WHAT THE GOLF? - absurd grappige physics-puzzler

  • Review

  • 20 mei 20 om 08:00

  • Paul

  • 0

Bijna twee jaar geleden kwam ik WHAT THE GOLF? tegen op de beursvloer in Keulen: een piepkleine booth bestaande uit een pc met toebehoren en wat stickers, waar een stel Denen met de grootste grijns aan het toekijken waren hoe hun spel gespeeld werd. Destijds schreef ik hierover in mijn Gamescom indie special waar ik aangaf de titel graag voor Nintendo Switch te zien verschijnen. Een jaar later werd tijdens ons bezoek aan de beurs bekend dat de titel nog wat meer tijd en aandacht nodig had om voor Nintendo’s nieuwste console te verschijnen. Nu is het dan eindelijk zover: morgen verschijnt WHAT THE GOLF? in de Nintendo eShop. Is het al die hype waard geweest?

Een creatieve puzzler

WHAT THE GOLF? is een spel gemaakt door mensen die niets van golf afweten. Ja, je schiet een balletje richting een vlag, maar daar houden de overeenkomsten op: dit balletje is vaak een voetbal, bureaustoel, paard, auto, fiets, raket of televisie die je richting een vlaggetje slaat. Of het einde überhaupt een vlag is, is bij ieder level ook nog maar de vraag; het feit dat het allemaal op golf lijkt is een uiterst effectieve dekmantel voor deze creatieve puzzler bomvol met absurde woordgrappen, maffe physics en geinige a capella muziek.

In de campagnemodus verken je een grote hub-wereld verdeeld over tien gebieden. Elk gebied heeft z’n eigen thema zoals sport, ruimte, kantoorartikelen, western en dergelijke, en elk level in het gebied is losjes verwant aan het thema. Toegegeven, soms zijn de grapjes wel erg flauw of herhalend, maar met honderden levels heeft het spel voor iedere type humor wel wat in petto. Als je ieder level één keer speelt en meteen doorgaat, dan zal deze modus wellicht een uurtje of twee duren. Ga je voor de 100%, dan kun je in elk level nog twee nieuwe uitdagingen vinden. Soms moet je binnen een bepaald aantal slagen of seconden het level uitspelen, maar het kan ook andere beperkingen opleggen die het level een stuk moeilijker maakt. Sommige levels zijn misschien iets té pittig of afhankelijk van een dosis geluk, maar laat dit je niet in de weg staan. Na een uur of vijf à zes heb je waarschijnlijk alle levels compleet uitgespeeld. Het enige wat nog rest voor completionists is het vinden van trofeeën verspreid in de hub-wereld.

Overtuig je vrienden (en hak ze in de pan!)

Nadat je de absurd grappige campagnemodus hebt uitgespeeld wil je dit spel waarschijnlijk delen met vrienden en familie. Gelukkig hadden de ontwikkelaars dit voorzien: met de “Show a friend”-modus kun je een ander laten zien wat het spel allemaal te bieden heeft. Het handjevol levels van iedere wereld biedt een kijkje in de bizarre wereld van WHAT THE GOLF? en dient als perfecte inkomer om de interesse te peilen.

Smaakt dit naar meer, dan is de toegevoegde partymodus een fantastisch stukje competitie om te ervaren. Je krijgt willekeurig een personage toegewezen en vervolgens dien je in elf willekeurig gekozen levels sneller dan je tegenstander te klaren, om het af te sluiten met een arena waar je dient te overleven in bizarre minigames. Voor elk level dat je weet te winnen krijg je een punt op je scorelijst, en deze score wordt vertaald naar levenspunten in de arena. De speler die de meerderheid van de levels gewonnen heeft zal dus een voorsprong hebben, maar zal niet gegarandeerd winnen als de tegenpartij slim weet te spelen. Het oneindig plezier voor twee spelers is een toffe kers op een al rijk gevulde taart, en ik ben erg blij dat Triband deze exclusieve spelmodus heeft toegevoegd.

Een andere toffe toevoeging is de dagelijkse uitdaging waar je met zo min mogelijk slagen vijf willekeurige levels mag uitspelen om jezelf op het scorebord te zetten. Deze dagelijkse uitdaging is leuk om iedere dag opnieuw te proberen om jezelf te meten met andere spelers. Naast deze wisselende uitdaging kun je ook de “impossible challenge” proberen: een serie aan levels die een stuk langer en moeilijker zijn dan de levels die je in de campagnemodus voorbij hebt zien komen. Ik heb het een aantal keer geprobeerd met diverse resultaten, en één ding is duidelijk: van deze langere levels zou ik er graag meer zien.

Conclusie

WHAT THE GOLF? is een titel die je hersenen kietelt op een ludieke wijze. Met een campagnemodus die een uur of zes kan duren (voor de 100%), dagelijks uitdagingen en scoreborden barst deze physics-puzzler van absurd grappige competitieve content. De eindeloos herspeelbare versus-gekte van de partymodus is een ontzettend leuke toevoeging waar Triband trots op mag zijn. Niet alle levels zijn perfect, maar dit mag de pret niet drukken: het is een unieke physics-ervaring die zich kan meten met cult-hits zoals Donut County en Untitled Goose Game, en dat hoor je mij niet gauw zeggen.

9.2

N1-score

  • + Honderden hilarische levels
  • + Partymodus is een geniale toevoeging
  • + Scoreborden voor de competitievelingen
  • - Een paar levels slaan de plank mis

Like dit bericht:

Recente artikelen

Wat speel je dit weekend? [24 februari] 

2

Special Wat speel je dit weekend? [24 februari] 

24-02-2024

2

Erik

PONG Quest – een vrolijk avontuur

0

Review PONG Quest - een vrolijk avontuur

22-05-2020

0

Kitty

The Wonderful 101: Remastered

0

Review The Wonderful 101: Remastered

19-05-2020

2

Daan

Reageer als eerste!