Sheltered

  • Review

  • 12 jan 19 om 10:00

  • Dreon

  • 0

Lief dagboek, dit waren een paar donkere dagen. Voor het eerst in mijn leven heb ik iemands leven genomen, ik zie zijn gezicht nog steeds voor me. Ik heb er alles voor over om mijn familie in veiligheid te brengen dus deze traumatische ervaring was het waard. Na een week lang zonder eten en met weinig drinken door de woestenij te lopen zijn we gestuit op een luik, dit bleek de ingang van een schuilkelder te zijn. De schuilkelder bevat een luchtfilter en zelfs een waterzuiveringspomp. Voor het eerst in een lange tijd zitten we veilig, maar nu moeten we nog aan eten zien te komen. Hoe veilig we hier ons ook voelen, we zullen uiteindelijk toch weer terug de woestenij in moeten om aan middelen te komen.

We maken er maar het beste van
In Sheltered speel je een familie die na het overleven van een nucleaire ramp toevallig een schuilkelder vindt en daarmee toch nog een eerlijke kans op overleven krijgt. Sheltered is een management survival game waarin je van iedere vervelende situatie het beste moet zien te maken. De game bevat een pixelachtige tekenstijl. Je kunt kiezen uit verschillende spelmodi: Survival, Surrounded en Stasis. In Survival is het de bedoeling dat je familie zo lang mogelijk overleeft, dit is de modus waar je mee moet beginnen. In Surrounded volg je het verhaal van een moeder en zoon die de taak krijgen om een schuilkelder met rantsoenen 50 dagen te verdedigen tegen bandieten. In Stasis speel je een familie die te horen krijgt dat ze de laatste hoop zijn voor de mensheid, ze moeten een raket zien te bouwen en de aarde proberen te verlaten.

Wanneer je begint met de Survival modus mag je je eigen familie maken, deze bestaat uit vier familieleden naar keuze. Je bepaalt zelf welk gender deze familieleden hebben en hoe ze eruit zien, ook kies je een bijpassend huisdier. In het begin is het de bedoeling dat je met verschillende onderdelen je waterpomp, luchtfilter en werkbank probeert te verbeteren. De benodigde onderdelen kun je vinden in de woestenij. Je stuurt één of twee familieleden met een gasmasker op het gezicht op pad om deze spullen te verzamelen. Ondertussen blijft de rest thuis om de belangrijkste benodigdheden te bouwen zoals een bed, douche en toilet.

Van je fouten moet je leren
Ieder familielid bezit zijn eigen unieke vaardigheden waardoor je van te voren kunt bedenken welke rol dit lid zal vervullen. Zo was vader Steven in mijn eerste spel de krachtpatser van de Burnett familie, zijn vrouw Helen was de monteur, zoontje Daniel was de charismatische onderhandelaar en dochter Janet was het manusje van alles. Vol goede moed begon ik met het uitbreiden van de schuilkelder. Steven en Janet gingen op pad om eten te verzamelen, de twee thuisblijvers verbeterden de waterpomp en de luchtfilter. Dit ging een paar dagen goed. Wanneer je mensen op expeditie gaan kost dit water, hoe verder je reist hoe meer water het kost. Net nadat ik vader Steven en dochter Janet op expeditie stuurde, ontstond er een droogte waardoor het dagenlang niet regende. Het water had ik net opgemaakt voor de laatste expeditie. Na vier dagen geen regen is zoon Daniel op dag 15 thuis overleden aan dehydratie en werd het tijd om de game opnieuw te starten en een andere tactiek te proberen.

De volgende familie heeft zo vlug mogelijk watertonnen gebouwd. Er gingen in het begin alleen nog maar mensen op pad wanneer het regende, hierdoor werd de watervoorraad meteen aangevuld. Na 25 dagen kwam de familie iemand tegen, die zich bij de groep wilde voegen in de schuilkelder. De man gedroeg zich normaal en had goede statistieken, dus had ik besloten dat hij welkom was. Helaas bleek na een tijdje dat hij een erg grote eter was en mijn rantsoenen vlogen er doorheen, op dag 30 stierf moeder Helen de hongerdood. Nadat ik ook van deze fouten heb geleerd werd het tijd om met nog een familie te starten.

Managen is een kunst
Sheltered is een erg moeilijke game met een steile leercurve. Je moet rekening houden met de honger, dorst, slaap, stoelgang, hygiëne en psychische gesteldheid van ieder lid van de familie. De familie staat constant onder druk en het is aan jou om ze zo goed mogelijk te onderhouden. Daarbij moet je ook nog op verschillende zaken letten: ze moeten schoon zijn wanneer ze eten naar binnen werken, om voedselvergiftiging te voorkomen. De schuilkelder moet ook schoon zijn zodat je geen last krijgt van ongedierte. Wanneer je je eerste spel start krijg je een korte uitleg over de besturing en waar je op moet letten. Veel belangrijke punten zoals hygiëne worden niet genoemd, waardoor het je pas overkomt wanneer het te laat is. Menig keer heb ik me hier aan geërgerd omdat ik niet kon weten dat dit zou gebeuren. Uiteindelijk zorgden deze ervaringen er wel voor dat ik voorzichtiger ging spelen en mijn derde familie vooralsnog leeft. Om ervoor te zorgen dat je niet ieder familielid alle simpele handelingen los moet laten doen bevat de game een automatic management functie. Deze autofunctie zorgt er voor dat je personages automatisch zelf eten nuttigen wanneer ze honger hebben en drinken wanneer ze dorst hebben et cetera. De autofunctie is een erg goede toevoeging, hierdoor heb je zelf tijd om de grotere zaken te managen zoals expedities en het verbeteren van de apparatuur.

De expedities zijn een erg belangrijk gedeelte van Sheltered. Je personages hebben maar een beperkt aantal inventarisplaatsen dus je moet goed bedenken wat je ze mee geeft tijdens de expeditie. Je zult van te voren ook goed moeten bepalen wat ze mee terug gaan nemen. Je kunt van te voren kijken welke apparaten je wilt verbeteren en de benodigdheden daarvoor labelen, hiermee kun je tijdens de expedities makkelijk zien welke onderdelen je moet verzamelen. Omdat er altijd veel verschillende spullen te vinden zijn wordt je gedwongen te kiezen welke spullen je achter moet laten. Gelukkig kun je na een tijdje ook rugzakken maken en daarmee je inventaris steeds groter maken. Tijdens deze expeditie kun je verschillende gebouwen vinden waarbij de kans op bepaalde spullen groter is zoals boerderijen, apotheken, politiebureaus, bloemisten en autogarages. In deze gebouwen kun je ook mensen tegenkomen. Sommigen willen graag met je ruilen, sommigen willen zich graag bij je bunker toevoegen en anderen willen graag de spullen van je dode lichaam plukken. Het is dus aan jou om slim met deze aanvaringen om te gaan en je goed voor te bereiden op een expeditie. Wanneer je wat verder bent in het spul kun je auto-onderdelen vinden om de caravan buiten je schuilkelder te maken. Wanneer je caravan gemaakt is, kun je nog gemakkelijker door de woestenij reizen. Later in het spel heb je erg veel onderdelen nodig en kan het soms repetitief worden. Wanneer je dan eindelijk alle onderdelen bij elkaar hebt, ga je toch weer op zoek naar spullen voor de volgende verbetering.

In je schuilkelder staat een radio, met deze radio kun je een signaal uitzenden om verkopers naar je schuilkelder te laten komen. Door te ruilen met verkopers kun je toch aan onderdelen komen zonder op expeditie te gaan. Let wel op, niet alleen verkopers komen op je signaal af. Het zou zo kunnen zijn dat je schuilkelder aangevallen wordt. Hiervoor moet je vallen plaatsen zodat de indringers het loodje leggen terwijl ze zich een weg in de bunker proberen te banen. Wanneer er een gebeurtenis heeft plaatsgevonden schrijft één van de familieleden dit in een dagboek. Soms kun je nog wat nieuws leren van deze berichten, maar na een tijdje worden dezelfde teksten herhaaldelijk in het dagboek geplaatst en is het niet meer interessant om te lezen.

Conclusie
Sheltered is een verslavende, leuke en moeilijke game die veel te bieden heeft. Je krijgt in het begin weinig uitleg en je zult moeten leren van je eigen fouten. Wanneer het je dan eindelijk is gelukt om een zelfvoorzienende schuilkelder te maken waarin de gehele familie nog leeft, haal je daar des te meer voldoening uit. Er is zo veel te ontdekken in alleen al de survival modus waarna je vervolgens nog aan Surrounded en Stasis kan beginnen om een verhaal te volgen. Vind jij het een uitdaging om van een vervelende situatie toch het beste te maken, dan is Sheltered zeker een spel voor jou.

7.5

N1-score

  • + Uitdaging
  • + Expedities zijn leuk uitgewerkt
  • + Automatic management
  • - Weinig uitleg
  • - Kan repetitief worden
  • - Vaak dezelfde dagboekpagina’s

Like dit bericht:

Recente artikelen

Nintendo gaat door met Emio-teasers in “Bureau van de Detective”

0

Nieuws Nintendo gaat door met Emio-teasers in "Bureau van de Detective"

21-07-2024

1

Rik

Travis Strikes Again: No More Heroes

0

Videoreview Travis Strikes Again: No More Heroes

16-01-2019

0

Dreon

New Super Mario Bros. U Deluxe

0

Review New Super Mario Bros. U Deluxe

09-01-2019

1

Erik

Reageer als eerste!