Hades - De perfecte roguelike

  • Review

  • 16 okt 20 om 08:00

  • Dreon

  • 0

Eerlijk gezegd begon ik een beetje moe te raken van roguelikes, tientallen keren dezelfde levels doorkruisen om uiteindelijk goed genoeg te worden om de eindbaas te verslaan. Laat nu net Hades om de hoek komen, nog een roguelike… Na een paar keer twijfelen, heb ik toch maar besloten om deze game te reviewen. Wat een slimme keuze was dat! Hades wist me namelijk meteen te grijpen en ik ga jullie haarfijn uitleggen waarom.

Vluchten uit de onderwereld

Wanneer de zoon van Hades, Zagreus, helemaal klaar is met het leven in de onderwereld, besluit hij zich een weg naar buiten te vechten. Hiervoor moet hij verschillende delen van de onderwereld betreden, honderden vijanden verslaan en ook tientallen keren sterven. Wanneer Zagreus sterft, neemt hij wat spullen mee naar de onderwereld om zo zijn volgende ontsnapping net iets makkelijker te maken. Gelukkig doet hij dit niet allemaal alleen, hij wordt namelijk bijgestaan door verschillende personages uit de onderwereld en de goden van Olympus.

De goden van Olympus geven je Boons, upgrades die de hele ontsnapping gelden. Deze Boons krijg je wanneer je een kamer voltooid of koop je van Charon in de winkel. Iedere god heeft zijn eigen specialiteit. Zo geeft Aphrodite, de god van liefde en schoonheid, je verschillende Boons met het Weak en Charm effect en geeft Zeus je Boons met bliksem capaciteiten. Er zijn 10 verschillende goden met allemaal hun eigen Boons en dit geeft genoeg diversiteit om iedere ontsnapping anders te laten zijn dan de vorige.

Kamer na kamer

Nadat je een kamer hebt voltooid, kun je kiezen uit verschillende wegen. Het spel laat vooraf al zien welke beloningen je krijgt wanneer je de kamer weet te doorkruisen. Zo kun je dus al zien welke god je een Boon kan geven en kun je er ook voor kiezen om gewoon voor geld of leven te gaan. Het is aan jou om voor de zekerheid maar wat leven te pakken, of juist door te vechten in de hoop dat je nog sterker wordt. Deze keuze alleen zorgt al voor een flinke uitdaging, het is stiekem wel heel verleidelijk om Boons te verzamelen.

Wat Hades nou zo speciaal maakt tegenover andere roguelikes, is dat het spel progressie op de juiste manier weet door te voeren. In de meeste roguelikes ga je tien keer dood bij dezelfde baas, de elfde keer heb je nog steeds geen geluk en begint het vooral irritant te worden. In Hades kun je iedere ontsnapping Chtonic keys en Darkness verzamelen, deze twee valuta zijn namelijk essentieel om sterker te worden. Met Darkness kun je je skills upgraden, denk daarbij aan extra dodge rolls en herstel van leven bij het volbrengen van een kamer. De Chtonic keys zijn te gebruiken om extra wapens te kopen en meer skills vrij te spelen. Het spel weet je van genoeg spullen te voorzien om iedere ontsnapping beter te laten verlopen, dit zorgt toch echt voor een goed gevoel van progressie. Het enige wat ik mis in de progressie, is een manier om na flink wat uren speeltijd de eerste wereld(en) over te kunnen slaan. Deze levels worden namelijk erg repetitief en makkelijk nadat je ze 15 keer hebt gespeeld.

Het verhaal komt mondjesmaat binnen

In Hades wordt het verhaal op een leuke wijze aan je gepresenteerd. Het is namelijk zo dat je tijdens het voorbereiden voor je volgende vlucht kunt praten met verschillende personages zoals Hades, Nyx en Achilles. Sommige van hen willen je helpen, anderen proberen je weer tegen te werken. Hoe vaker jij terug komt in de onderwereld, hoe meer informatie zij prijs zullen geven. Je vindt eens in de zo veel tijd een lichtpuntje op de kaart waar je loopt, wanneer je hier op klikt wordt er een stuk verhaal verteld. Ook kom je tijdens je reis verschillende personages tegen die het verhaal steeds duidelijker voor je maken en zoetjes aan begin je te snappen hoe het verhaal in elkaar steekt.

Conclusie

Hades is een geweldige roguelike die zich perfect leent voor de Nintendo Switch. Het spel weet je, mits je een beetje goed bent, iedere keer te voorzien van flinke progressie waardoor je nooit echt het gevoel krijgt dat je vast komt te zitten. Dit gaat gecombineerd met een leuke grafische stijl en een verhaal dat op aparte wijze verteld wordt.

9.5

N1-score

  • + Leuke personages
  • + Vette spelwereld
  • + Goede progressie
  • - Het begin wordt na een tijdje te makkelijk

Like dit bericht:

Recente artikelen

Kamiya wil nog steeds Okami 2 en Viewtiful Joe 3 maken

1

Nieuws Kamiya wil nog steeds Okami 2 en Viewtiful Joe 3 maken

21-07-2024

1

Dreon

Prinny 1•2: Exploded and Reloaded – pinguïns met een kort lontje

0

Review Prinny 1•2: Exploded and Reloaded – pinguïns met een kort lontje

17-10-2020

0

Ness

Level-5 stopt vrijwel alle bezigheden in Noord-Amerika

0

Nieuws Level-5 stopt vrijwel alle bezigheden in Noord-Amerika

15-10-2020

1

Kitty

Reageer als eerste!