The Room

  • Review

  • 13 nov 18 om 14:45

  • Erik

  • 0

Soms heb je gewoon even zin om lekker te pielen met het aanraakscherm van de Nintendo Switch. Old Man’s Journey is daar een prachtig voorbeeld van. Geen ingewikkelde materie die je eerst moet leren – gewoon even lekker onderuitgezakt op dat schermpje tikken en de intrigerende gebeurtenissen volgen vanzelf. Ook het mysterieuze puzzelspelletje The Room, dat eerder voor iOS verscheen, valt in deze categorie. Verwacht geen reis vol meeslepende gebeurtenissen, maar gewoon even lekker een pielend stukje tijdverdrijf.

The Room is volledig speelbaar op het aanraakscherm van de Nintendo Switch (stiekem ook op de televisie, maar dat gaat helemaal ten koste van de hierboven beschreven ervaring). In de game los je allerhande kleine puzzeltjes en raadsels op, die langzaam leiden tot de ontrafeling van een veel grotere puzzel. Deze ‘grotere puzzel’ is vaak een imposante ogende kist die je moet openen. En al die kleine puzzeltjes en raadsels zitten daar allemaal her en der op verstopt.

Opletten is ook een kunst

Het spelletje doet hiermee eigenlijk vooral een beroep op je perceptie, want datgene wat je moet doen is vaak helemaal niet zo moeilijk. Je spot bijvoorbeeld afbeeldingen achter schuifdeurtjes, in opengeschoven laatjes of in een goed verstopte hoek van dat kistje. Bij elk van die plaatjes staat een cijfer of markering, die je nodig hebt om een puzzel waar deze allemaal op staan op te lossen. Vervolgens krijg je een mooie grote sleutel, die je een deel van dat kastje laat openen, waar weer allemaal bijzondere puzzels en voorwerpen liggen. Juist hier zit de grote troef van het spel: je voelt eigenlijk nooit druk of – op uitzonderingen na – belemmeringen in hoe je verder moet gaan. Dit maakt The Room tot een titel die eigenlijk iedereen wel eens kan proberen.

Om jouw perceptie nog wat extra diepte te geven, kun je ook een speciale kijker opdoen. Hierdoor zie je markeringen en later zelfs heuse (bewegende) beelden die voor het blote oog niet zichtbaar zijn. Zo moet je op een gegeven moment slim aan een gelaagde cirkel draaien om een afbeelding te doen ontstaan. Maar zelfs als je een prachtig pictogram hebt doen verschenen, gebeurt er niets. Wat blijkt? Onder jouw prachtige kijker schuilt een hele andere, veel luguberdere afbeelding… Jouw speciale glazen laten daarnaast ook hints zien voor de volgende stap!

De focus op het kijken, en niet per se op het kraken van hersenbrekers, zorgt er ook voor dat de makers veel bijzondere zaken met die mysterieuze kastjes doen. Zo moet je op een gegeven moment een projectiescherm bouwen of een heel sterrenstelsel doen bewegen. Telkens als je weer een klein puzzeltje oplost, gebeurt er weer iets bijzonders. Dit zorgt ervoor dat je steeds blijft uitkijken naar wat voor geks er nu weer gaat gebeuren. Helaas ben je er wel heel snel doorheen – een kleine drie uur pielen volstaat al. Hier reken ik ook de tijd mee dat het spel niet altijd even duidelijk is met wat de volgende zet is – maarja, goed opletten is natuurlijk ook een kunst.

Conclusie

The Room gooit niet de meest hoge ogen, maar laat ze wel op een interessante combinatie vallen. Dit puzzelspelletje draait meer om perceptie dan om breinbrekers, wat het eigenlijk een aanrader maakt voor iedereen die even lekker wat bijzonders wil spelen op zijn Nintendo Switch. Dit wordt benadrukt doordat er telkens weer wat geks gebeurt met al die kistjes in het spel. Jammer alleen van het relatief hoge prijskaartje, want de speelduur is toch wel vrij beperkt. Maar wie zin heeft om even lekker onderuitgezakt te pielen, zit hier helemaal goed.

7

N1-score

  • + Even heerlijk pielen en puzzelen
  • + Lage instapdrempel
  • + Er gebeurt telkens weer wat bijzonders
  • - Relatief hoog prijskaartje
  • - Niet altijd even duidelijk

Like dit bericht:

Recente artikelen

Hoofdafbeelding bij Super Smash Bros. Ultimate krijgt speciaal amiibo-toernooi

0

Nieuws Super Smash Bros. Ultimate krijgt speciaal amiibo-toernooi

29-02-2024

2

Erik

My Hero One’s Justice

0

Review My Hero One's Justice

14-11-2018

0

Daan

Townsmen – A Kingdom Rebuilt

0

Review Townsmen - A Kingdom Rebuilt

11-11-2018

0

Paul

Reageer als eerste!