In Turmoil waan je jezelf in Noord-Amerika tijdens de negentiende eeuw, naarstig op zoek naar olie om jezelf te verrijken. Hier ben je echter niet alleen in: je zult het op moeten nemen tegen drie andere, computergestuurde tegenstanders die met je concurreren voor het zwarte goud. Met de The Heat Is On-DLC brengen de ontwikkelaars een nieuwe modus naar het basisspel wat in 2016 voor pc verscheen. Is Turmoil nog steeds die toffe oliebaron-simulator?
Het zwarte goud
Het proces in Turmoil is redelijk simpel: vind olie, pomp het uit de grond en verkoop het voor zo veel mogelijk geld. Aan het begin van ieder jaar bied je op een stuk grond waarvan jij denkt dat er veel olie ligt. Word je niet overboden, dan is het stuk grond van jou en kun je aan de slag. Om olie te vinden gebruik je pientere mannetjes met een wichelroede en een neus voor olie, die je erop attenderen wanneer er olie onder de grond zit. Door een boortoren te plaatsen en een netwerk van pijpen aan te leggen richting de olie begint de boortoren met het pompen van olie. Tot slot gebruik je door paarden getrokken wagens om de olie naar opslagplaatsen te brengen, of te verkopen aan de twee verkooppunten, “Left Inc.” en “Right Inc.”. Elke stap in het proces kost geld, maar dit wordt al snel terugverdiend met het verkopen van de olie.
De verkooppunten hebben een schommelende prijs waardoor het belangrijk is om in de gaten te houden wat de prijs is wanneer je olie hebt om te verkopen. Bij een lage prijs kun je het beter tijdelijk opslaan, terwijl je bij een hoge prijs beter direct op verkoop over kunt gaan. Geen van beide is geen optie: boortorens blijven pompen en zullen overstromen wat heftige boetes voor milieuvervuiling met zich meebrengt. Met maar een beperkt aantal minuten in elk level om alle olie uit de grond te halen, en het forceren van het jongleren met wat je met de olie doet houdt het spel spannend, al kan de gameplay voor sommigen wellicht iets te repetitief aanvoelen.
Alhoewel het spel een redelijk simpele besturing heeft, is het erg onwennig om het met de knoppen te bedienen in combinatie met een cursor op het scherm. De ondersteuning voor aanraakbesturing voelt hierdoor aan als noodzaak, want door je vingers of een stylus te gebruiken is het veel makkelijker om het spel te besturen.
Upgrades, upgrades en nog meer upgrades
Nadat je – hopelijk – met bakken aan geld weer terug komt in het dorpje om een volgend stuk land op te kopen, krijg je ook de optie om diverse upgrades aan te schaffen of de hulp van anderen in te schakelen. Door flink te investeren kun je het maximaal aantal oliewagens verhogen, alsmede de snelheid en capaciteit daarvan. Boortorens zijn te voorzien van bredere pijpen voor een snellere oliestroom, meerdere vertakkingen of een hogere boorsnelheid, wat de stroom aan olie een stuk sneller maakt. Hier vind je ook onderdelen om door rotsen te boren en gasbellen aan te sluiten dus deze upgrades zijn erg belangrijk voor je progressie. De wichelroede-hanterende mannetjes kunnen vergezeld worden door mollen die willekeurige ondergrondse plekken uitlichten, of zelfs een scanner die je op iedere plek kunt gebruiken om een groot gebied te onthullen. Al deze upgrades kosten een flink aantal duiten, maar de meeste zijn het geld zeker waard. Het toffe is dat de meeste upgrades je richting een bepaalde strategie zullen leiden, afhankelijk van het onderdeel dat je verbetert.
Tevens zijn er specifieke opties om je volgende ronde makkelijker te maken. In de bar vind je personen die je kunt omkopen voor diverse perks, zoals een minimale olieprijs, een boeteverlaging voor olieverspilling en zelfs minder rente op je toekomstige lening. Een persoonlijke favoriet is de minimale olieprijs: dit garandeert een constante verkoop van olie waardoor investeren in opslagplaatsen niet nodig is en je zodoende veel sneller alle olie kwijt bent. Naast een bonus voor het oppompen en verkopen van alle olie krijg je ook wat pachtgeld terug wanneer je vroegtijdig het level beëindigt, waardoor de steekpenning zichzelf bijna altijd terugverdient.
Pittige tegenstanders en toegevoegde DLC
Na een aantal rondes krijg je de optie om aandelen te kopen van het dorp zelf: de burgemeester wil graag het stokje overdragen in de toekomst. Na elk level verkoopt hij 1-5% aan aandelen, en de speler die aan het einde ten minste 50% heeft weten te verzamelen zal de winnaar van het spel zijn. Als extraatje krijgt de winnaar een ontzettend olierijk gebied om leeg te halen en speel je de expertmodus vrij. In deze modus heeft ieder personage een bepaalde vaardigheid – zoals het niet hoeven te betalen voor verspilde olie – dat van pas komt bij een bepaalde strategie. Naast het hebben van een bonus hebben je tegenstanders deze ook, en bovendien zijn ze een stuk slimmer met hun geld dan in het basisspel.
Met de uitgave voor Nintendo Switch heeft de ontwikkelaar ervoor gekozen om de DLC toe te voegen, en dit is een goed idee gebleken. De nieuwe campagnemodus “The Heat Is On” introduceert verborgen schatten, een nieuwe wereldkaart en gevaarlijke magma in de grond. Het is allemaal nét wat uitgebreider en verfijnder uitgewerkt waardoor het – ondanks dat het bijna dezelfde gameplay heeft – toch gevarieerd aanvoelt. Ook voor de DLC is er na het winnen van het spel een optie voor geavanceerde spelers. Aan de ene kant verdubbelt dit de herspeelbaarheid, maar de expertmodi zijn niet voor iedereen weggelegd.
Conclusie
Turmoil is vier jaar na de oorspronkelijke release nog steeds een prima spel om je lekker in te verliezen. Gebruik alleen bij voorkeur het aanraakscherm, want de knoppenbesturing steekt niet heel lekker in elkaar. Het boren van olie kan voor sommigen wellicht wat repetitief worden, maar dankzij de talloze upgrades, strategieën en nieuwe elementen die zich gaandeweg introduceren is er genoeg te ontdekken in Turmoil. Met de toegevoegde “The Heat Is On”-DLC is het het waard om het spel twee keer te doorlopen, dankzij de nieuwe campagnemodus die een hoop nieuwe factoren met zich meebrengt. Voor spelers die niet vies van een uitdaging is er voor het basisspel én de DLC een aparte Expertmodus, maar deze zijn – zoals de naam al doet vermoeden – erg moeilijk.
- + Veel upgrades en mogelijkheden
- + DLC biedt meer diepgang en variatie
- + Expertmodi verdubbelt de content...
- - ...maar is wel erg moeilijk
- - Knoppenbesturing soms hinderlijk
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen!