Terug in de tijd
Ook typerend zijn grote, uitgestrekte landschappen met een karakteristiek thema. Zo reizen de kameleon en vleermuis bijvoorbeeld naar een uitheemse jungle, een naargeestig moeras en (iets te gladde) koude vlakten. Binnenin deze wereld zijn zogenaamde Pagies verspreid, die ze moeten redden om het kwade plan van de gestolen boeken tegen te houden. Daarnaast zijn ze bijzonder handig voor het ontluiken van nieuwe werelden óf om het huidige gebied een stukje groter te maken. Dat laatste is zeer leuk verzonnen en geeft spelers een slimme reden om weer terug te komen. Verder narratief of lijn ontbreekt: het is dus niet zo dat je bij het einde van een bepaald gebied moet zien te komen. En geloof me, laatstgenoemde puntje is ontzettend wennen als je de platformers van heden ten dage gewend bent.
Het gaat dus allemaal om jouw lust naar exploratie: Pagies zijn veelal goed verstopt en geven zich niet zomaar vrij. Doorgaans moet je naar aloude platform-traditie bepaalde taken volbrengen voor hulpeloze inwoners of lastige parkoersen voltooien, al dan niet binnen een heerlijk scherpe tijd. Op dat gebied excelleert de titel enorm. Zo moet je bijvoorbeeld een vrouwelijk skelet redden van een gewisse ehm, dood, voordat ze gekookt wordt door een stel inboorlingen. Later help je een praatgraag winkelkarretje in een moeras vol Halloween-versiering even met het verdelgen van paddenstoelen in zijn tuin. Maar af en toe trotseer je ook een tergend lastig en iets te lang platform-parkoers waarbij je afhankelijk bent van lichtgevende nectar om niet van het pad af te glijden zonder checkpoints (hé, het zijn de jaren ’90).
Voor veel van deze uitdagingen heb je een van de vaardigheden van Yooka en Laylee nodig. Gedurende het avontuur ontgrendel je er steeds meer, waardoor de twee helden tot steeds meer in staat zijn. Hier komen de zogenaamde Quills om de hoek kijken. Deze zijn in veel grotere aantallen door de werelden verspreid, en heb je nodig om de technieken te kopen. Zo leert onze Yooka zijn tong op slimme manier gebruiken en geraakt de vleermuis steeds behendiger met zijn vleugels. De meeste krachten berusten echter op een samenwerking van de twee. Ik was persoonlijk zeer gecharmeerd van de mogelijkheid om in beperkte mate over de waterbodem te lopen – dit gaf de (toch altijd vervelende) zwemgebieden een aangenamere dimensie én maakte ruimte voor een stel originele uitdagingen.
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen!