Shakedown Hawaii - Tropisch pixelparadijs

  • Review

  • 22 jun 19 om 16:00

  • Mitch

  • 0

Als mensen willen we altijd meer. Meer geld en meer spullen zijn anno 2019 nog altijd gegronde redenen voor sommigen om keihard te werken of studeren. Om uiteindelijk dat grote huis en die dure auto te kunnen kopen, het liefst natuurlijk mooier dan die van de buren. Maar wat als dat niet lukt? Dan kun je altijd nog je frustratie botvieren in Shakedown Hawaii.

In Shakedown Hawaii stap je niet in de schoenen van een straatschoffie met smartphone dat naam wil maken in de misdaadwereld. Nee, je bent een uitgerangeerde CEO die niet gelooft in moderne zaken als streamen van video en online shoppen. In jouw tijd kocht je nog zendtijd op de televisie en moordde je gewoon concurrentie uit. Vroeger was echt alles beter. Of in de woorden van het spel “destroy a delivery truck a day to keep online shopping at bay!”

Toch kan de oude knar niet eeuwig wegrennen voor de moderniteit en het is aan jou om hem te helpen zijn macht weer te herstellen. Dat doe je in Shakedown Hawaii op verschillende manieren, maar altijd met lekker veel geweld en pixelachtige explosies. Net zoals Retro City Rampage heeft ontwikkelaar Vblank namelijk wederom een cool eerbetoon gemaakt aan de tweedimensionale GTA-spellen uit….inderdaad, die goeie ouwe tijd.

Onrealistisch goed
Shakedown Hawaii bestaat voornamelijk uit schieten en autorijden en dus is het goed om te weten dat deze onderdelen beiden sterk zijn uitgewerkt. De auto’s besturen lekker en sturen onrealistisch scherp, wat altijd een plus is bij mij. Het schieten werkt met een zogenaamde twin-stick besturing en ik wil eigenlijk nooit meer een dergelijke spel spelen zonder. Het feit dat je alle richtingen uit kunt schieten terwijl je loopt voelt echt heerlijk vrij.

Je stapt in auto’s om van missie naar missie te rijden en kunt ondertussen naar hartenlust stelen, moorden of wanneer je in een vredelievende bui bent: je garderobe updaten. Dit alles in een aandoenlijk pixelstijltje waar aardig wat karakter in zit. Karakter, dat je ook terugvindt in de leuke humor en satirische dialoogjes die her en der te vinden zijn. Een pruttelende retro-synthwave soundtrack (denk Hotline Miami) maakt de foute jaren ‘80 vibe compleet.

Knaken
De titel van het spel komt van de zogenaamde Shakedown mechanic, die helaas een stuk minder spannend is dan de naam doet voorkomen. Om een Shakedown uit te voeren pak je de kaart erbij, zet je een waypoint naar een concurrerende zaak en stap je binnen om de eigenaar te bedreigen met een honkbalknuppel of pistool. Herhaal dat vaak genoeg en het levert je aardig wat knaken op, maar het probleem met dit element is dat het al snel herhalend en saai wordt.

Dat is jammer, want Shakedown Hawaii legt na verloop van tijd aardig wat nadruk op dit ‘management’-gedeelte. Zo kun je bedrijven ook direct kopen en bestaan sommige verhaalmissies uit niets meer dan ‘ga naar deze zaak en kijk een kort gesprekje’. Hoe leuk de dialoogjes en de presentatie ook zijn, ik had liever wat interessantere missies gezien. Maar als je een beetje herhaling niet erg vindt en het materialisme een warm hart toedraagt, dan is dit spel je op het lijf geschreven.

Conclusie
Shakedown Hawaii is een charmante ode aan de tweedimensionale GTA-spellen van weleer. De ontwikkelaars snappen goed wat deze spellen zo tof maakte en moderniseren deze elementen naar 2019. Met een fijne twin-stick besturing, kleurrijke beelden en een dikke retro-synthwave soundtrack valt er dan ook genoegt te genieten. Het is alleen jammer dat de gameplay teveel in herhaling valt. Dat neemt niet weg dat het goed toeven is in dit tropische pixelparadijs, maar verwacht geen droomvakantie.

7.5

N1-score

  • + Charmant pixelstijltje met humor
  • + Fijne besturing
  • - Wisselende kwaliteit missies
  • - Herhalende gameplay

Like dit bericht:

Recente artikelen

Hoofdafbeelding bij Eiyuden Chronicle: Hundred Heroes krijgt opties om graphics aan te passen

1

Nieuws Eiyuden Chronicle: Hundred Heroes krijgt opties om graphics aan te passen

30-05-2024

1

Erik

Mario & Sonic at the Olympic Games Tokyo 2020

0

Preview Mario & Sonic at the Olympic Games Tokyo 2020

22-06-2019

0

Daan

The Legend of Zelda: Link’s Awakening

0

Preview The Legend of Zelda: Link’s Awakening

21-06-2019

0

Daan

Reageer als eerste!