Sally's Law

  • Review

  • 5 apr 18 om 10:00

  • Erik

  • 0

‘Alles wat fout kan gaan, dat gaat fout.’ Dit is in het kort de wet van Murphy. Zo lijkt het ook te gaan met Sally en haar vader, sinds haar moeder is overleden. Vader heeft opeens enkel aandacht voor zijn werk en ziet het avontuurlijke meisje en haar grootse ambities niet meer staan. Wat eerst een hechte band was, verwatert tot het punt dat ze elkaar nooit meer spreken. Sally gaat in de grote stad wonen, ver weg van haar vader. Op een dag krijgt ze echter vreselijk nieuws: haar vader is opeens ernstig ziek geworden.

Ze twijfelt niet en besluit hem op te zoeken. Terwijl ze door de straten van haar drukke stad loopt, denkt ze aan dat knusse huis waar ze vroeger woonde. Het ronde stulpje, te midden van die grote, prachtige weiden en al dat hemelse groen. Ze denkt aan de avonturen die ze daar vroeger beleefde, als onbezonnen meisje dat nergens bang voor was, nergens voor bang hoefde te zijn. Gaten, stekels en andere belemmeringen verdwenen als sneeuw voor de zon als Sally er langs struinde. Fier sprong ze zonder te stoppen steevast overal overheen, genietend van de rust die de omgevingen haar boden. Een schril contrast met haar vader, die haar in alles tegen leek te houden wat ze deed. Hoe konden zij en haar vader toch zo uit elkaar groeien? Ze stapt op de tram, het is niet ver meer.

Vader

Sinds het verliezen van zijn vrouw, had vader alleen Sally nog in deze wereld. Dit kleine meisje mocht niet ook van hem worden afgenomen. Toen ze nog jong was, verloor hij har nooit uit het hoog. Hij beschermde haar van al het kwaad op haar pad: elke stap die zij wil zetten, was hij een stapje voor. Terwijl zij richting een obstakel rolde dat ze niet zelf kon overbruggen, opende hij dit voor haar. Rolt ze richting venijnige stekels? Dan zorgt hij dat deze verdwijnen. Stiekem zonder dat zij het ziet, op zijn eigen geheime route langs hetzelfde pad dat Sally bewandelt. Toch merkte hij dat er steeds meer afstand kwam tussen hem en Sally.

Nu ziet hij haar jaren later echter weer voor zich, zo helder als het mooiste kristal. Hij ziet haar de stad doorploegen. Waarom ziet hij haar nu ineens weer? Wederom van bovenaf, van een net iets ander pad, zodat hij weer in het geheim haar kan helpen. Hij voelt zich raar, alsof hij een geest. Is… is zijn einde nabij? Nee, het is niet de tijd om daarover na te denken: ook nu moet vader zorgen dat haar niets overkomt.

Hij merkt echter dat dit langzaamaan steeds lastiger wordt, hoe dichter Sally bij huis komt. Vader snelt van links naar rechts om in de juiste volgorde deuren te openen en teleporteert vliegensvlug naar andere kanten op haar weg. Hij merkt echter dat hij niet zo’n spring-in-het-veld is als zijn geliefde dochter, en heeft haar hulp nodig bij vliegen over voor hem onoverbrugbare obstakels. In elk gebied beschermt hij Sally op een andere manier. Zodat Sally onbezonnen door kan blijven rollen, op weg naar haar eindbestemming. Het doet hem denken aan vroeger. Hoe konden haar dochter en hij toch zo uit elkaar groeien?

Twee verhalen

Het is aan jou, de speler, om dit mysterie te ontrafelen. Hoewel een tragisch noodlot lonkt, zijn Sally en vader dichter bij elkaar dan ooit. De reis, die ongeveer een kleine twee uur duurt, zorgt ervoor dat ze eindelijk hun harten kunnen luchten over de afgelopen jaren. Het is helaas snel voorbij, maar het had ook niet langer gehoeven. Elk gebied ervaar je (onder het genot van sfeervolle pianomuziek) twee keer; één keer als Sally, die zonder enige moeite naar het eindpunt kan rollen, en eenmaal als haar vader, die dit voor haar mogelijk maakt. Stukje bij beetje kom je tijdens de reis steeds meer te weten over hun persoonlijkheid. Over de dromen van Sally, over het verlies dat vader geleden heeft. Over de relatie tussen een vader en dochter die elkaar maar niet begrepen. Kun jij ervoor zorgen dat er eindelijk hoop aan de horizon schuilt voor de twee?

Conclusie

Het noodlot heeft toegeslagen bij Sally’s vader. Helemaal uit het niets is hij opeens ernstig ziek geworden Huh?. Het… het kan toch niet zo zijn dat hij zijn dochter nooit meer gaat zien? Ze hebben elkaar al jarenlang niet meer gesproken. Nee, zo ver is het nog niet. Ineens ziet hij haar voor zich, ver weg in die grote stad, op zoek naar hem. Vader is vastbesloten: net als vroeger gaat hij ervoor zorgen dat zijn geliefde dochter niets overkomt. Koste wat het kost, moet hij ervoor zorgen dat alles wat goed kan gaan, ook daadwerkelijk goed gaat voor zijn dochter. Hij gaat ditmaal voor het tegenovergestelde: het moet Sally’s Law worden.

7.5

N1-score

  • + Ervaar een ongelofelijk persoonlijk verhaal
  • + Beleef een level vanuit twee perspectieven
  • + Sfeervolle pianomuziek
  • - Uitgespeeld in kleine twee uurtjes
  • - Concept wordt nooit écht bijzonder

Like dit bericht:

Recente artikelen

Wat speel je dit weekend? [24 februari] 

2

Special Wat speel je dit weekend? [24 februari] 

24-02-2024

2

Erik

Another Life Adventure World Neverland – Daily Life in the Elnea Kingdom

0

Review Another Life Adventure World Neverland - Daily Life in the Elnea Kingdom

05-04-2018

0

Redactie

Dragon Sinker

0

Review Dragon Sinker

04-04-2018

0

Redactie

Reageer als eerste!