Luigi's Mansion 2 HD - Is een nieuw jasje genoeg?

Remakes en remasters zijn altijd al een discussiepunt geweest in de game-wereld. Zo wordt afgewogen hoe goed de remake/remaster het origineel moet volgen, of er nieuwe features toegevoegd moeten worden en wat voor een prijskaartje het spel krijgt, om ervoor te zorgen dat het de moeite waard is om wat in principe een oude game is, opnieuw aan te schaffen. Toen Nintendo een HD-remake van Luigi’s Mansion 2 aankondigde, werd ik er blij van omdat dit de enige game uit de serie is die ik nog niet gespeeld had. Met een prijskaartje van 60 euro moest ik echter wel even erover nadenken voor wie het waard is om de game in huis te halen. Is de game na elf jaar niet verslechterd, en is het de moeite waard om hem op de Switch te spelen als je hem al op de 3DS hebt gespeeld?

Luigi’s Mansion 2 HD speelt zich af in de Schaduwvallei waar professor K. Wibus ontdekt dat de Donkere Maan, een magische kristalmaan die de spoken in de vallei kalmeert, in stukken is gebroken door King Boo. Hierdoor worden alle spoken weer agressief. Luigi wordt door de professor ingeschakeld om de stukken van de Donkere Maan te vinden en de vrede in de vallei te herstellen.

Zoeken naar extra’s

Luigi’s Mansion 2 HD is een remake van Luigi’s Mansion 2 voor de Nintendo 3DS die origineel in 2013 uitkwam. Degenen die erop hoopten dat Nintendo hier en daar wat extra features zou toevoegen, moet ik helaas teleurstellen. De remake houdt zich strikt aan de inhoud van het originele spel, maar dan met een mooi nieuw high definition-jasje en wat extra animaties. Hoewel de game er nu weer mooi en modern uitziet, verschilt het nog steeds op sommige aspecten van zijn voorganger en opvolger.

Vol (controversiële) veranderingen

In 2013 werd de game over het algemeen goed ontvangen. Toch werd er ook wat kritiek geuit, met name vanwege wat controversiële veranderingen ten opzichte van zijn voorganger. Wat veel spelers zo speciaal vonden aan de eerste Luigi’s Mansion-game, is dat je één groot landhuis verkende. In Luigi’s Mansion 2 is dat systeem vervangen door een missiesysteem. Het hele spel is dus vanaf het begin tot het eind opgedeeld in verschillende missies. Je zou het zelfs een beetje kunnen zien als een metroidvania: elke missie geeft je meer toegang tot meer delen van de verschillende landhuizen, totdat je uiteindelijk bij een eindbaas uitkomt. Hoewel het missiesysteem ervoor zorgt dat het verkennen van de landhuizen wat soepeler verloopt, vermindert het je gevoel van vrijheid en avontuur. 

Ook vervangt Luigi’s Mansion 2 het griezelige en claustrofobische gevoel van de eerste game in de serie door een wat groter en geestiger avontuur (pun intended). Zo heeft Luigi maar liefst vijf verschillende ‘landhuizen’ om te ontdekken, die zelfs na 13 jaar nog steeds een speciale en onheilspellende ambiance hebben. Elk gebied en elke missie zit vol met een juiste mix van fantastische puzzels, spannende gevechten en goed verborgen geheimen. Afgezien van al deze veranderingen is de gameplay van Luigi’s Mansion 2 HD in zijn kern gelukkig nog wel hetzelfde als dat van de hele serie. Je speelt als Luigi en doorzoekt grote, spookachtige landhuizen terwijl je puzzels oplost, spoken bevecht en erg veel geld verzamelt. 

Een heftig prijskaartje

Hoewel het nu allemaal wel leuk en aardig klinkt met deze HD-remake, moeten we niet vergeten dat Nintendo wel 60 euro vraagt voor een game uit 2013. Het is gewoon erg jammer dat het bedrijf niks extra’s heeft toegevoegd, want op deze manier is deze remake geen 60 euro waard. Hoewel de game er natuurlijk beter uitziet dan op de 3DS, is het nog steeds te zien dat het origineel niet voor de Switch gemaakt is (kijk maar eens naar het kwaliteitsverschil tussen Luigi’s Mansion 2 en 3). Er is gewoon niks speciaals aan deze remake, het is niks anders dan een game uit 2013 met een mooi nieuw jasje. Natuurlijk zorgt de Switch zelf voor een aantal upgrades, zoals een beter en groter beeldscherm, het kunnen spelen op de tv, betere besturing en de toevoeging van rumble, maar alleen dit is niet genoeg om het hoge prijskaartje te rechtvaardigen. 

Daarnaast helpt het niet dat Luigi’s Mansion 2 HD even duur is als Luigi’s Mansion 3. Of deel 2 aan te raden is, ligt dan ook aan welke games uit de serie je al hebt gespeeld. Heb je Luigi’s Mansion 3 nog niet gespeeld, dan raad ik je aan om deze eerder te spelen dan Luigi’s Mansion 2 HD omdat ze hetzelfde kosten in de eShop en Luigi’s Mansion 3 nou eenmaal de nieuwere en moderne game is met een wat hogere kwaliteit. Als je deel 3 al hebt gespeeld, is er een grote kans dat je Luigi’s Mansion 2 HD ook leuk vindt, omdat de games qua gameplay en opbouw op elkaar lijken. Als je alleen het origineel hebt gespeeld zou ik ook bij 3 beginnen, omdat deze net wat meer vrijheid en een betere sfeer biedt dan Luigi’s Mansion 2 HD.

Conclusie

Eén ding staat vast: Luigi’s Mansion 2 is na elf jaar nog steeds een goede game. Het is er door de jaren heen zeker niet op achteruit gegaan en heeft zijn charme niet verloren. Op de Switch ziet de game er beter uit dan ooit, waardoor je dit uitgebreide avontuur op een modernere manier kunt beleven. Ben je dus altijd al benieuwd geweest naar dit tweede deel uit de serie, dan zou ik zeggen: ga ervoor! De nieuwe HD-remake is de beste manier om vandaag de dag de game te spelen, maar het is en blijft jammer dat Nintendo 60 euro vraagt voor een game uit 2013 met een nieuw jasje. Luigi’s Mansion 2 HD was 100% zeker een aanrader geweest als de game net als Metroid Prime Remastered 40 euro had gekost, maar voor nu zou ik hem alleen aanraden als je Luigi’s Mansion 2 nog nooit hebt gespeeld en de andere delen uit de serie al achter de rug hebt.

7.8

N1-score

  • + Verbeterde graphics en sound design
  • + Een uitgebreid verhaal vol puzzels, gevechten en geheimen
  • + Kleine upgrades vanwege de Switch-hardware zoals rumble en betere besturing
  • - Duidelijk te zien dat de game niet oorspronkelijk voor de Switch gemaakt is
  • - Te weinig nieuwe toevoegingen om een prijskaartje van 60 euro te rechtvaardigen

Like dit bericht:

Over Thijmen

Hoi hoi, ik ben Thijmen uit Zeeland en ben 18 jaar, de jongste van het stel dus (; Van jongs af aan ben ik al een grote Nintendo fan geweest. Ik ben opgegroeid met de Nintendo DS, de Wii en de Wii U, waar ik veel mooie herinneringen aan heb overgehouden. Verder ben ik een groot Mario en Zelda fan, maar speel ik ook games van andere franchises zoals Splatoon, Bayonetta of Astral Chain. Natuurlijk kijk ik altijd uit naar wat Nintendo nog voor de toekomst in petto heeft!

Lees meer over Thijmen

Recente artikelen

Davide Soliani verlaat Ubisoft

3

Nieuws Davide Soliani verlaat Ubisoft

24-07-2024

3

Coen

Capcom deelt artwork ter gelegenheid 2e verjaardag Monster Hunter Sunbreak

0

Nieuws Capcom deelt artwork ter gelegenheid 2e verjaardag Monster Hunter Sunbreak

30-06-2024

2

Rik

Super Nintendo World krijgt muur waarop je Mario-vijanden verslaat

0

Nieuws Super Nintendo World krijgt muur waarop je Mario-vijanden verslaat

30-06-2024

3

Martijn

Discussieer met ons mee! 4

Lucas

1 jul 24 om 08:36

#13923‍

705 XP | 134 comments

Vroeger had je bij de Limited Edition van Wind Waker, ook nog Ocarina of Time met een speciale editie ervan erbij. (nog steeds de beste speciale editie ooit)

Gevoel dat dit die Ocarina of Time is maar dan apart verkocht.

Rogeroz

1 jul 24 om 09:50

#13924‍

491 XP | 97 comments

Ik heb deze gespeeld op de 3DS. Was een erg leuke game. Maar ik ga hem voor de Switch niet nog een keer halen.

CoeXisT

1 jul 24 om 11:02

#13925‍

493 XP | 82 comments

Top game!

Uiteraard de 3DS versie gespeeld in 2013. En nu toch weer een nieuwe speel ervaring. Ik had graag wat extra content gezien en natuurlijk is deel 3 beter maar dit is nog steeds een goede game. Eentje die een glimlach op mijn gezicht tovert en dat weet je dat de magie van Nintendo Power aan het spelen bent.

Ik hoop dat ze deel 1 ook nog even in HD uitbrengen. Al heb ik die al gespeeld op de GameCube en 3DS. 

Bestrafer

1 jul 24 om 21:58

#13930‍

423 XP | 71 comments

Als ik je review lees is bijna een 8 nog te hoog eigenlijk. Het is gewoon diezelfde oude game. Misschien een beetje een experiment over hoe ver ze kunnen gaan met het overzetten van oude games en die opnieuw verkopen. Ik vind het wel teleurstellend dat er zo veel meuk op de switch is. En ik vrees dat dat alleen maar meer wordt. LM3 was trouwens fantastisch! Je slaat de spijker op z’n kop dat men die beter eerst kan proberen, LM2 klinkt echt als een stap terug.