XCOM 2 Collection

  • Review

  • 22 jun 20 om 10:00

  • Daan

  • 0

2K Games heeft Nintendo Switch-eigenaren op positieve wijze weten te verrassen. Met Bioshock, Borderlands en ja, XCOM, geeft het bedrijf veel waarde voor je geld. Je zou bijna gek worden van de hoeveelheid aan spellen waar je uit kunt kiezen. Borderlands en Bioshock blijken uitstekende ports, maar hoe zit dat met XCOM 2? De mensen achter de port, Virtuous, hebben al eerder sterk werk afgeleverd op de Nintendo Switch. Weten ze dit voort te zetten met deze strategy klassieker?

XCOM 2 speelt zich twintig jaar na de oorspronkelijke game af. Je missie, het terugdringen van de Advent-alieninvasie, is helaas compleet fout afgelopen. Deze aliens hebben de nu de complete aardbol in hun macht, samen met een beperkt clubje mensen. Het is aan jou en wat bevriende verzetsstrijders om de weg vrij te maken en de wereld te redden. Deze reis zal je langs tal van missies voeren, waarbij overleven geen overbodige luxe betreft. Kun jij een team samenbrengen om de huidige situatie een halt toe te roepen?

Waar het om gaat

Laten maar meteen met de deur in huis vallen: XCOM 2 is een fantastische game. Het spel, een strategie game uit 2016, is een inventief spel dat constant weet te boeien. Je wordt aangemoedigd om over al je opties na te denken in een vlot turn-based format. Elke actie kent een reactie en beïnvloedt het verdere verloop van een missie. Daarnaast zul je ook keuzes moeten maken in hoe je units laat groeien, waar je resources in wilt steken en welke functies je aan de schipbasis toevoegt. Door de personages juist te positioneren heb je gelijk een streepje voor en kun je het Advent-leger verrassen.

De turn-based mogelijkheden zijn iets om ‘u’ tegen te zeggen. Je krijgt toegang tot een beperkt aantal acties per beurt met voldoende paden om te bewandelen. Persoonlijk vond ik het fijn om kleinere stappen naar voren te nemen en je zodanig snel van vijanden te ontdoen. Wat je doet per unit hangt enorm af van het speelveld. Soms is het slim om hard op te verdediging te gaan en mogelijk de vijandige soldaten te verrassen. Toch kan dik in de aanval gaan ook best leuk zijn hoor. Aanvallen kan soms de enige optie zijn, gezien er een strikte tijdslimiet aan de missies hangt. Het helpt om de campaign snel te doorgronden en je te realiseren dat niet alles volgens plan kan verlopen.

Het toverwoord van XCOM 2 is ‘balans’. Alles wat je plant op het schip vertaalt zich naar resultaten tijdens de missies. Daarnaast is elke misstap tijdens de missies gelijk fataal. Toch kan ik XCOM 2 niet als oneerlijk bestempelen, want de scenario’s worden duidelijk aan je voorgelegd. In een vroeg stadium gooide ik te weinig credits tegen de basis aan, waardoor vitale opties geheel ontbraken. Uiteraard kun je, door het slim te spelen, missies nog net overleven. Toch is het beter om bij elke stap over de resultaten na te denken. De missies kennen meerdere doelen, waarbij sommigen in een paar beurten moeten worden voltooid. Er heerst een intensiteit waar de speler maar moeilijk omheen kan.

Waarde voor je geld

Naast het hoofdavontuur, wat ongeveer 65 uur in beslag neemt, kun je genieten van de War of the Chosen expansion. Het maakt de XCOM 2 Collection vele malen beter, puur door alle content die aanwezig blijkt. Sterker nog, je zult met de uitbreiding even lang bezig zijn als met het reguliere avontuur. Dat gezegd hebbende, het kent meer mogelijkheden en een hogere moeilijkheidsgraad. Zo zijn er drie nieuwe factions die je vergezellen. Ze geven je meer vrijheden, uniek wapentuig en moves die alleen zij kunnen maken.

Het verhaal staat ook compleet los van de normale XCOM 2-ervaring. Zo zijn er speciale mechanieken zoals vermoeidheid, unieke missie set-ups en een groot aantal nieuwe vijanden. Mijn favorieten zijn The Lost. Het is een stelletje zombies dat wild gaat op geluiden. Als je ze weet te verslaan, dan geeft het spel je meteen een extra beurt om meer ruimte tussen jou en de vijanden te creëren. Daarnaast zijn er de speciale The Chosen bazen, aliens die je maar blijven achtervolgen. Het zorgt voor een unieke rit die het spelen waard is.

Een port met enige problemen

Ik ben ontzettend te spreken over de content die de XCOM 2 Collection rijk is. Dat gezegd hebbende, er zijn minpunten als het op de presentatie aankomt. Grafisch ziet de collectie er prima uit, maar het is duidelijk te merken dat de makers alles een lager pitje hebben gezet. Veel textures zijn low resolution en de lighting effecten zijn gewoon compleet verdwenen. De laadtijden zijn om te huilen. Hoewel het verre van het slechtste is op de Nintendo Switch, zul je toch vrij lang moeten wachten totdat je daadwerkelijk kunt beginnen. Toegegeven, het spel ziet er echt niet slecht uit en de framerate blijft op een hoog niveau mee draaien. Vooral in handheld modus zul je de problemen meer voor lief nemen.

Conclusie

De XCOM 2 Collection is een uitermate fijn turn-based avontuur voor de Nintendo Switch. Met vele missies en mogelijkheden zal de game je vrij lang zoet houden. Alles wat je doet heeft invloed op het eindresultaat en vraagt je om vlot en snel na te denken. De manier waarop je de basis uitbreidt, credits gebruikt voor upgrades en het beste uit de units haalt is ongeëvenaard. Toch loopt het spel niet geheel optimaal. De laadtijden zijn lang en een fiks aantal textures loopt een lage resolutie. In zijn totaliteit kan dat het de pret van het XCOM niet drukken. Mede dankzij de War of the Chosen expansion, die in het pakket zit, kun je er met gemak meer dan honderd uur insteken.

8.3

N1-score

  • + Fantastisch avontuur
  • + Vele mogelijke strategieën
  • + Elke actie creëert een reactie
  • + War of the Chosen maakt het allemaal af
  • - Lange laadtijden
  • - Loopt op een vrij lage resolutie

Like dit bericht:

Recente artikelen

Wat speel je dit weekend? [24 februari] 

2

Special Wat speel je dit weekend? [24 februari] 

24-02-2024

2

Erik

Golf With Your Friends

0

Review Golf With Your Friends

22-06-2020

0

Daan

Burnout Paradise header

0

Review Burnout Paradise Remastered - Vanouds racen en crashen

21-06-2020

0

Sascha

Reageer als eerste!