Tales from the Borderlands - Verhalen met karakter

  • Review

  • 17 apr 21 om 17:00

  • Willem

  • 0

In het afgelopen jaar hebben Nintendo Switch-gebruikers een mooie inhaalslag kunnen maken met franchises die nooit een thuis hadden op de grote N’s platformen. Vorig jaar verscheen Bioshock: The Collection al en ook titels als Assassin’s Creed IV en L.A. Noire kwamen naar de Switch. Ik was vorig jaar vooral aangenaam verrast toen Borderlands eindelijk verscheen. Het universum van Borderlands is absurd, heeft een volledig eigen visuele stijl en een groot scala aan fascinerende personages. Een perfecte kandidaat dus voor een verhalende spin-off in het Borderlands universum, zullen de ontwikkelaars van TellTale destijds hebben gedacht. En gelijk hebben ze. Tales From The Borderlands is een feestje voor fans en nieuwkomers die zoeken naar interactief verhaal met een uiteenlopende cast van memorabele en meeslepende personages.

Tales From the Borderlands volgt twee hoofdpersonen. Rhys werkt voor de Hyperion corporation, een bedrijf dat de planeet Pandora uitdelft voor waardevolle grondstoffen en de zoektocht naar ‘Vaults’. Deze verborgen kluizen met buitenaardse-technologie zijn alleen toegankelijk met speciale sleutels. Iets waar een medewerker als Rhys normaal niets mee te maken zou hebben. Totdat hij door zijn nieuwe baas Hugo Vazquez wordt gedegradeerd tot schoonmaker. Om wraak te nemen besluit hij samen met zijn beste vriend Vaughn af te reizen naar Pandora om een Vault-Key te onderscheppen. Deze vault-key is echter in het bezit van de con-artist Fiona, die samen met haar zus Sasha probeert om de Hyperion Corperation tien miljoen dollar afhandig te maken en daarmee te ontsnappen van de planeet. Het verhaal is verspreid over vijf afleveringen en zit vol met plotwendingen, verrassingen en onthullingen die echt de lore van het Borderlands-universum versterken.

Alle wegen leiden naar Pandora

Als je bekend bent met de spellen van Telltale Games zoals The Walking Dead, The Wolf Among Us en Batman: The Telltale Series dan weet je heel goed wat je hier kan verwachten. Telltale Games maakt narratieve spellen waarbij je keuzes direct invloed uitoefenen op het verhaal en de uitkomsten voor iedere speler uniek maakt. Tussen de verschillende episodes neem je keuzes mee, waar je op voortbouwt tijdens de rest van het spel. Het grootste deel van de tijd kies je in dialogen de meest passende optie en kijk je hoe andere personages op je antwoorden reageren, afgewisseld met quick time events. Deze segmenten zijn vaak redelijk voor de hand liggend, zoals het wegrennen van een groot monster of een object vangen uit de lucht.

Het grootste deel van het spel is het verhaal in je opnemen en besluiten hoe jij Rhys en Fiona speelt. Ga je voor een directe aanpak, waarin Rhys onverschrokken overkomt, maar voornamelijk een lul is tegen anderen? Of speel je meer empathisch en probeer je je weg te bluffen uit benarde situaties. Wel moet ik zeggen dat als je één Telltale spel hebt gespeeld, je weet hoe deze games in elkaar steken. In die zin doet Tales From the Borderlands niets nieuws met de formule, maar is het echt de humor en de personages die mij meenamen in het verhaal.

Borderlands ten top

Dat verhaal is waar de game echt tot z’n recht komt. De wereld van Borderlands zit tjokvol met absurde personages en op deze manier wordt een groot deel van de cast meer dan alleen de incidentele vreemde quest-gever. Zelfs de protagonisten van vorige games als Zer0 en Athena krijgen de kans om meer diepte te geven aan hun personage. Ik kan niet zeggen hoe zich dit verhoudt tot het laatste deel in de serie, Borderlands 3, maar het voelt alsof Tales echt zijn eigen slag vindt in dat universum.

Borderlands wordt gekarakteriseerd door obscene en zwarte humor en ook dit komt goed naar voren in het verhaal van Rhys en Fiona. Meermaals barstte ik echt in lachen uit door de scherp geschreven dialogen en interacties met de verschillende personages. Het stemwerk is hierbij doorslaggevend met hier en daar terugkerende bekenden als Dameon Clark, maar ook nieuwe toevoegingen als Patrick Warburton als Vasquez, die geweldig in hun rol zitten. Ik kan niet zeggen dat je er net zo veel plezier uit haalt als je niet eerder een van de Borderlands-spellen hebt gespeeld, maar voor fans is het een ware traktatie.

Conclusie

De Telltale Games-speelstijl heeft niets nieuws meer in huis als het aankomt op gameplay, maar dat doet niet onder voor het heerlijke verhaal in Tales from the Borderlands. Met een gezonde balans van nieuwe personages, scherpe humor, ijzersterk acteerwerk en toffe worldbuilding mag je dit spel niet missen als je een fan bent van de Borderlands-games. Voor niet-fans kan het mogelijk een leuke introductie vormen tot de wereld, maar ik vrees toch dat de talloze referenties en elementen van de wereld je snel koud zullen laten. Als Tales From the Borderlands de toon heeft gezet voor het verhaal in Borderlands 3 wordt het maar eens hoog tijd dat ook die game naar de Switch komt.

8

N1-score

  • + Sterk verhaal vol humor
  • + Leuke nieuwe én terugkerende personages uit het Borderlands-universum
  • + Fantastisch stemacteerwerk
  • - Doet niets nieuws als het op Telltale games aankomt

Like dit bericht:

Recente artikelen

Limited Run Games houdt op 20 juni ‘LRG3 2024’

0

Nieuws Limited Run Games houdt op 20 juni 'LRG3 2024'

12-06-2024

1

Rik

A-Train: All Aboard! Tourism

0

Review A-Train: All Aboard! Tourism

19-04-2021

0

Jeroen

Poison Control

0

Review Poison Control

17-04-2021

0

Erik

Reageer als eerste!