A Fold Apart - Sentimenteel knutselwerk

  • Review

  • 25 mei 20 om 19:24

  • Mitch

  • 0

Puzzelspellen op de Nintendo Switch zijn er genoeg. En Paper Mario is sinds de aankondiging van The Origami King weer helemaal hot. Combineer die twee en voeg er een flinke dosis sentimentaliteit aan toe en je krijgt A Fold Apart. Klinkt als een goeie mix, maar levert het ook een leuke game op?

Afstand
Afstand nemen, dat kan erg vervelend zijn. Daar kwam ik laatst ook achter tijdens deze hele coronacrisis, toen ik mijn vriendin aan de andere kant van onze landsgrens opeens ruim twee maanden niet meer kon zien. Tijdens deze periode greep de trailer van A Fold Apart mijn aandacht. In dit spel volg je namelijk de levens van een stelletje, dat door omstandigheden nu op grote afstand woont van elkaar. Ze missen elkaar behoorlijk en dat uit zich in vreemde (dag)dromen die jij als speler helpt vorm te geven.

Dat vormgeven mag je redelijk letterlijk nemen, want iedere droom ontvouwt zich als een krantenknipsel. Jouw mannetje of vrouwtje staat aan de ene kant van het papier en aan de andere kant bevindt zich een ster. Bemachtig deze ster en je mag door naar de volgende bladzijde, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Je zult heel wat moeten vouwen en met perspectieven spelen om je personage veilig naar het doel te leiden.

Tortelduifjes
Daarvoor heb je een aantal opties. Je kunt het papier omdraaien, linksom oprollen, vouwen, bedenk het maar. De besturing is daarbij altijd simpel, maar de puzzels kunnen echte hersenkrakers zijn. Omdat ik zelf niet zo goed ben met dit soort perspectief-puzzels (of ruimtelijk denken in het algemeen) kwam ik er soms met een beetje frummelen en proberen ook wel uit. Het spel straft je niet hiervoor en er zijn ook geen extra beloningen voor het snel oplossen van een puzzel. In mijn geval vond ik dat niet zo erg, maar het spel blijft hierdoor wel wat droogjes.

Na een X aantal puzzeltjes krijg je een soort tussenfilmpje als beloning waarin je de twee tortelduifjes met elkaar ziet appen en de appjes op je scherm verschijnen. Je kan hierbij soms kiezen hoe je wil antwoorden, maar echt veel verschil voor het verloop van het verhaal maakt het niet. Belangrijker is dat de chatgesprekjes leuk zijn realistisch zijn geschreven en ze soms zelfs een koude kikker als mij wisten te raken. A Fold Apart is een minimalistisch en simpel spel, maar soms is dat ook wel lekker.

Conclusie:
A Fold Apart heeft als puzzelspel dankzij de papier-gimmick een vrij unieke invalshoek. De presentatie en het verhaal weten daarbij de juiste snaar te raken, waardoor je door blijft spelen. Het is vooral een leuk tussendoortje en als je wat meer ruimtelijk inzicht hebt dan ik of een grote fan bent van puzzelspellen, dan mag je nog best een punt bij het cijfer op tellen.

7

N1-score

  • + Mooie presentatie
  • + Origineel concept
  • - Droge kost qua gameplay

Like dit bericht:

Recente artikelen

Soulslike game Another Crab’s Treasure in april naar Switch

0

Nieuws Soulslike game Another Crab's Treasure in april naar Switch

22-02-2024

1

Dennis

Turmoil – oliebaron-simulator met een pittige uitdaging

0

Review Turmoil - oliebaron-simulator met een pittige uitdaging

27-05-2020

0

Paul

PONG Quest – een vrolijk avontuur

0

Review PONG Quest - een vrolijk avontuur

22-05-2020

0

Kitty

Reageer als eerste!