Part Time UFO – (Op)stapelverliefd

  • Review

  • 5 nov 20 om 13:00

  • Ness

  • 0

HAL Laboratory is zo goed in het maken van onwijs schattige, goede spelletjes. Als de studio achter de welbekende geometrische personages als Kirby en Boxboy valt dit gewoon niet te ontkennen. En nu is het tijd dat een ongeïdentificeerde vorm zich sluit aan de lijst: Jobski uit Part Time UFO. En ik moet zeggen, dit ufootje greep al snel mijn hart en zweefde ervandoor!

Aan het begin van Part Time UFO gooit Jobski meteen alle cliché’s die we kennen over ufo’s overhoop, terwijl hij letterlijk op een vrachtwagen crasht. Deze attente vliegende schotel doet namelijk meteen zijn best om de rommel die hij heeft gemaakt, weer netjes op te ruimen. Niet met een coole laserbeam, maar met een ouderwetse grijphaak pak je de sinaasappelen op ze om terug in de vrachtwagen van een arme boer te stoppen. Wat is het toch een voorbeeldige burger! Jobski deed zijn werk zo goed dat hij een boekje vol bijbaantjes krijgt: de Part Time UFO is geboren!

Helpende klauw

Zo’n grijphaak komt verrassend goed van pas in het leven van een vliegend voorwerp. Met een druk op de knop laat je de klauw zakken en neemt het beet wat het kan. Met een andere knop laat de klauw het weer los. Iedereen die ooit eerder zo’n grijphaak heeft bestuurd, weet echter maar als te goed dat dit makkelijker is gezegd dan gedaan. De besturing en de physics van het spel zijn dan ook een tikkeltje wonky. Ik heb het alleen nooit heel frustrerend gevonden: het past juist op een rare manier wel bij het spel en het zorgt soms zelfs voor grappige scenario’s. Nooit gedacht dat een tempel op zo’n manier kon balanceren, maar hey: het blijft staan en het spel keurt het goed!

Oh ja, die baantjes die Jobkins ineens voorgeschoteld krijgt, zijn eigenlijk best vreemd. Gek genoeg zijn het ook allemaal baantjes waarbij je verrassend goed de grijphaak kunt gebruiken, zoals het opstapelen van cheerleaders. Het idee en thema van levels worden vaak wel gerecycled later in het spel, maar het weet er telkens een nieuwe twist aan te geven. De ene keer moet je in een museum een omgestoten totempilaar ‘’rechtzetten’’, terwijl je weer een andere keer dino-stukjes juist probeert tentoon te stellen. Dingen als schattige kostuums die je kunt kopen voor Jobski of een verborgen Boxboy in elke level, dragen alleen maar bij aan deze charme. Deze bizarre humor doet me heel erg denken aan series als Wario Ware, de Rhytyhm Heaven en Katamari Damacy, wat in mijn boek een dik, vet pluspunt is. Het enige wat een beetje jammer is, is dat er maar één liedje is dat die een paar keer is geremixt per level: dat deuntje gaat hoe dan ook na een tijdje in je hoofd kleven.

Pick up and play

Voor een super simpel spel, wat trouwens haar bescheiden oorsprong vond op mobiele apparaten in 2017, heeft Part Time UFO een verrassend hoge replaywaarde. Ik denk zelf dat het komt door hoe makkelijk het is om even op te pakken. De levels zijn lekker kort en behapbaar, met zelfs een tijdslimiet als je één van de drie medailles wilt halen. De andere twee medailles zijn een beetje wild cards per level, waarbij je soms iets uit de achtergrond kunt grijpen om de medaille te krijgen. Verder heeft elk level nog een moeilijkere variant om uit te proberen. Heb je nog niet genoeg, is er nog altijd de uitdagende endless mode, waarbij je een zo hoog mogelijke toren probeert op te stapelen.

Wat ik zelf ook super tof vind, is hoe makkelijk het is om dit spelletje met z’n tweeën te spelen. Samen spelen brengt een fijne hoeveelheid chaos in de mix, wat het spel alleen maar leuker maakt. Dat en omdat het zo lekker instapbaar is, zorgt ervoor dat Part Time UFO één van mijn nieuwe favoriete coöp Nintendo Switch-spellen is geworden.

Conclusie

Iedereen die ook maar een beetje dichtbij grijphaakmachines is gekomen, snapt dat Part Time UFO geen enkel recht heeft om zo leuk en verslavend te zijn. Maar dat is het dus wel. Part Time UFO slaagt erin niet alleen een hoge replaywaarde te hebben met slechts een paar simpele concepten, maar het lukt ook nog eens een perfect spelletje te zijn om met z’n tweetjes te grijpen. Al deze dingen en meer hopen zich op tot een geweldig geheel waar ik inmiddels stapelgek op ben geworden. Haal dit hard werkende ufootje maar snel in huis dus!

9

N1-score

  • + Super schattig
  • + Simpele maar verslavende gameplay
  • + Leuk om samen te spelen
  • - Het spel heeft maar één deuntje

Like dit bericht:

Recente artikelen

Earthbound-bedenker: “Praat met Nintendo over lokalisatie Mother 3, niet met mij”

0

Nieuws Earthbound-bedenker: "Praat met Nintendo over lokalisatie Mother 3, niet met mij"

23-02-2024

1

Dennis

Remasters: melk of koekjes?

0

Column Remasters: melk of koekjes?

06-11-2020

0

Kitty

Terror Squid – In een flits voorbij

0

Review Terror Squid - In een flits voorbij

30-10-2020

0

Daan

Reageer als eerste!