Toki Tori 2+

  • Review

  • 22 mrt 18 om 15:00

  • Ness

  • 0

Wat is geel gevederd, heeft een Nederlandse ontwikkelaar en net richting de Nintendo Switch gevlogen? Toki Tori 2+! Dit puzzelspel verscheen oorspronkelijk in 2013 voor de Wii U en vervolgt de originele Toki Tori dat voor het eerst in 2001 voor de Game Boy Color verscheen. Dit gele kuikentje verscheen dus al op vele Nintendo-consoles: wordt het nu op de Nintendo Switch een geluksvogel of een pechvogel?

Toki Tori 2+ is een spel van weinig woorden. In het gehele spel krijg je maar een paar zinnen te zien die je enigszins sturen. Voor de rest ontdek en waggel jij als het kippetje Toki Tori door een mooi land met een heel ecosysteem vol gekke kleurrijke wezens, terwijl overal en nergens dodelijke olie uit de grond spuit.

Fluiten en stampen

Deze natuurlijke habitat van Toki Tori blijkt een hele puzzel te zijn om te doorlopen. Je kunt als jong vogeltje niet vliegen en de wereld zit vol met obstakels die je de weg versperren. Het enige wat je kunt doen om deze obstakels te overkomen, is fluiten en stampen. Door te fluiten en stampen heb je interactie met andere dieren. Verschillende dieren reageren anders op deze handelingen. Zo blaast een kikker, nadat hij een besachtig beestje op heeft gesmikkeld, een bel als je stampt en lok je een vogel door je gefluit naar je toe. Het is ontzettend interessant om te zien hoe de verschillende dieren in deze wereld reageren op je acties en het zorgt voor een gelijkenis met een echt ecosysteem.

Deze dieren en hun reacties blijken een belangrijke rol te spelen in het oplossen van een puzzel. De puzzel zit hem namelijk in het kunnen voortzetten van je reis. Wanneer er een grote rots voor je snavel opdoemd, is het de bedoeling erop te komen en verder te gaan. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een vogel naar je toe te lokken die je naar boven draagt. Iets wat Toki Tori 2+ erg goed doet, is het slim, zonder woorden, leren hoe je met je fluiten en stampen een organisme iets laat doen waardoor jij de puzzel oplost en weer verder kunt. Naarmate je vordert in het spel, leer je allerlei nieuwe dingen over de wereld. Het kan daarom zijn dat je een puzzel die je eerst niet hebt kunnen oplossen, later wel begrijpt.

Puzzels oplossen klinkt nu wellicht als een fluitje van een cent, maar onderschat het niet: deze worden steeds lastiger en complexer. Je zult steeds lastigere obstakels moeten trotseren en die transformeren het spel in een test van de natuur, een survival of the fittest van het brein. Mocht je een puzzel niet kunnen oplossen en moet je echt die kant op gaan, heb je simpel gezegd pech: het spel helpt je niet met de puzzels. Hierdoor is het erg frustrerend om vast te zitten. Een elegante oplossing die deze Nintendo Switch-versie toevoegt, is het maken van een eigen checkpoint. Dit doe je door een korte combinatie noten te fluiten. Hierdoor kun je ook bij grote, complexe puzzels van alles proberen zonder weer helemaal opnieuw te moeten beginnen én los je de puzzel op zonder verdere hulp.

Puur natuur

Hoewel op je eigen tempo de wereld ontdekken en puzzels oplossen, zonder enige sturing van het spel, erg natuurlijk aanvoelt, kan het ook erg frustrerend zijn. Vooral op het begin wist ik namelijk niet helemaal zeker of ik wel de juiste kant op ging en of het uitmaakte dat ik een puzzel oversloeg en een ander pad opging. Uiteindelijk kwam het natuurlijk allemaal goed, maar ik vond het nog steeds enigszins verwarrend op die manier op pad te gaan. Ook andere zaken worden onduidelijk door het gebrek aan communicatie. Verspreid door de levels kun je bijvoorbeeld gouden vleugeltjes verzamelen. De functie van deze vleugeltjes wordt echter pas veel later bekendgemaakt, waardoor je ook pas veel later kunt beslissen of je die gouden vleugeltjes echt wilt verzamelen.

Naast dat het spel heel natuurlijk wegspeelt, ziet het er ook zo uit. De levels zijn bijna geen levels te noemen maar meer losstaande gebieden, die toch met elkaar verbonden zijn. De wereld van Toki Tori biedt een grote variatie aan zulke gebieden: een bos vol bloesem, een duistere grot, een grasveld gevuld met gigantische perziken en ga zo maar door. Al deze wonderen der natuur kun je zelfs vastleggen in de zogenaamde Tokidex. De dieren die deze wereld bewonen, dragen bij aan de realistische sfeer: naast dat elk organisme anders reageert op jou, reageren ze ook op elkaar. Dit betekent dat er ook een indrukwekkende voedselpiramide heerst in dit milieu, al is het naar om aan te kijken hoe een vogel verslonden wordt door een groepje vleermuizen.

Conclusie

Toki Tori 2+ is een prachtig spel met een schattig kuikentje in de hoofdrol. Achter dit misleidende uiterlijk schuilt echter een bikkelhard spel vol meedogenloze, complexe puzzels. Al stampend en fluitend vogel je de verschillende puzzels uit, terwijl je op pad gaat in een prachtige wereld. Het spel houdt je hierbij niet bij je vleugel vast: in tegendeel zelfs, het laat je helemaal los. Aan de ene kant is het erg tevredenstellend de wereld op deze natuurlijke manier te doorkruisen en steeds meer te leren over de gekke dieren. Aan de andere kant zorgt dit weer voor enige verwarring en onduidelijkheden in het spel. Verder voegt deze Nintendo Switch-versie de optie toe zelf op een willekeurig moment een checkpoint te creëren, wat een erg handige toevoeging blijkt te zijn. Al met al is Toki Tori 2+ een leuke aanwinst voor de Nintendo Switch en speel ik het als haantje de voorste!

8

N1-score

  • + Complexe puzzels op te lossen door alleen maar te fluiten en te stampen
  • + Spel leert de speler goed over de wereld
  • + Mooie, geloofwaardige ecosysteem
  • + De game voelt erg natuurlijk aan...
  • - ... Maar kan door gebrek aan communicatie erg onduidelijk zijn

Like dit bericht:

Recente artikelen

Wat speel je dit weekend? [2 & 3 november]

1

Special Wat speel je dit weekend? [2 & 3 november]

03-11-2024

4

Erik

Bleed 2

0

Review Bleed 2

24-03-2018

0

Paul

De onwaarschijnlijke geboorte van Super Smash Bros.

0

Special De onwaarschijnlijke geboorte van Super Smash Bros.

22-03-2018

1

Erik

Reageer als eerste!