Little Nightmares: Complete Edition

  • Review

  • 3 sep 18 om 15:30

  • Daan

  • 0

Het is moeilijk om mij enthousiast te krijgen voor avonturen met pure atmosfeer. In de afgelopen jaren bepaalde games als Limbo het straatbeeld. Toegankelijke gameplay, een donkere ondertoon en een gelikte atmosfeer. Het voelde vaak hetzelfde. Niet geheel op een slechte manier, maar iedereen wilde van de cake mee eten. Toen Little Nightmares oorspronkelijk op de markt verscheen, weerhield me dat ook van het oppikken ervan. Ik had absoluut niets tegen het idee achter de game, maar op dat moment had ik het gewoon niet nodig. Gelukkig verschijnen games vaker dan twee keer, waardoor Little Nightmares wederom in het zicht verscheen. Met een Complete Edition op de Nintendo Switch probeert het spel hoge ogen te gooien. Is ze dat gelukt? Absoluut.

Grimmig maar sfeervol

Little Nightmares: Complete Edition is, zoals de titel aangeeft, een compleet pakket met alle content. Hierdoor kun je gelijk genieten van twee aparte avonturen, ieders met een eigen hoofdpersonage en verhaallijnen. Nu vind ik persoonlijk dat ik niet te veel in het verhaal moet duiken. Door te veel te verklappen, geef ik je wellicht ideeën waar het avontuur naar toe gaat. Dat is dodelijk, gezien het merendeel van de game daarop leunt. Het belangrijkste wat gezegd moet worden, is dat het afspeelt op een mysterieus zeevoertuig genaamd The Maw. Alles kent een grimmige atmosfeer, waar de speler zichzelf doorheen zal moeten worstelen. Het avontuur leunt niet op jump scares of gemakkelijke trucs, maar eerder op een onheilspellende wereld die om je heen beweegt. Gooi wat koptelefoons in je Nintendo Switch, dim het licht en laat jezelf onderdompelen in het duister.

Buiten wat lange laadtijden om, is Little Nightmares bijzonder sfeervol aangekleed. De grimmige atmosfeer leent zich perfect voor het televisiescherm. Uiteraard zullen sommige televisies moeite met de donkere punten op het scherm, maar door het zodanig aan te passen, kom je er met gemak doorheen. Persoonlijk vond ik echter beter passen in handheldmodus. Je neemt het systeem makkelijk mee naar een donkere plek, waar de situatie makkelijker te creëren valt. Hoe dan ook, de audio is echt beter met een koptelefoon. Hierdoor kun je alle onheilspellende dingen duidelijk horen, waardoor je er ook meer een gevoel voor krijgt.

Toegankelijk en duivels

Tijdens de eerste momenten voelt het erg als Limbo aan. De puzzel-platform elementen laten je lopen, springen, objecten rond bewegen en simpelweg de omgeving verkennen. Sterker nog, de speler zal al snel puzzels moeten oplossen om enigszins progressie te maken. Wat Little Nightmares echter anders doet, is je constant compleet verrassen. Er is veel meer gespuis dat je moet bestrijden, met kortere tijd om op te reageren en meer onheil dat je zult moeten overzien. Het is niet te moeilijk, maar je personage zal ook vaak het leven laten. De dood is, echter, niet het einde. Je kunt ontdekt dingen en begint de puzzelstukjes in elkaar te zetten. Het is de manier waarop je verder komt in Little Nightmares, iets wat een liefhebber wel kan waarderen.

Het merendeel van spelers dat aan Little Nightmares begint zal definitief het einde te zien krijgen. Beide avonturen nemen ieders drie tot vier uur in beslag, waardoor het makkelijk in een paar avonden uit te spelen valt. De puzzels komen neer op precisiewerk, en de moeite nemen om het goed te doen. Echte vaardigheden zijn niet nodig om heelhuids door het spel te komen, gezien het avontuur je zelf van alles aanleert. De trein rijdt constant door en dat maakt Little Nightmares zo fijn om door te spitten. Het verspilt je tijd niet, weet wat het wil zijn en de reis brengt je naar de juiste bestemming.

Conclusie

Little Nightmares: Complete Edition valt onder het motto ”kort maar krachtig”. Het maakt een duidelijke eerste impressie, waarna de reis aan onafgebroken doorgaat. Zodra je ongeveer zeven uur verder bent, is het allemaal weer voorbij, maar dan heb je ook een avontuur achter de rug. Little Nightmares zit vol met atmosfeer, onheilspellende gebeurtenissen en toegankelijke gameplay. Het is een duivelse reis voor ieder, waardoor het ook makkelijk aan te bevelen valt.

8.5

N1-score

  • + Goede puzzel-platformmechanieken
  • + Ontzettend strak aangekleed
  • + Twee aparte verhalen met unieke content
  • + Duivels maar ook toegankelijk
  • - Lange laadtijden
  • - Meer geknipt voor de handheldmodus

Like dit bericht:

Recente artikelen

Gerucht: Tales of Xillia mogelijk naar Nintendo Switch

0

Nieuws Gerucht: Tales of Xillia mogelijk naar Nintendo Switch

21-07-2024

1

Rik

Indies @ Gamescom: multiplayer spellen

0

Special Indies @ Gamescom: multiplayer spellen

03-09-2018

0

Paul

Indies @ Gamescom: singleplayer spellen

0

Special Indies @ Gamescom: singleplayer spellen

02-09-2018

0

Paul

Reageer als eerste!