The Alliance Alive HD Remastered

 • Review

 • 4 nov 19 om 10:18

 • Dreon

 • 0

1000 jaar geleden vond er een oorlog plaats tussen mensen en daemons. De daemons wonnen dit gevecht en plaatsten een barrière die de vier continenten van deze wereld uit elkaar hielden, daarbij kwamen ook nog eens catastrofale klimaatveranderingen kijken. De daemons namen de leiding over en gaven deze weer aan de beastfolk. Galil en Azura zijn twee jongeren die zich bevinden in deze wereld en de mensheid wordt inmiddels onderdrukt door beastfolk. Deze beestachtige mensen maken hier de dienst uit en de mensheid leeft volgens die regels die ze wordt opgelegd. Op een dag staan Azura en Galil op een berg te kijken naar de horizon. De lucht is zoals gewoonlijk grauw, ook de regen lijkt eindeloos te vallen en er valt niets anders te zien aan het einde van de horizon als een zwarte barrière. Azura droomt echter al lange tijd van een heldere blauwe lucht en een fel schijnende zon. Er blijkt ergens een schilderij te zijn, die dit moet verklaren. De twee gaan op zoek naar dit schilderij en daarmee begint een groots avontuur…

Een keer wat anders

The Alliance Alive HD Remastered is oorspronkelijk verschenen voor de Nintendo 3DS. Het apparaat was echter al aan het einde van zijn Latijn door de release van de Nintendo Switch waardoor veel mensen deze unieke RPG over het hoofd hebben gezien. Nu het spel is voorzien van een HD remaster, krijgen nog meer gamers de kans om dit unieke avontuur te beleven met betere beelden en geluid dan ooit tevoren. Het spel weet zich namelijk met verschillende elementen te onderscheiden van menig andere game in het Japanse RPG-genre.

Wat het spel anders maakt dan andere RPG’s, is dat het geen ervaringspunten bevat. Het spel bevat namelijk een ontwikkel-systeem waarin je personages steeds beter worden met de wapens die ze gebruiken. Het is dus aan jou om je groep zo divers te maken als je zelf wilt. Ieder personage kan twee wapens tegelijkertijd dragen en ontdekt tijdens het vechten verschillende nieuwe aanvallen. Het ontdekken van nieuwe aanvallen is willekeurig. Hierdoor kan het zo zijn dat zelfs wanneer meerdere personages dezelfde wapens gebruiken, ze toch andere aanvallen krijgen. Ook krijgt ieder personage na het vechten een aantal talent points. Met deze talent points kun je ervoor zorgen dat personages een grotere kans hebben om nieuwe aanvallen te ontdekken, de SP (Skill Points) kosten van het uitvoeren van een aanval verlagen en zelfs bonussen krijgen wanneer je personage een bepaalde rol vervult tijdens het vechten. Bovendien speelt het vormen van formaties een belangrijke rol, je kunt je personages in verschillende rijen zetten en ze aanvallend, verdedigend of ondersteund inzetten. Ook hierin ontwikkelen ze zich naarmate het spel zich vordert. Het ontbreken van ervaringspunten en levels vond ik op het begin erg raar. De hoofdpersonen leken niet veel aanvallen te hebben, waardoor het vechtsysteem erg simpel leek. Toch was dit totaal niet het geval, want naarmate je personages zich verder ontwikkelde, hadden ze juist allemaal eigen zaken waar je ze voor kon gebruiken. Achteraf gezien kan ik het juist erg waarderen dat je vanaf het begin al meteen een pad voor ze opzette.

Een geweldige groep vaart het avontuur tegemoet

In The Alliance Alive HD Remastered speel je Galil en Azura, ze proberen zich te verzetten tegen de beastfolk en daemons en slaan op de vlucht nadat de vader van Azura en anderen van het verzet ontvoert zijn. Tijdens de reis komen ze in aanraking met een apparaat dat een oproep lijkt te doen. Tegelijkertijd komt een groepje, bestaand uit één mens en twee daemons, een groot schip tegen dat lijkt te zijn gemaakt van eeuwenoude technologie. Wanneer ze dit schip inspecteren, begint het opeens te varen. Dit schip arriveert bij Galil en Azura en blijkt op te zijn geroepen door het apparaat dat ze bij zich hadden. Na een korte introductie besluit de groep samen op zoek te gaan naar de vader van Azura. Het verhaal komt wat sloom op gang maar wanneer de groep samen op pad gaat met deze boot, komt het pas echt los. Je ontmoet het ene na het andere personage en voor je het weet, is je groep gevuld met negen personages.

Hetgeen waar ik namelijk het meeste van heb genoten tijdens het spelen van The Alliance Alive HD Remastered is toch wel de geweldige cast. De twee hoofdrolspelers Galil en Azura zijn van kinds af aan vrienden en het lijkt erop dat ze beiden een oogje hebben op elkaar. Hier worden ze allebei meerdere keren mee voor paal gezet door hun metgezellen, die ook allemaal een leuke uitgesproken innerlijk en uiterlijk hebben. Zo heb je Gene, een tovenaar die zich aansluit bij de daemons omdat hij zich altijd bij de winnende zijde aansluit, een barmhartige daemon en zelfs een gestoorde geleerde met een eend als gevechtsrobot. De vele dialogen die plaatsvinden tijdens het spel, bevatten ondanks de serieuze ondertoon ook vaak nog een flinke dosis humor. Dit is echt één van de sterkste punten van het spel en maakt het lezen van de vele teksten erg aangenaam. Het spel stelt je ook nog in staat om drie metgezellen vrij te spelen door verschillende zijmissies te doen. Ook deze personages barsten van de persoonlijkheid en dat extra beetje moeite is het dubbel en dwars waard.

Het guild-systeem

Guilds spelen een belangrijke rol in The Alliance Alive HD Remastered. Vanaf een bepaald punt in het verhaal kun je namelijk guild-gebouwen plaatsen en hier verschillende bonussen uit halen. Er zijn vijf verschillende guilds met allemaal een eigen specialiteit: Blacksmiths Guild, Tactics Guild, Signimancy Guild en de Library Guild. Wanneer je gebouwen plaatst en hier mensen aan toewijst, stijgen ze in level waardoor je bijvoorbeeld nieuwe wapens of spreuken vrijspeeld. Ook speel je nieuwe tactieken en formaties vrij en leer je de zwaktes van bepaalde monsters kennen met behulp van de andere guilds. Dit systeem zorgt voor extra diepgang en je hebt zelf in de hand hoe jouw guilds zich ontwikkelen. Tijdens je avontuur kom je verschillende personen tegen die op zoek zijn naar een nieuwe roeping. Door met het juiste personage met ze te praten, kun je er voor zorgen dat ze zich aansluiten bij de guild. Dit systeem zorgt er voor dat je ieder plekje op de kaart afstruint, op zoek naar zo veel mogelijk plekken om je guilds te plaatsen en ook zo veel mogelijk sollicitanten voor jouw guild.

Grafisch en geluid

Op grafisch gebied ziet The Alliance Alive HD Remastered er prima uit. Op het begin oogt de artistieke stijl wat simpel, maar wanneer je kijkt naar de handgetekende achtergronden van alle steden, leer je de stijl pas echt waarderen. De muziek is hier en daar wat aan de saaie kant, maar in sommige steden juist weer erg mooi. Ook was het erg jammer dat de vele cut scènes niet zijn ingesproken, waardoor het soms een beetje leeg aanvoelde wanneer je alleen muziek hoorde en moest lezen wat je personages zeiden terwijl zich een heus gevecht afspeelde dat er grafisch indrukkend uitzag.

Conclusie

The Alliance Alive HD Remastered is een goede JRPG die in vele opzichten toch net wat anders probeert te doen dan menig JRPG. Dat het spel geen ervaringspunten bevat en een ontwikkel-systeem dat pas na een paar uur spelen tot zijn recht begint te komen kan erg angstaanjagend zijn. Zelf had ik op het begin erg het gevoel dat het tegen ging vallen, maar wat ben ik blij dat ik de game een kans heb gegeven. De kleurrijke personages en het goede verhaal wisten met tot het einde te boeien. De gevechten worden later in het spel erg uitdagend en de zijmissies belonen je altijd goed, waardoor je ook deze zeker niet mag overslaan. Mocht je op zoek zijn naar een goede Japanse RPG met een leuke cast van personages, zoek niet verder. The Alliance Alive HD Remastered is voor mij één van de grootste verrassingen van dit jaar.

8

N1-score

 • + Talent Points
 • + Goed verhaal
 • + Leuke cast
 • + Guild systeem
 • + Extra personages
 • - Begint te simpel voor een doorgewinterde RPG-fan
 • - Introductie is aan de lange kant
 • - Geen voice-acting

Like dit bericht:

Recente artikelen

Hoofdafbeelding bij Ontdek Luigi's Mansion 2 HD in nieuwe overzichtstrailer

2

Media Ontdek Luigi's Mansion 2 HD in nieuwe overzichtstrailer

21-06-2024

2

Erik

Mario & Sonic op de Olympische Spelen Tokio 2020

0

Review Mario & Sonic op de Olympische Spelen Tokio 2020

05-11-2019

0

Daan

Overwatch: Legendary Edition

0

Review Overwatch: Legendary Edition

01-11-2019

0

Daan

Reageer als eerste!