Super Beat Sports

  • Review

  • 19 nov 17 om 10:00

  • Ness

  • 0

Ritme-spellen hebben mijn hart veroverd. Zo heb ik al tientallen uren gestoken in spellen van de Rhythm Heaven-serie en speel ik zulke games af en toe nog steeds. Super Beat Sports combineert sport met ritme en wist zo direct mijn aandacht te trekken. Klinkt goed, maar is dit optreden werkelijk harmonieus of juist verschrikkelijk vals?

Super Beat Sports gaat over de eigenaardige Muzicalians, buitenaardse wezens uit een muzikale dimensie, die gefascineerd raken met sport nadat ze per ongeluk Aardse sportzenders onderscheppen. Deze bewondering groeit uit tot een obsessie en de aliens komen al gauw naar Aarde om hun eigen penthathlon te organiseren met een muzikale twist. Gewapend met een stok representeer jij onze planeet en krijg je de taak de Muzicalians te verslaan in de vijf verschillende balsporten.

Muzikaal Penthathlon

Elke balsport van deze penthathlon komt als minigame voor in het spel: Whacky Bat, Net Ball, Gobble Golf, Buddy Ball, en Rhythm Racket. Whacky Bat is een variatie op honkbal. Muzicalians gooien op in totaal drie stroken een bal. Deze bal moet je op maat zien te raken, zo nodig wisselend van strook. De verschillende aliens gooien de ballen met variërende snelheden en soms ook tegelijk, afhankelijk van de achtergrondmuziek. Een soort volleybal met een stok vind je terug in de vorm van Net Ball. In een twee-tegen-tweestrijd tegen Muzicalians sla je de bal op ritmische wijze heen en weer en moet je proberen de bal hoog te houden. Daarnaast kun je hongerige Muzicalians voeren door een muzikaal patroon te onthouden en te herhalen in Gobble Golf. Helaas is deze minigame niet alleen makkelijk, maar ook traag en passief.

De simpelheid van de minigames valt nog enigszins te overbruggen, omdat je ze ook in pro-modus kunt spelen. Daarnaast kun je voor deze minigames medailles halen, van brons tot platinum. Hoe hoger je medaille, des te meer punten je krijgt om een bonus-item te ontgrendelen. Dit kan of een nieuwe outfit betekenen of iets nieuws om mee te slaan. Aan gekheid geen gebrek hier: je kunt het opnemen tegen de Muzicalians als een mimespeler gewapend met een tuinkabouter.

Hoewel je de vorige drie minigames prima in je eentje kunt spelen, heeft de multiplayerstand van de volgende twee daadwerkelijk meerwaarde. Deze twee speel je dan ook met maximaal vier, in plaats van twee, spelers. Buddy Ball is een muzikale test van de reflexen. Je vrienden en jij moeten om de beurt een bal naar elkaar slaan, met drie Muzicalians tussen jullie in. De bal sla je daarom eerst naar een Muzicalian, die het weer naar een vriend gooit. Wanneer je de bal misslaat, verlies je een van de vijf hartjes. Wie als laatste overblijft, wint. Ten slotte lijkt de laatste minigame, Rhythm Racket, op een statistische airhockey met meer klanken en obstakels.

Het samenspel

Super Beat Sports bestaat alleen maar uit deze vijf minigames. De eerste drie minigames hebben veel liedjes om op te sporten (met pro-modus versies!) en de laatste twee hebben verscheidene opties om mee te rommelen. Daarom heb je niet per se te weinig aan vijf spelletjes. Toch vallen ze onoverkoombaar in herhaling na een tijdje. Op een gegeven moment herken je patronen in verschillende liedjes en wil je eigenlijk wel iets nieuws van het spel. Toch zijn de minigames erg vermakelijk, ritme en sport uitstekend combinerend: vooral bij de eerste drie minigames stuit je hierdoor gegarandeerd op moeilijkheden. Het spel met ogen dicht of zonder geluid spelen, gaat dus niet zo goed. Wanneer je je oren en ogen echter openhoudt, zijn de minigames weer erg simpel. De pro-modus maakt dit gelukkig al goed, al zal ook deze modus echte ritmedieren niet laten zweten. De toevoeging van deze modus en een lage moeilijkheidsgraad zorgen voor toegankelijkheid voor de meeste mensen, wat het belangrijkste is voor dit spel.

Hoewel de charme dit spel interessant maakt om alleen te spelen, haal je er pas echt plezier uit samen met vrienden. De eerste drie minigames transformeren in een samenwerkingsspel voor jong en oud, terwijl de laatste twee chaotische strijden opleveren. Door de aard van de Nintendo Switch kun je daarnaast makkelijk met een vriend spelen door hem een Joy-Con te geven, wat het spel een perfecte partygame maakt voor het systeem.

Klankkleuren

De Muzicalians ogen én klinken erg leuk in Super Beat Sports. Zo kramen ze elke keer als ze iets doen een grappig piepstemmetje uit. Alles barst van een dergelijke charme en dat maakt dat het spel vanaf het begin al een glimlach op mijn gezicht toverde. Helaas zijn de liedjes, niet geheel onbelangrijk, niet al te memorabel, omdat de piepgeluiden van de Muzicalians ze overstemmen.

Conclusie

Super Beat Sports is een creatief en erg vermakelijk spel, en de vrolijke sfeer en persoonlijkheid die de game uitstraalt werkt aanstekelijk. Wat dit spel echt bijzonder maakt, is het samenspel: niet alleen tussen muziek en sport, maar ook tussen jou en je vrienden. Zo zorgt de knappe combinatie van muziek en sport ervoor dat deze game perfect is voor een feestje. Gobble Golf is helaas de zwakste schakel en de minigames mochten wel wat meer uit hun comfortzone gaan, om niet in herhaling te vallen. Daarbij valt de muziek in het niet tegenover de piepgeluiden van je buitenaardse sportrivalen. Toch blijft Super Beat Sports ontzettend leuk en lijkt het wel op maat gemaakt voor de Nintendo Switch.

7.5

N1-score

  • + Ritme en sport goed gecombineerd
  • + Ontzettend leuke charme
  • + Perfect partyspel
  • - Gobble Golf is niet leuk
  • - Veel herhaling van muziekpatronen
  • - Muziek valt in het niet

Like dit bericht:

Recente artikelen

Hoofdafbeelding bij Column: Hoe Breath of the Wild nieuw leven in Skyward Sword blies

3

Column Hoe Breath of the Wild nieuw leven blies in Skyward Sword

16-07-2024

2

Erik

Ben 10

0

Review Ben 10

19-11-2017

0

Redactie

The Elder Scrolls V: Skyrim

0

Review The Elder Scrolls V: Skyrim

18-11-2017

3

Redactie

Reageer als eerste!