SNK 40th Anniversary Collection - Oude Uitblinkers

  • Review

  • 28 apr 19 om 15:36

  • Daan

  • 0

Retro collecties zijn en blijven een riskante business. Enerzijds gaan ze gepaard met nostalgische gevoelens, anderzijds overleven de spellen de test van tijd soms niet. SNK is een bedrijf met een rijke historie, dus een spel dat dit gegeven viert is vrij logisch. Snelle flitsen aan ervaringen zoals Crystalis en Psycho Soldier kwamen langzaam maar zeker omhoog, wat het feest voor mij compleet maakte. SNK Collection is een pretpakket aan herinneringen, en ik leg maar al te graag uit waarom.

Genoeg te spelen
Ongeacht of je game fysiek of digitaal aanschaft, tref je veertien games in het menu aan. NIS America beloofde vanaf het prille begin echter dat ook nieuwe games werden toegevoegd door middel van downloadable content. De eerste en tweede zijn nu beschikbaar, al moeten deze specifiek binnengehaald worden via de Nintendo eShop. Het komt mede door het feit dat de PEGI-klassering anders betreft, waardoor ze niet zomaar mogen toegevoegd via een update. Het proces is licht omslachtig, maar het valt ook te prijzen dat de publisher de collectie constant wil laten groeien. Over de komende maanden zullen er nog eens negen spellen beschikbaar worden gesteld.

Het standaard pakket is voor het merendeel sterk aan te raden. Op persoonlijk vlak zal niet ieder spel je liggen, maar er is genoeg voor iedereen. Zo denk ik persoonlijk dat de meeste het spel Vanguard snel links laten liggen. Het was een vroeg boegbeeld in het shoot ‘em up-genre, dat vele vlakken door andere spellen is ingehaald. Andere games, zoals de Ikari Warriors reeks zijn nog steeds sterke run en gun avonturen, zelfs nu in 2019. Hoewel er ook leuke actieplatformers in SNK Collection zitten, is mijn favoriet verrassend genoeg een reis uit 1990. Crystalis is een actie Role Playing Game, wat ontzettend lijkt op The Legend of Zelda. Het zit ontzettend goed in elkaar, en constant forceert tot nadenken.

Alle aanwezige spellen lopen als een zonnetje. Er zijn bepaalde arcade games die er een uniek besturingssysteem op na hielden. Zo had je roterende knoppen, die destijds een twin stick opbouw voor ogen hadden. Dankzij de moderne controllers op Nintendo Switch, kan het systeem vertaald worden naar een verfijnde opzet die lekker ligt. Daarnaast zijn er vele display opties, en kun je naar ingebouwde tool-assisted speedruns kijken. Uiteraard is dat niet hetzelfde als spelen, maar het gaat om het idee erachter.

Naast al dat spelen, is het mogelijk om nog meer over de games te leren. In een speciaal museum modus zie je een tijdlijn met alle spellen en de broodnodige details. Zo is er een slideshow met feitjes, achtergrondinformatie, concept art en vele screenshots om een compleet beeld te geven van het spel. Verder kun je toegang krijgen tot speciale onderwerpen, arcadegidsen en complete soundtracks voor een heuse SNK-beleving.

Conclusie
SNK 40th Anniversary Collection is een puike collectie aan spellen dat verdient om gespeeld te worden. Vooral de Ikari Warriors reeks en Crystalis zijn uitblinkers in de set, die al voor vele uren aan speelplezier zorgen. Dan zijn er ook nog al die museumonderdelen, verschillende gameversies en uiteraard heel veel stijl. Hoewel niet ieder spel je zal liggen, weet SNK Collection de juiste snaren te raken. Voor de liefhebber van klassieke spellen is het pakket een absolute must.

9

N1-score

  • + Verrassende uitblinkers in pakket
  • + Strakke emulatie
  • + Vele extra's om bezig te blijven
  • - Niet elke game zal je liggen

Like dit bericht:

Recente artikelen

Hoofdafbeelding bij Vang Swampert in Tera Raid-event Pokémon Scarlet & Violet

0

Nieuws Vang Swampert in Tera Raid-event Pokémon Scarlet & Violet

27-05-2024

1

Erik

Super Dragon Ball Heroes World Mission – Kaartspel met Actie

0

Review Super Dragon Ball Heroes World Mission - Kaartspel met Actie

29-04-2019

0

Daan

Mechstermination Force – Reusachtig robotgespuis

0

Review Mechstermination Force - Reusachtig robotgespuis

27-04-2019

0

Mitch

Reageer als eerste!