Yesterday Origins

Iedereen heeft zijn roots in het verleden liggen, maar hoofdpersoon Miguel (of John) nog nét even wat meer dan anderen. Ooit op een dag overkwam hem iets bijzonders: hij kon niet meer sterven. Na een doodservaring staat hij simpelweg opnieuw op, maar verliest hij wel de kennis van gisteren. Deze bijzondere premisse stuurt je van verleden naar heden in een klassieke avonturengame.

Je begint de game in de Middeleeuwen als Miguel, die, beschuldigd als Satans zoon, zijn nachten in een ondergrondse kerker doorbrengt. Al puzzelend zoek je een weg naar buiten: voorwerpen oprapen, gebruiken en interacteren met gedachtespinsels van John (over wat er gebeurt en wat je ziet) zijn je sleutels tot succes. Wanneer Miguel ontsnapt, schakelt de game naar John: dezelfde persoon, maar dan in de huidige tijd. Ook je vriendin, Pauline, heeft blijkbaar de kracht om te sterven en dan weer tot leven te komen, maar in tegenstelling tot jou behoudt zij haar geheugen.

Hierna stuurt de game je afwisselend weer terug naar het verleden, en haalt het je weer terug naar het heden. Het voornaamste nadeel hieraan is dat de verhaallijn je niet echt weet te boeien. Vaak komen er hele boekwerken aan tekst op je af in diverse ‘dialogen’, maar heb je slechts een handjevol info nodig om mee verder te geraken. Het plot, hoe John toch ooit aan zijn bijzondere gave kwam, laat niet echt indruk achter op de speler.

De puzzeltjes zitten daarentegen soms slim in elkaar. Een bijtel gebruiken om een vastzittende letter los te maken, ik bedoel, daar kun je logischerwijs aan denken, toch? Maar tegelijk moet je logica soms wel erg buigen om tot de oplossing te komen die Yesterday Origins van je verlangt. In die gevallen heb je geluk dat de game oorspronkelijk al enkele jaren terug verscheen voor onder andere PC en PlayStation 4, waardoor je gretig gebruik kunt maken van beschikbare walkthroughs.

Uitgever Microïds heeft de Europese release voorzien van Nederlandse taalopties, wat ik zeker verwelkom omdat het ook anno 2018 de potentiële spelersgroep alleen maar vergroot. Helaas leidt deze vertaling meer af dan dat deze goed doet: om de haverklap staat er een haastige spelfout of een grammaticale onjuistheid in. Niet alleen de vertaling, maar ook de prestatie van de game zelf bevat de nodige fouten. De game heeft een automatische opslagfunctie (en geen optie om zelf op te slaan), maar viel na ongeveer drie-vierde van de verhaallijn bij mij uit waarna al mijn opslagdata verdwenen was. Yesterday Origins was al geen hoogvlieger, maar krijgt hiervoor van mij toch echt de spreekwoordelijke digitale doodstraf.

Conclusie

Yesterday Origins is geen verschrikkelijk slechte games. De puzzeltjes zitten soms best aardig in elkaar. Toch weet de klassieke avonturengame al snel niet meer te boeien. De verhaallijn zelf verliest al snel je aandacht, en soms is de logica van de puzzelgameplay wel erg ver te zoeken. Tot overmaat van ramp kraakt ook nog eens de prestatie van de titel: zowel de Nederlandse vertaling als de technische prestatie laat te wensen over. Vooral de automatische opslagfunctie die na drie-vierde van het spel plots faalde, reken ik erg zwaar aan. Al met al kun je de release van Yesterday Origins dus beter in het verleden laten.

Bron afbeeldingen: Yesterday Origins – Switch Version Dropbox from Microids

3

N1-score

  • + Soms slimme puzzeltjes...
  • - ...vaak ook niet
  • - Totaal onboeiende verhaallijn en tekstentsunami's
  • - Matige Nederlandse vertaling
  • - Technisch falen van de automatische opslagfunctie

Like dit bericht:

Recente artikelen

Hoofdafbeelding bij Vang Swampert in Tera Raid-event Pokémon Scarlet & Violet

0

Nieuws Vang Swampert in Tera Raid-event Pokémon Scarlet & Violet

27-05-2024

1

Erik

Jumping Joe & Friends

0

Review Jumping Joe & Friends

19-06-2018

0

Ness

Force Glass Original – Nintendo Switch

0

Review Force Glass Original – Nintendo Switch

17-06-2018

0

Paul

Reageer als eerste!