New Frontier Days ~Founding Pioneers~

Naast grote games als The Legend of Zelda: Breath of the Wild en Super Bomberman R kwam er op 3 maart 2017 ook een lichtere game uit. New Frontier Days ~Founding Pioneers~ zou geknipt zijn voor de fans van bouwsimulatie-games als The Settlers en Banished. City builder-games zijn al jarenlang populair als ontspannende simulatiegames waarbij je je creativiteit de vrije loop kunt laten. Is New Frontier Days ~Founding Pioneers~ een waardig equivalent op de Nintendo Switch, of laat je hem beter links liggen?

New Frontier Days ~Founding Pioneers~ is een Japanse bouwsimulator waarbij je de controle hebt over verschillende pioniers die hun leven in een onherbergzame streek proberen op te bouwen. Gaandeweg ontgrendel je nieuwe gebouwen, die de poort naar een nieuw tijdperk voor je openzetten. Door opdrachten te geven aan je werklui verzamel je grondstoffen als hout en steen. Deze kun je gebruiken voor het bouwen van nieuwe faciliteiten en om te verhandelen. Het klinkt als een standaard city builder, het is nu aan het spel zelf om het reeds bekroonde concept eer aan te doen.

Waar ben ik?

Je start met een vrijwel leeg grasveld en twee pioniers. Jessica heet je welkom: de dame die je door het verhaal zal begeleiden. Ze begint met een korte uitleg over de besturing van het spel. Nadat je deze hebt doorlopen komen er nog een varia aan andere tips bij, zoals het verzamelen van grondstoffen, het gebruiken van gebouwen, het produceren van voedsel en natuurlijk het bouwen van extra faciliteiten. Ze vertelt ook over het oogstfeest dat aan het eind van ieder jaar gevierd zal worden. Dit feest zal een berg aan eten en een flinke som geld consumeren, echter wordt er niet gesproken over de exacte parameters waar de hoogte van de consumptie vanaf zal hangen. De ellenlange tutorial is inhoudsloos en mist prioritering van de facetten die er werkelijk toe doen, zoals het verdienen van geld en verstandige keuzes die je in het begin maakt. Enigszins blind begin je aan het eerste jaar van je leven als pionier. En dan volgt de afrekening.

Wat doe ik?

Na een kwartiertje pioniers van hot naar her sturen, hout in planken converteren en graan van het land af halen, waarvan je overigens geen flauw idee hebt wat je ermee kan doen, sta je plots in het rood en ben je door je voorraad eten heen. Door het uitbundige oogstfeest begint het derde jaar in een financiële crisis. Jessica geeft je op je donder omdat je schulden gemaakt hebt en waarschuwt je voor een totaal faillissement als dit twee maal op rij gebeurt. We hadden geen flauw idee hoe dit te counteren, de tijd vliegt voorbij en voor we het weten volgt de genadeklap: na vier jaar is de kolonie failliet. Waar ging het fout?

Om te beginnen is de besturing van New Frontier Days ~Founding Pioneers~ ronduit bagger. De cursor verplaatst zich relatief gezien veel te snel, wat precisie heel lastig maakt. Vervolgens moet je vijf maal klikken om één bewerking te bevestigen, wat enorm op je zenuwen gaat werken. Het derde puntje is het feit dat je niet is uitgelegd hoe je geld kunt verdienen, waardoor je bankrekening binnen no-time leeg zal stromen. De pioniers kunnen blijkbaar ook niet zelf denken en ook kun je ze geen doorlopende taken geven. Je moet telkens hun taken herbevestigen door het gebied af te speuren, de pionier te selecteren en in het omslachtige taakselectie-venster een nieuwe taak te selecteren. Dit alles kost je zoveel tijd, dat je de efficiëntie mist om de deadline van het oogstfeest te halen. Wat een irritante situatie.

Waarom doe ik dit nog?

Geïrriteerd probeer ik om nogmaals de verhaalmodus te doorlopen, met wijsheid vergaard door schade en schande. Ik schop het veel verder ditmaal, maar kom dan in een impasse. Het geld komt niet snel genoeg binnen waardoor ik teveel hout moet verkopen. Dat heeft weer als gevolg dat ik geen gebouwen bij kan zetten om nieuwe inkomstenbronnen te vergaren. Langzaam maar zeker zie ik het einde weer dichterbij komen. Toch slaag ik erin om het hoofd boven water te houden, maar na drie kwartier stress ben ik dit ongeoptimaliseerde baggerspel spuugzat. De wil om de survivalmodus en sandboxmodus uit te proberen verwijnt ook als sneeuw voor de zon.

New Frontier Days ~Founding Pioneers~ speelt als een goedkope browsergame die je op internet kan spelen en ziet er ook zo uit. De weinig geoptimaliseerde besturing versterkt dit idee alleen maar meer. De doodsslag wordt gegeven door de ladingen zinloze informatie. Deze overschaduwen de informatie die er effectief toe doet, waardoor het plannen van je volgende expansies eveneens de grond in wordt geboord.

Conclusie

New Frontier Days ~Founding Pioneers~ is een game die per definitie al wankelde. De grafische stijl doet sterk denken aan een browsergame en de besturing versterkt dat sentiment enorm. Het selecteren van pioniers en hun taken is zo omslachtig dat het al snel irritatie zal opwekken. Daarbij eist het gebrek aan efficiëntie ook zijn tol vanwege de genadeloze klok die aftelt tot het nieuwe jaar. Het tijdverlies door de besturing is buiten proporties, de intelligentie van de pioniers is beneden alle peil en het gebrek aan de optie om permanente taken uit te delen aan je werklui is een groot gemis.

3

N1-score

  • + Veel mogelijkheden…
  • - waardoor je door de bomen het bos niet meer ziet
  • - Besturing is erg omslachtig
  • - Straft extreem af
  • - Mist het hele gedachtegoed van een bouwsimulator
  • - Grafisch bedroevend

Like dit bericht:

Recente artikelen

Hoofdafbeelding bij Super Smash Bros. Ultimate krijgt speciaal amiibo-toernooi

0

Nieuws Super Smash Bros. Ultimate krijgt speciaal amiibo-toernooi

29-02-2024

1

Erik

VOEZ

0

Review VOEZ

23-03-2017

0

Redactie

Shovel Knight: Treasure Trove

0

Review Shovel Knight: Treasure Trove

18-03-2017

0

Patrick

Reageer als eerste!