Werewolf: The Apocalypse - Heart of the Forest

  • Review

  • 22 jan 21 om 11:15

  • Kitty

  • 0

Ik speel graag tabletop RPG’s en graag volledig op tekstgebaseerde avonturen. Toen ik zag dat er een demo voor Werewolf: The Apocalypse – Heart of the Forest in de Nintendo Switch eShop stond, was ik dan ook direct enthousiast. Het spel is gebaseerd op het gelijknamige rollenspel, met wat gameplay-elementen eraan toegevoegd. Helaas wordt je demo-voortgang niet meegenomen naar de volledige game, dus voor de review dook ik opnieuw in dit onheilspellende verhaal.

In Werewolf: The Apocalypse – Heart of the Forest speel je als Maia Boroditch. Zij woont in Amerika, maar heeft Poolse roots. Wat haar familiegeschiedenis nu precies is, dat is nou wat je tijdens dit verhaal gaat ontrafelen. Maia heeft al tijden dromen over een Pools bos en allerlei vreemde dingen die daar gebeuren. Samen met haar vriendin Anya gaat ze op reis naar dat bos, om erachter te komen wat haar en haar familie zo bindt aan deze plek. Het verhaal speelt zich af op echte locaties. Het oerbos Bialowieza bestaat daadwerkelijk, maar in tegenstelling tot wat de titel van de game insinueert zitten er in de echte versie (voor zover we weten) geen weerwolven.

 

De keuzes die jij maakt, vormen de persoonlijkheid van Maia én geven je nieuwe keuzes. Drijf je je zin door, of stel je je inschikkelijk op? Stel je (te) directe vragen, of hou je op met doorvragen als je gesprekspartner er niet zo van gediend lijkt te zijn? Als extra twist zijn er nog meer zaken om rekening mee te houden: je woede, je wilskracht en je gezondheid. Sommige beslissingen kosten wilskracht, maar als die opraakt, kun je die optie niet meer kiezen. Dat is wel een leuke toevoeging, omdat je dan net wat meer moet nadenken over de keuzes die je maakt (en hoopt nog te krijgen). Ook zijn er bepaalde opties die alleen verschijnen als je woede op een heel hoog niveau is.

Het volledige spel is tekstgebaseerd. De teksten worden in prima porties gepresenteerd, met stilistische keuzes die ervoor zorgen dat het echt lekker wegleest. Ook is het geen typisch ‘fantasy’-taalgebruik: het is gelukkig gewoon normaal Engels. Er is ook niet echt muziek, maar meer sfeergeluidjes die goed passen bij de stijl van het spel. Al met al zorgt het ervoor dat Werewolf: The Apocalypse een heel uitnodigende game is, die vooral in handheld-modus tot zijn recht komt.

Keuzes en emoties

Hoewel je opties afhankelijk zijn van de keuzes die je daarvoor maakte, voelen ze soms heel erg out of character aan. Ga je voornamelijk voor diplomatische oplossingen, dan krijg je toch nog ineens de optie om een gewelddadige uitspatting te krijgen. Doordat je ook rekening moet houden met wilskracht en woede, moet je soms keuzes maken die je niet per se gemaakt zou hebben. Het is ook wel jammer dat je een optie niet opnieuw kunt kiezen, of een hoofdstuk opnieuw kunt spelen. Wil je een andere van de vijf eindes zien, dan moet je helemaal aan het begin beginnen.

Afhankelijk van de keuzes die je maakt, verandert je relatie met de andere personages. Dat zorgt weer voor nieuwe kansen, of juist voor extra moeilijkheden. Zo voelt het echt alsof je een RPG aan het spelen bent. Gelukkig zit het wel snor met de geschreven teksten en dialogen. Er wordt een sterke sfeer gecreëerd – voorzien van mooi artwork – waardoor je soms bijna vergeet dat je gewoon een verhaal zit te lezen. Het volledige avontuur is in drie tot vijf uur te doorlopen. Dat klinkt als weinig, maar het is een prima lengte waarmee de strekking van het verhaal prima te volgen blijft. Bovendien nodigt het sneller uit om nog eens te spelen om de andere opties te proberen.

Vooral in het begin is het een beetje aftasten welke kant het opgaat. Je volgt verschillende routes door het bos en de sfeer is erg spiritueel. Afwisselend heb je dromen en visioenen die je heel nieuwsgierig maken naar hoe alles verder gaat. De overgang naar meer duisterheid, dood en verderf gaat ineens wel erg hard. Het is wel jammer dat het duistere deel een beetje afgeraffeld voelt ten opzichte van de opbouw in het begin. Ook daarvoor voelen je opties soms een beetje vervreemdend: Maia moet zich erg snel schikken in haar duistere lotsbeschikking. Vooral als je de eerste keer speelt en nog niet helemaal weet wat je moet verwachten, komt het wel allemaal wat koud op je dak vallen. Desondanks is het een interessant verhaal om te doorlopen, vooral omdat het goed geschreven is.

Conclusie

Werewolf: The Apocalypse – Heart of the Forest is een spannend en goed geschreven verhaal. Vooral de eerste paar hoofdstukken weten echt een mysterieuze sfeer op te roepen, waardoor je alleen maar verder wilt. Helaas voelt het laatste, duisterste stuk wel wat afgeraffeld, waardoor het niet helemaal past bij het eerste deel van de game. Doordat er vijf verschillende eindes zijn, nodigt dit korte avontuur wel uit voor een nieuwe ronde.

7

N1-score

  • + Goed geschreven
  • + Duistere sfeer
  • + RPG-elementen
  • - Het einde voelt afgeraffeld
  • - Sommige opties voelen wat out of the blue

Like dit bericht:

Recente artikelen

spam9promoart

0

Nieuws Speel mee met Pokémon VGC en Mario Kart 8 tijdens SPAM 9.0

23-02-2024

0

Mitch

Cyber Shadow

0

Review Cyber Shadow

25-01-2021

1

Dre

Super Meat Boy Forever

0

Review Super Meat Boy Forever

19-01-2021

0

Dre

Reageer als eerste!