Legend (Game Boy Advance, 2004)

Bij veel Nintendo-fans doet het gebrek aan F-Zero misschien nog wel het meeste pijn. F-Zero is een racespelletje dat draait om gigantische snelheden en uiterst behendige reflexen. Dit concept was begin jaren ’90 baanbrekend op de SNES (des te meer omdat deze game door de Mode 7-techniek een technisch hoogstandje was) en ook de vervolgen op de Nintendo 64, Nintendo GameCube en GBA werden gretig opgeslokt. Maar nu zitten we inmiddels al zeventien jaar zonder F-Zero.

De kans dat de franchise terugkeert, is helaas klein. In 2013 zei Miyamoto dat hij geen ideeën had om van F-Zero weer een goede game te maken, en twee jaar later dat er eerst een unieke controller moest zijn waar de serie gebruik van kon maken. Nou Miyamoto, de Nintendo Switch is best uniek, toch?

Nee, de F-Zero-tracks uit Mario Kart 8 Deluxe zijn geen gegrond doekje voor het bloeden, Nintendo.

Advance Wars
Laatste game: Advance Wars: Dark Conflict (Nintendo DS, 2009 )

Oh Advance Wars, nog zo’n fanfavoriet. In deze game wordt oorlogje voeren tot een ware kunst verheven, een competitie die je moest winnen (net zoals men oorlog heel vroeger eigenlijk zag). Jij en je tegenstander bouwen om de beurt mannetjes en proberen tactisch mogelijk de veldslag te winnen. Het duurde lang voordat wij Europeanen van dit concept konden genieten, maar toen het zover was, ging Nintendo los. Tussen 2002 en 2008 zijn er maar liefst zes games in de franchise verschenen – alvorens de deur pardoes gesloten werd.

Of we ooit nog een nieuwe game gaan zien? Ik heb er een hard hoofd in. Intelligent Systems zou graag een nieuwe bouwen, maar is volgens mij nog veel grager bezig met Fire Emblem.

De laatste game, Advance Wars: Dark Conflict, nam opeens een veel serieuzere toon aan dan voorgaande delen. Dit was niet bepaald waar fans op zaten te wachten en het werd een commerciële flop.

1080° Snowboarding
Laatste game: 1080° Avalanche (Nintendo GameCube, 2003)

Wist je dat Nintendo ooit snowboardspellen maakte? Jep, The Big N liet in de jaren ’90 graag zien dat ze van alle markten thuis waren. En potjandorie, 1080 Snowboarding was nog een bijzonder leuk spelletje om te spelen ook (het krijgt een 88/100 op Metacritic)! Dit spelletje draait om zo snel mogelijk óf zo creatief mogelijk naar de besneeuwde finish snowboarden. Om deze reden had het ook twee centrale gameplaymodi: Trick en Race Mode. Het vervolg, 1080 Avalanche, wist helaas niet dezelfde hoogten te bereiken (mede door competitie van EA’s SSX-serie), dus na twee delen werd de franchise de afgrond in gegooid.

Of we ooit nog een vervolg gaan zien? Wie weet: in 2019 teasde de hoofdprogrammeur van de game een (spiritueel) opvolger!

Het lijkt nu misschien wat gek, maar deze game werd in de jaren ’90 geprezen om zijn uiterst realistische weergave van sneeuw.

Wave Race
Laatste game: Wave Race: Blue Storm (Nintendo GameCube, 2002)

Nog zo’n sportspelletje van Nintendo waar we nu nooit meer van horen. Wave Race was een tijdlang Nintendo’s manier om de technische capaciteiten van een systeem te promoten. Deze racespellen stonden bekend om hun realistische weergave van water en hoe dit reageert op de speler. Buiten dat was vooral de Nintendo 64-versie ook een ontzettend vermakelijk spelletje, waarin je met jetski’s de meest woeste wateren probeert te trotseren.

Of we deze franchise ooit terug gaan zien? De kans is aanwezig: in 2018 suggereerde producer Shinya Takahashi dat de serie mogelijk een wederopstanding krijgt op de Nintendo Switch!

Wave Race kent zijn oorsprong op de Game Boy! Ook hier was het de bedoeling om via checkpoints de finish te bereiken.

Golden Sun
Laatste game: Golden Sun: Dark Dawn (Nintendo DS, 2010)

Golden Sun is een RPG-serie die furore maakte op de Game Boy Advance. De games werden geprezen om hun fantastische 16bit-graphics, heerlijke gevechtsmechanieken en toffe verhaallijn. Door de ongelofelijke populariteit van de games, kwam er later ook nog een derde deel voor de Nintendo DS: Golden Sun: Dark Dawn. Daarna is het echter verdacht stil gebleven. Een pijnlijke reden hiervoor is dat de verkopen met elk deel daalden. Het laatste deel wist bijvoorbeeld maar 80.000 stuks te verkopen in Japan.

Een heropleving van Golden Sun lijkt dan ook uiterst klein, al houdt Camelot de deur op een kiertje als er genoeg animo zou zijn voor een vierde game. Allemaal heel hard smeken om een nieuwe game, dus!

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat Golden Sun en het vervolg The Lost Age één game zouden worden. Helaas kreeg Camelot niet alles op één cartridge, en splitsten ze het in tweeën!

Is er nog een Nintendo-game waar jij dolgraag een vervolg op zou willen? Laat het ons weten in de comments!

Like dit bericht:

Recente artikelen

Kamiya wil nog steeds Okami 2 en Viewtiful Joe 3 maken

1

Nieuws Kamiya wil nog steeds Okami 2 en Viewtiful Joe 3 maken

21-07-2024

1

Dreon

De N1-redactie over NintenDaan – veel succes bij NoE, vriend!

0

Special De N1-redactie over NintenDaan - veel succes bij NoE, vriend!

03-02-2021

2

Redactie

Joy-Con-reparatie bij Nintendo – Het proces

0

Special Joy-Con-reparatie bij Nintendo - Het proces

31-01-2021

2

Kitty

Discussieer met ons mee! 1

Rik

29 jul 21 om 20:36

#986‍

4914 XP | 683 comments

Nog geen half jaar later, en Advance Wars krijgt in ieder geval een (dubbele) remake. Als deze het goed doet verwacht ik ook zeker wel een gloednieuw deel.