Woven: een wonderlijke wollen wereld

  • Review

  • 19 dec 19 om 09:30

  • Kitty

  • 0

Het Nederlandse Alterego Games had een moeilijke start voor Woven. In 2016 lukte het de ontwikkelaar niet om via een Kickstarter-campagne de kosten rond te krijgen, maar daarna konden ze via een andere weg wel subsidie krijgen. En zo weefden ze de wereld van Woven langzaam maar zeker tot het koddige avontuur dat het is geworden.

Screenshot Woven Nintendo Switch

Woven is een avontuur met in de hoofdrol een knuffelbeest, Stuffy, en een metalen vuurvlieg, Glitch. Stuffy is een zachtaardig wezen dat eenzaam in deze geweven wereld vertoeft. Op een dag treft hij Glitch, die door nog onbekende omstandigheden zijn geheugen kwijt is. Dat is een mooie reden om een teamverband aan te gaan, en samen op zoek te gaan naar antwoorden. Waar zijn alle andere knuffelbeesten? Zijn die er wel ooit geweest? Waarom liggen er een paar heel vreemde metalen machines tussen de stoffen rotsen en het wollige gras?

Screenshot Woven Nintendo Switch

Als een lief sprookje

Terwijl je rondloopt in de wereld van Woven, klinkt de vriendelijke stem van een verteller. Deze hint waar je naartoe moet, maar geeft ook commentaar op de wereld om je heen. Het mooiste aan deze vertelling is dat het volledig in rijmvorm gebeurt. Dit levert hele slimme, mooie dichtvormen op die perfect aansluiten bij de rustige wereld. De voice-over is volledig in het Engels, met een ongelofelijk rustgevende stem. Ondertiteling kan wel in meerdere talen worden aangezet, maar voor mij werkte het vooral verwarrend om een Engelstalig rijmpje te horen met Nederlandse ondertiteling. Zo nu en dan klinkt er een stukje opvullende tekst op een vreemde plek waar hij niet per se thuishoort, maar de rijmpjes komen precies op tijd als je een nieuwe puzzel binnenwandelt. Helaas kun je de tekst niet twee keer luisteren, dus goed opletten is wel van belang! De uitdagingen zijn echter zelden zo lastig dat je er niet uit kunt komen.

Screenshot Woven Nintendo Switch

Visueel is Woven slim bedacht en leuk uitgevoerd. Alles is van wol en stof: grasvelden, grazende zwijntjes, stenen, bomen en modebewuste slangen. Dat vormt een prachtig geheel, wat in een goed gelukt contrast staat met de vreemde metalen machines en metalen beesten die zo hier en daar opduiken. Dankzij felle kleuren straalt de wereld echt van je televisiescherm. In handheldstijl komt het helaas wat minder tot zijn recht, en is zelfs bijna vaag te noemen.

Screenshot Woven Nintendo Switch

Mix, match en verzamel

De wereld is op de meeste stukken vrij vreedzaam en veilig. Hierdoor kun je naar hartenlust alle hoeken en gaten verkennen. In elke wereld (er zijn er vijf) kun je verschillende stoffen vinden, zodat je Stuffy kunt voorzien van een eigen kek design. Meestal kun je dit gewoon richten op smaak, maar op sommige stukken vraagt de omgeving wel om een stukje camouflage. Maar niet alleen de stof van Stuffy is aan te passen: zijn hele lichaam kan dankzij de hulp van Glitch en een paar handig geplaatste naaimachines helemaal worden veranderd! Elk uiterlijk brengt nieuwe vaardigheden met zich mee, wat de basis vormt voor de gameplay. Zo kun je als hert hoge sprongen maken, als olifant flink hard stampen en als kat kun je secuur knopjes indrukken. Er zijn een hoop designs te vinden, waarbij je ook gewoon kunt combineren om meerdere speciale krachten tegelijk in je repertoire te hebben. Een wasbeertje met olifantenpoten, een flamingovleugel en een kattenpoot, het kan gewoon!

Screenshot Woven Nintendo Switch

Dat designen van Stuffy is niet alleen leuk, maar dus ook belangrijk om je een weg te banen door de wondere wollige wereld. Gelukkig staat er altijd wel een naaimachine dichtbij als je ineens een andere vaardigheid nodig hebt, en de vriendelijke verteller verzekert je ervan dat dit naaiwerk Stuffy gelukkig geen pijn doet. Overal waar iets te doen is, verschijnt in beeld welke actie je hier kunt uitvoeren. Dit maakt het geheel gemakkelijk, maar niet op een storende manier. Het hele avontuur is een genot om te doorlopen, en een hogere moeilijkheidsgraad zou helemaal niet passen bij deze wereld. Gitch kan op zijn beurt weer licht maken en machines aandrijven. Zo helpen de twee elkaar de wereld door.

Screenshot Woven Nintendo Switch

Om het geheugen van Glitch terug te krijgen en meer te leren over de wereld van Woven, zijn er in elke wereld vijf herinneringen en drie grotten (met prachtige grottekeningen) verstopt. Zo ontrafel je beetje bij beetje meer over het verleden van Glitch en de vreemde machines. Hoewel het allemaal simpel verteld wordt, wekt het echt empathie op; alsof je een goed geschreven kinderboekje zit te lezen. De manier waarop de twee hoofdpersonages elkaar over hun drempels heen helpen, is ontzettend leuk uitgewerkt.

Screenshot Woven Nintendo Switch

Paar technische problemen

Helaas liepen Stuffy en Glitch ook tegen een paar technische problemen op. Zo nu en dan loopt de ondertiteling niet gelijk met de gesproken tekst. Ook was het wel eens ineens vreemd donker zonder echte reden. Dat zijn geen heel grote problemen, hooguit een beetje storend. Erger vond ik dat ik op een gegeven moment kort achter elkaar twee keer een volledige gamecrash had wegens ‘een softwarefout’. Woven heeft een autosave-functie, waardoor ik weinig voortgang kwijt was. Wel had Stuffy ineens een totaal random ander design dan het laatste wat ik gekozen had. Dit is verder geen inhoudelijk probleem, maar dat de game crasht is daarentegen natuurlijk wel een stuk minder leuk.

Conclusie

Woven is een heel mooie game met een lief verhaal. De gameplay is dankzij zijn rijmende verhalenverteller ontzettend rustgevend, zowel voor volwassenen als kinderen. Dit is de eerste game ooit waarbij ik het een pluspunt vind dat ik behoefte kreeg aan een middagdutje. Jammer genoeg is de voice-over alleen in het Engels beschikbaar, want deze game zou zeer geschikt zijn voor jonge gamers. Stuffy en Glitch zijn koddige hoofdpersonages, die een optimaal team vormen om deze wereld te doorgronden. Helaas ervoer ik ook een paar technische problemen; van wisselende belichting tot totale software crashes. Dankzij de autosave-functie is dit geen groot probleem, maar het is wel een smet op een verder heel prettige game.

7.8

N1-score

  • + Verhaal volledig in rijm
  • + Slim bedachte hoofdpersonages
  • + Mooi vormgegeven wereld
  • - Paar software crashes
  • - Nederlandstalige voice-over had het afgemaakt

Like dit bericht:

Recente artikelen

Nintendo gaat door met Emio-teasers in “Bureau van de Detective”

0

Nieuws Nintendo gaat door met Emio-teasers in "Bureau van de Detective"

21-07-2024

1

Rik

Mystery gift codes onthuld voor Pokémon Sword en Shield

0

Nieuws Mystery gift codes onthuld voor Pokémon Sword en Shield

19-12-2019

0

Kitty

Assassin’s Creed: The Rebel Collection

0

Review Assassin's Creed: The Rebel Collection

18-12-2019

0

Paul

Reageer als eerste!