Golf Story

Soms is het heerlijk om terug te denken aan die goede oude tijd. Je weet het nog goed, toen je met je vader op jouw favoriete golfbaan genaamd Wellworn Grove stond. De zon scheen en er stond een licht briesje. Ganzen vlogen vlak langs je hoofd en gingen een stukje verderop in het gras zitten om te kijken naar jouw golfkunsten. De bal lag op de baan en je pakte de putter uit de tas om de laatste slag te maken, die volgens jouw vader het wereldkampioenschap zou bepalen. Meerdere ganzen daalden neer om dit wonderbaarlijke moment te aanschouwen.

Ondanks de jongen die als een gek over het terrein rende, bleef je kalm. Pap zei immers altijd dat je een fantastische slag in huis hebt. Rustig haalde je uit en stuurde je de bal richting de hole. De ganzen gingen uit hun dak en trots tilde je vader jou op zijn schouders. Euforie heerste op dat moment op de golfbaan. Dat was een lange tijd geleden. Inmiddels heb je een vaste baan en een leuke vriendin met wie je samen woont. Golfen heb je jaren geleden opgegeven, maar was dat wel de juiste keuze?

Nee, dat was het niet. Dus je neemt ontslag van je werk en dumpt je vriendin om professioneel te gaan golfen. Immers zei je vader altijd dat je een fantastische slag in huis hebt, dus waarom zou je jouw droom geen werkelijkheid maken? Als iemand de potentie heeft om een professional te worden dan ben jij het uiteraard. Je pakt de oude golfclubs van je vader en koopt een nieuw huis. De rest van je spullen laat je staan bij je ex, die zoekt het verder maar uit. Toch zou het te makkelijk zijn om met de clubs van je vader te spelen, dus schaf je een nieuwe set aan en besluit je terug te keren naar de baan waar je jaren geleden die legendarische slag maakte. Terug naar Wellworn Grove. Helaas ligt de baan van Wellworn Grove er niet meer zo goed bij als vroeger, maar jij gaat geen uitdaging uit de weg. Welkom in de wondere wereld van Golf Story.

The crocs will eat you!

De Australische Indie-ontwikkelaar Sidebar Games heeft de golf-RPG Golf Story ontwikkeld. In de game volg je het verhaal van jezelf en jouw weg naar de competitie voor professionele golfers. Golf Story neemt zichzelf totaal niet serieus en kent daarom ook een knotsgek verhaal. Het doel is simpel: je keert na jaren afwezigheid terug op de golfbaan en wilt een professional worden. Samen met je coach genaamd Coach en je aartsrivaal Lara reis je door de wondere wereld van Golf Story om op verschillende banen je kunsten te verbeteren om uiteindelijk de top te kunnen bereiken. Zou het immers niet een eer zijn om te kunnen spelen tegen de befaamde Max Yards? Het spel begint simpel op Wellworn Grove, een doodgewone golfbaan die hier en daar wat last heeft van mollen, maar al snel leidt je avontuur je naar andere clubs. Iedere club is te bereiken door middel van een kleine wereldkaart en kent drie grote velden waar je personages kunt ontmoeten en opdrachten uitvoert.

Wanna golf, mate?

Een ander groot aspect van het spel is natuurlijk het golfen zelf. Of je nu een kleine opdracht moet uitvoeren of het moet opnemen tegen je rivaal Lara: golfen is waar de game om draait. Het golfen in Golf Story zit dan ook solide in elkaar. Tijdens het golfen heb je net als in de overwereld een top-down perspectief en een kleine hulplijn die laat zien waar je de bal naartoe mikt. Met één druk op de knop bereidt je de kracht van je slag voor en met nog een druk de precisie. Dit gaat door middel van een balk die beweegt en als je goed timet kun je de bal perfect op zijn plek krijgen. Zoals je van een golfgame kan verwachten kun je kiezen uit verschillende soorten clubs die nodig zijn voor het type slag dat je moet maken. De putter is bijvoorbeeld de golfclub die je nodig hebt als je de green hebt bereikt. Ook komt het vaak voor dat je vanuit een bunker of ‘rough grass’ moet slaan.

Iedere baan in Golf Story kent ook hindernissen die uniek zijn aan de club waar je speelt. Zo heb je in de bergen extra veel last van wind en vogels die er met je ballen vandoor gaan, en zul je op de prehistorische baan last hebben van gaten gevuld met teer. Alles werkt zoals je zou verwachten en de extra hindernissen op de banen zijn ontzettend leuke toevoegingen. Het enige nadeel is dat vrijwel iedere green lichtelijk heuvelachtig is, maar je door het top-down perspectief niet kunt zien hoe de heuvel precies loopt.

Wanna buy soda?

In Golf Story zul je veel personages tegenkomen die verschillende golf-gerelateerde opdrachten voor je hebben. Denk hierbij aan het slaan van de bal binnen een bepaald vlak onder lastige omstandigheden zoals vanuit een bunker of tussen alle hindernissen door. Dit alles gaat onder het genot van heerlijk sarcastisch dialoog. Wanneer je opdracht voltooit krijg je ervaring en als je genoeg punten hebt gekregen, ga je een level omhoog. Bij ieder nieuw level kun je jouw kwaliteiten naar keuze verbeteren. Dit geeft extra diepgang aan het spel en laat je jouw personage bouwen zoals jij het zelf wilt. Ook verdien je geld als je een opdracht haalt. Dit geld kun je gebruiken om nieuwe golfclubs te kopen die geschikter zijn voor het terrein van de baan. De verhaallijn begeleidt je door de wereld heen van club naar club en legt vooral de focus op het leren van nieuwe technieken. Deze bezit je stiekem al vanaf het begin van het spel, maar de game geeft je er steeds meer uitleg over naarmate het verhaal vordert.

Daarnaast heeft iedere wereld flink wat zij-queesten, die je extra oefening geven aan de technieken die je het meest recent hebt geoefend. Afgezien van het golfen zelf zijn er ook niet-golfgerelateerde side quests. Zo nu en dan moet je een sprintje afleggen over de baan of bepaalde voorwerpen verzamelen. Ook laat de game je soms enkele golf-varianten beoefenen zoals Disc Golf (frisbee) en Mini Golf. Tel daarbij op dat iedere golfclub een aantal extra geheime opdrachten heeft die je zelf zult moeten vinden en je kan stellen dat de wereld van Golf Story erg levendig is. De meeste opdrachten moet je binnen een bepaald aantal slagen halen en als je het niet haalt, kun je het altijd nog eens proberen. Een nadeel hierbij is dat sommige lastige opdrachten die je in één slag moet halen ineens stoppen als het bijvoorbeeld vijf keer niet lukt, waarna je weer een heel gesprek moet aangaan om weer terug in de opdracht te komen. Dit haalt de snelheid enigszins uit het spel en kan soms ietwat frustrerend zijn.

Het hoofdverhaal van iedere wereld eindigt met het spelen van alle banen. Dit klinkt prima, maar is vrij saai in vergelijking met de rest van het spel. Je speelt doodleuk door alle banen heen, maar het heeft verder geen extra betekenis. Bij alle andere opdrachten heb je een echt doel voor ogen. Het spelen op de banen is veel leuker als rivaal Lara tegen je speelt, maar dat gebeurt helaas iets minder vaak dan je zou hopen en enkel tussendoor.

Rough best grass, feels nice under feet
De 16-bit graphics geven een leuke stijl mee aan Golf Story, waardoor het erg veel charme heeft. Ook de muziek is heerlijk rustig en past perfect. Iedere club heeft zijn eigen thema en daarbij ook zijn eigen muziekstijl. Je hoeft dus niet bang te zijn om de hele tijd hetzelfde deuntje te horen, want de muziek is erg gevarieerd. Tevens kent de game ook een Quick Play mode, waarbij je met maximaal twee spelers kunt spelen. Aangezien het golfen niet heel denderend lastig is, kun je Golf Story gemakkelijk met een vriend of vriendin spelen. Je kan in deze mode zelfs de baan aanpassen naar keuze om het makkelijker of moeilijker te maken. Zo kun je ervoor kiezen om te spelen zonder wind, zonder heuvels op de green, met de meest professionele golfclubs en zelfs met extra grote holes. Dit maakt het heel uitnodigend om Golf Story samen met een tweede speler te spelen die het spel nog nooit eerder heeft aangeraakt.

Conclusie
Golf Story is een ontzettend leuke golf-RPG met een uitgebreid verhaal dat zichzelf totaal niet serieus neemt. De game zit vol met leuke grapjes en genoeg momenten waarbij je mond openvalt van verbazing. Het golfen zelf zit solide in elkaar en naarmate het verhaal vordert zul je ook steeds beter begrijpen hoe alle trucs in elkaar zitten. Het putten op de green kan soms lastig zijn, omdat het vrijwel onmogelijk is om goed te kunnen zien hoe de green precies af loopt, maar dat mag de pret niet drukken. Golf Story zit bordevol quests en heeft een leuk systeem waarbij je personage groeit op de manier zoals je het zelf graag wilt. Al met al zit Golf Story erg sterk in elkaar. De game is uiteindelijk goed voor een dikke vijftien uur aan speelplezier en heeft daarbij als leuk extraatje de multiplayer mode, die erg uitnodigend is voor iemand die het spel nog niet gespeeld heeft. Mocht je nog opzoek zijn naar een toffe RPG voor de Nintendo Switch -en tegelijk niet van plan zijn je vriendin te dumpen en ontslag te nemen om professioneel te gaan golfen- kijk dan niet verder. Golf Story biedt een unieke ervaring en voor de ontzettend lage prijs van slechts €15 kan geen enkele RPG-liefhebber dit Australische pareltje laten liggen.

9

N1-score

  • + Bizar verhaal met briljante humor
  • + Solide gameplay
  • + Toffe en interessante personages
  • + Ontzettend veel te doen
  • + Sfeervolle en bijpassende muziek
  • + 16-bit graphics geven Golf Story erg veel charme
  • + De mogelijkheid om de skillset van jouw personage te bouwen zoals jij het zelf graag wilt
  • - Putten op grote afstand is lastig
  • - Verplicht door alle banen spelen aan het einde van iedere wereld is saai

Like dit bericht:

Recente artikelen

Soulslike game Another Crab’s Treasure in april naar Switch

0

Nieuws Soulslike game Another Crab's Treasure in april naar Switch

22-02-2024

2

Dennis

Redactieklassiekers: Super Mario Galaxy 2

0

Special Redactieklassiekers: Super Mario Galaxy 2

25-10-2017

0

Erik

Dragon Ball Xenoverse 2

0

Review Dragon Ball Xenoverse 2

22-10-2017

0

Patrick

Reageer als eerste!