Grid Mania

  • Review

  • 28 mrt 18 om 10:40

  • Erik

  • 0

Met een aantrekkelijk prijskaartje van €3,99 leent Grid Mania zich perfect om even uit te proberen. Wat krijg je terug voor deze kleine investering? Een puzzelspelletje waarbij je rode of blauwe balletjes in hun respectievelijke gekleurde vakjes moet schuiven. Ahem. Zoals een waar puzzelaar betaamt, klinkt zo’n beschrijving op zichzelf niet heel spannend. Laten we daarom eens kijken hoe dit geheel wegspeelt!

Grid Mania is een puzzelspelletje in de puurste zin van het woord. Zo’n elektronische equivalent van de puzzelboekjes die je oma nog wel eens oplost. Het is dan ook niet voorzien van een uitbundige presentatie of een hoger doel waar je naar toe werkt: het puzzelen zelf staat centraal. Onder het genot van rustgevende techno probeer jij verschillende problemen tot een goed einde te brengen. Gaat het fout? Kun je ’t gewoon nog een keer proberen. Hoewel het speelbaar is met de controller, raden wij aan om Grid Mania via het aanraakscherm te spelen. Niet alleen omdat dit simpelweg de superieure besturingsmethode is, maar ook omdat het perfect past bij de sfeer: lekker onderuit gezakt op de bank, of als je op reis bent. Geen stress.

Schuivenderwijs leert men
Je speelt hiervoor met een raster met verschillende vakjes. Hierin zitten verscheidene rode en blauwe cirkels (en later ook groene en paarse), gekoppeld aan evenzoveel gekleurde vakjes. Je doel is om de balletjes in hun eigen gekleurde vak te krijgen. Via het touch-screen sleep je zo’n cirkel van links, rechts, boven of beneden; en elk vakje dat die opschuift telt als een beurt. Zitten er echter meerdere gekleurde cirkels op één lijn of rij, dan bewegen ze allemaal in de richting waarop zij een lijn vormen – ongeacht welke jij opschuift. Schuivenderwijs moet jij ze zo in hun ‘eigen’ vakje zien te krijgen. In Arcade Mode gaat dit vrij simpel, gezien je ongelimiteerd mag schuiven en bewegen. Perfect om het kunstje onder de knie te krijgen, maar al snel saai door een gebrek aan uitdaging.

Quick Challenge is daarom zonder meer de grootste lokker van Grid Mania. Hier voer je het kunstje uit zoals beschreven in voorgaande alinea, maar heb je slechts een aantal zetten om dit te bewerkstelligen. Dit is een bijzonder sterke en verslavende modus, omdat je hier écht je brein aan het werk moet zetten. Puzzels worden al snel vrij lastig – stalen obstakels beginnen je weg te versperren, balletjes worden steeds ongunstiger geplaatst en het raster groeit steeds een beetje. De voldoening na het oplossen wordt hierdoor des te groter! Toch ook hier ligt het trial-and-error-gevaar op de loer: in latere levels (Grid Mania heeft er een hele hoop voor je paraat!) zijn er zoveel rode en blauwe cirkels, dat je eerst maar een beetje gaat schuiven en bewegen om te kijken wat werkt.

Het is jammer dat de laatste twee modi, Grid Madness en Chain Reaction, de kwaliteit van Quick Challenge niet evenaren. In de eerste moet je á la Bejeweled met de blauwe en rode balletjes het hele veld inkleuren, terwijl je in Chain Reaction een rijtje met ze moet maken om te slagen. Je aandacht vervaagt echter al snel, doordat je ook hier onbeperkt zetten hebt om het level te halen. De makers hadden er goed aan gedaan om ook hier de spelers met bepaalde beperkingen op te zadelen (een tijdslimiet, een x aantal zetten). Toch neem ik dit Grid Mania niet echt kwalijk: alleen Quick Challenge kan de puzzelfan een hoop plezier opleveren voor die vier euro!

Conclusie
Hoewel een puzzelspelletje uitleggen nooit echt spannend klinkt, is Grid Mania toch best eens leuk om te proberen. Het is een puzzelaar in de puurste zin van het woord: zonder poespas en puur gericht op het oplossen van problemen. De Quick Challenge-modus is met gemak de ster van het pakket en zorgt voor kleurrijke breinbrekers. Helaas hebben de makers verder vooral trial-and-error-spelmodi om het kleurenschuiven verzonnen, maar voor slechts €3,99 doet echte puzzelfan hier geen miskoop mee.

7

N1-score

  • + Quick Challenge ster van het pakket
  • + Interessant concept
  • + Puzzelen staat centraal
  • - Overige gamemodi vervelen snel
  • - Teveel trial-and-error

Like dit bericht:

Recente artikelen

Atlus deelt nieuwe trailer Shin Megami Tensei V: Vengeance

0

Nieuws Atlus deelt nieuwe trailer Shin Megami Tensei V: Vengeance

30-05-2024

0

Martijn

Penny-Punching Princess

0

Review Penny-Punching Princess

29-03-2018

0

Daan

A.O.T. 2

0

Review A.O.T. 2

27-03-2018

0

Redactie

Reageer als eerste!