Rune Factory 4 was op bepaalde vlakken heel vernieuwend toen de game uitkwam eind 2014. Voor het eerst kon je het geslacht van het hoofdpersonage kiezen en je was ditmaal de prinses van het dorp, waar nieuwe verantwoordelijkheden bij kwamen kijken. Dik zes jaar later komt er een remake uit op de Nintendo Switch: Rune Factory 4 Special. Wat maakt deze versie nou zo speciaal? Niet bijzonder veel, maar het speelplezier is er niet minder om.
In Rune Factory 4 ben je onderweg om een waardevol item af te leveren. Onderweg word je echter aangevallen en val je van je luchtschip, recht op het hoofd van de draak Ventuswill. Door wat verwarring aan haar kant en het feit dat je je geheugen kwijt bent, krijg je al snel de taak van prinses van Selphia zijn in je schoenen geschoven. Daar komen flink wat verantwoordelijkheden bij kijken: een boerderij onderhouden, de omgeving veilig houden, en ervoor zorgen dat het stadje meer toeristen krijgt. En daarnaast wil je natuurlijk vriendschappen sluiten met alle bewoners, leren koken, leren smeden etc. En waarom niet ook nog wat alchemie? Al snel krijg je ook een grotere queeste toegewezen. Kortom: er is een hoop te doen in Selphia en dat zorgt voor een heerlijk spel.
Wat is er nieuw?
Om met het stukje “special” te beginnen: wat is er eigenlijk nieuw in deze heruitgave? Nou, niet heel erg veel. Het spel ziet er om te beginnen wel een stuk mooier uit dan op de Nintendo 3DS. Desondanks is het nog erg duidelijk dat je een oudere game speelt, en de personages en monsters zijn nog vrij hoekig en lomp. Vooral als je je startscherm opent en je eigen personage ziet, is het toch wel even schrikken. De portretten en nieuw toegevoegde cut-scenes zien er daarentegen wel heel erg mooi uit. Daarnaast is er een nieuwe moeilijkheidsgraad voor terugkerende spelers: ‘Hell’.
Ook kun je je huwelijksleven wat meer diepgang geven met wat extra evenementen die zijn toegevoegd. Trouwen doe je echter pas na redelijk wat uurtjes in het spel, dus je zult hier niet direct heel erg veel van merken. Ook is er DLC met twaalf extra ‘episodes’ die worden verteld door de huwelijkskandidaten in het spel. Er is er één meteen beschikbaar, de rest kan bijgekocht worden. De episode die al beschikbaar is, stelt niet erg veel voor. Het is een kort verhaal verteld via tekst en slechts twee afbeeldingen. Als alle episodes er zo uit zien, valt dat bijzonder tegen. Je kunt, net als in het origineel, alleen trouwen met iemand van het tegenovergestelde geslacht. Het is wel jammer dat ook dit niet is aangepast.
Uitgebreide gameplay
In Rune Factory 4 Special heeft de gameplay dus drie hoofdaspecten, die met elkaar verweven worden door een overkoepelend verhaal: een sociaal leven opbouwen, een boerderij onderhouden en monsters verslaan.
Dat sociale leven krijgt vorm doordat je de rol van prinses van Selphia op je neemt. Hoewel je dat niet echt bent, krijg je toch de taken en verantwoordelijkheden. Je krijgt punten voor hoe goed je het doet op de drie gameplay-aspecten. Die kun je uitgeven om je ‘koninkrijk’ te verbeteren: een grotere boerderij, meer winkels, meer items in winkels en ga zo maar door. Door je vriendschapsniveau met dorpsgenoten te verhogen, leer je ze steeds beter kennen. Zo ontstaan er ook random events, die voor wat grappige extra achtergrondinformatie zorgen. Ook kunnen personages na verloop van tijd met je mee op avontuur, wat heel erg handig kan zijn. Die random events zijn niet altijd even duidelijk te vinden. Je kunt in je dagboek wel zien dat er iets bezig is, maar je moet maar net op de juiste tijd op de juiste plek terechtkomen om het mee te maken. Bij het origineel was hier ook wel wat kritiek op en het is een gemiste kans dat hier niet iets meer hints bij zijn gekomen om duidelijkheid te scheppen. Desondanks is het dorpsleven nog steeds leuk en ontspannend en voelt het echt niet als een straf om dagelijks even een praatje te gaan maken met iedereen.
Dat je prinses bent, betekent niet dat je niet hard hoeft te werken op de boerderij. Je verbouwt groentes en fruit op je land. Die kun je verkopen om winst te maken of cadeau doen aan onderdanen om je vriendschapsniveau te verhogen. Ook kun je ze gebruiken om te koken, waarmee je nóg meer vriendschapspunten kunt scoren. Of je maakt maaltijden voor jezelf om de lange kerkertochten te overleven. In plaats van boerderijdieren houden, tem je monsters uit de omgeving. Deze kunnen voor bepaalde materialen zorgen zoals wol en melk, maar ze kunnen ook met je mee op avontuur en je ondersteunen in gevechten. Je gereedschap kun je verbeteren door je smeed-vaardigheden te verbeteren. Zo maak je ook nieuwe wapens en uitrustingen. Dat je zoveel zelf kunt uitzoeken en doen, is ontzettend leuk. Alle aspecten worden zo goed met elkaar verweven, waardoor je vanzelf bezig moet en wil blijven met alle onderdelen van het leven in Selphia.
De overkoepelende verhaallijn stuurt je er op uit om verschillende kerkers te doorlopen en vijanden te verslaan. Daarvoor kun je verschillende wapens kiezen en moet je je vaardigheden ontwikkelen. Sommige daarvan zijn grappig: zo krijg je door alleen al rond te lopen een betere vaardigheid in ‘lopen’, door in je bed te slapen word je beter in slapen en ook je baddervaardigheden zijn belangrijk. Daarnaast zijn er wat serieuzere zaken te trainen, zoals het gebruik van je wapens. Voor alle wapens kun je na verloop van tijd nieuwe soorten aanvallen leren, waardoor je meer schade aan vijanden kunt aanbrengen. Sommige vijanden zijn vrijwel immuun voor zwaarden en kunnen alleen met één van de vier elementen geraakt worden; hierdoor moet je zo nu en dan ook wisselen van wapen. Soms wordt het nog frustrerend moeilijk, maar gelukkig kun je zelf een moeilijkheidsgraad kiezen. De kerkers bieden een hoop afwisseling in de tactiek die je toe moest passen.
Conclusie
Rune Factory 4 Special is niet heel anders dan het origineel uit 2014. Er waren toen wel wat kritiekpuntjes en het is wel jammer dat hier eigenlijk niets mee gedaan is; er is enkel wat nieuwe content toegevoegd. Desondanks speelt het spel heerlijk weg op de Nintendo Switch en is het buiten de toch wel ouderwetse graphics om nauwelijks merkbaar dat je een spel van zes jaar oud speelt. Als je hem nog niet gespeeld hebt, is dit zeker een mooi moment om dat toch te doen. Als je hem wel al gespeeld hebt dan is het een mooi moment om nog eens opnieuw te beginnen. Al met al krijgt hij van mij precies dezelfde score als als zes jaar geleden.
- + Gameplay is nog steeds prettig verslavend
- - Random events nog steeds wat random
- - Weinig toevoegingen ten opzichte van origineel
Log in of maak een account aan om een reactie te plaatsen!