Gear.Club Unlimited

Racegames zijn een fenomeen van alle tijden. De oudste dateren uit de zeventiger jaren, waarbij Atari’s arcade-spelcomputers de speelhallen domineerden. In de loop der decennia is het concept van een racegame steeds verder overgevloeid in dat van een racesimulator. De graphics en besturing werden steeds belangrijker. De games evolueerden en ook de input-hardware maakte serieuze sprongen wat betreft technologie. Vandaag de dag kennen we vele gerenommeerde series die het genre vertegenwoordigen zoals Forza Motorsport, Gran Turismo en Dirt. De Nintendo Switch heeft sinds kort ook een moderne racesimulatie, namelijk Gear.Club Unlimited.

We speelden Gear.Club Unlimited al tijdens het release-evenement op Circuit Park Zandvoort. Nu is hier dan ook de review om het cirkeltje rond te maken. Gear•Club Unlimited is een racegame die zijn oorsprong kent op de mobiele platformen. Deze racer bracht een volwaardige racebeleving naar de smartphones en bracht geld op door microtransacties. Deze transacties ontbreken (gelukkig) in de Nintendo Switch-versie, wat het spel in theorie een vermakelijke casual racer op Nintendo’s nieuwste console zou maken.

Racen tot je erbij neervalt

In Gear.Club Unlimited bouw je langzaam maar zeker een enorm wagenpark in je eigen loods. Deze loods is je uitvalsbasis en kent een scala aan upgrade-workshops die je gaandeweg kunt plaatsen en verbeteren. Op deze manier blijf je altijd in het voorveld van de races rijden en kun je goed mee met de concurrentie. In de singleplayer-modus race je tegen AI in verschillende toernooien die je over de kaart verspreid ziet. Deze toernooien kennen verschillende klassen auto’s en ook verschil in ondergrond. Het kan zo zijn dat je over een verharde weg zal scheuren, maar wees ook niet bevreesd om met je Lotus een ware rally aan te gaan. De bochten om driften met honderden pk’s onder de kap voelt echt goed en de besturing laat dit ook prima toe.

De besturing tijdens een race is zoals we dat gewend zijn van vrijwel alle op console verschenen racesimulaties. ZR is je gaspedaal, ZL is je rem en achteruit wanneer je volledig tot stilstand bent gekomen. Sturen doe je met, je hebt het al geraden, de linkerstick. Niets nieuws in de besturing en dat is meer dan prima. Dit is in mijn ogen dé manier waarop je racegames op console speelt met een controller, deze methodiek vind je ook bij de concurrentie terug. Je kunt vanzelfsprekend ook kiezen voor besturing met de gyroscoop. Die is naar mijn mening minder geschikt voor hen die voor performance en precisie gaan, maar mocht je eerder casual een racegame willen spelen, dan kan dit een zeer leuke toevoeging zijn.

Een scala aan auto’s

Gear.Club Unlimited bevat een mooi lijstje gelicenseerde merken en types. Ford, Lotus, BMW, Chevrolet, Mercedes en McLaren zijn een aantal van de namen die in deze game voorkomen. In totaal heb je de keuze uit 32 auto’s die één op één zijn nagemaakt van de bestaande vierwielers. Hier schuilt echter wel een pijnpuntje in. 32 auto’s is voor een moderne racesimulatie echt niet veel. Sommige games uit het genre kennen honderden verschillende auto’s waarin je plaats kunt nemen. Het is jammer dat Gear.Club Unlimited op dit vlak zijn meerdere moet kennen ten opzichte van games als Forza Motorsport en Gran Turismo. Desalniettemin biedt het spel voldoende opties om jouw auto’s zo aan te kleden hoe jij ze graag ziet, dat is dan weer een pluspuntje waar Gear.Club Unlimited wel in uitblinkt.

Multiplayer en crashes
In veel racers begint de pret pas echt in de multiplayer. Dit geldt net zo voor Gear.Club Unlimited. Je speelt tegen heel de wereld en racet op één van de vele parcoursen van het spel. De competitie is venijnig met momenten, zodoende kunnen de hardcore racefans hun hart ophalen met deze titel. Maar zij die nieuw zijn in dit genre of er niet zo heel veel mee hebben, moeten niet bang zijn dat ze buiten de boot vallen. Eén van de grootste sellingpoints van Gear.Club Unlimited is de instapvriendelijke opzet. Je kunt alles aanpassen aan dit spel, letterlijk alles, om je te helpen gewend te raken aan racegames als deze. Zet rijhulpmiddelen aan, waardoor je beter de weg kunt volgen en niet zo snel van de baan schuift als je hard moet remmen. Als klap op de vuurpijl zoekt het spel zelf uit welk speelniveau het beste bij je past en deelt je dan ook zo in tijdens het online spelen. Je kunt ook samen met vrienden op de bank genieten van een potje racen. Tot vier spelers kunnen het tegelijk tegen elkaar opnemen. Wanneer je met meerdere mensen speelt, komt Gear.Club Unlimited echt tot zijn recht.

Helaas zijn er ook wat haken en ogen te bespeuren. Om te beginnen is het spel niet altijd even stabiel. Ik heb een aantal keer te maken gehad met een vasthangend laadscherm, waarna mijn Nintendo Switch zich opnieuw moet opstarten. Voortgang was meestal opgeslagen, maar een aantal keer helaas niet. Daarnaast wil ook het geluid niet altijd even lekker mee, waardoor je af en toe met een auto over het asfalt scheurt zonder dat deze ook maar een klein beetje een motorgeluid maakt. Deze slordigheden zijn merkbaar en doen echt af aan de beleving van Gear.Club Unlimited.

Conclusie

Gear.Club Unlimited is een prima, instapklare, casual arcade-style racer voor de Nintendo Switch. Het is de eerste realistische racegame die zich een weg baant naar Nintendo’s nieuwste platform en dat mag mijns inziens gevierd worden. De singleplayer biedt uren aan raceplezier en het verzamelen en aanpassen van auto’s is een leuke bezigheid. Het is wel jammer dat er geen heel breed scala aan auto’s in de game zit. Ook is het spijtig dat het spel met momenten last heeft van onzuiverheden waardoor een crash niet uitblijft. Gelukkig biedt Gear.Club Unlimited genoeg vermaak in de multiplayer-modi om lang interessant te blijven.

7

N1-score

  • + Instapklare racer
  • + Doordacht assist-systeem
  • + Auto's aanpassen naar wens
  • + Goede multiplayer-ondersteuning
  • - Lijstje beschikbare auto's is magertjes
  • - Soms instabiel
  • - Geluid valt soms weg

Like dit bericht:

Recente artikelen

Hoofdafbeelding bij Eiyuden Chronicle: Hundred Heroes krijgt opties om graphics aan te passen

1

Nieuws Eiyuden Chronicle: Hundred Heroes krijgt opties om graphics aan te passen

30-05-2024

1

Erik

Embers of Mirrim

0

Review Embers of Mirrim

16-12-2017

0

Redactie

Yooka-Laylee

0

Review Yooka-Laylee

14-12-2017

1

Erik

Reageer als eerste!