Football Manager Touch 2018

  • Review

  • 4 mei 18 om 13:00

  • Dyon

  • 0

Altijd al de droom gehad om Erik ten Hag te vervangen bij Ajax? Of raak jij ook altijd geïrriteerd als Giovanni van Bronckhorst vast blijft houden aan Brad Jones onder de lat? Vanaf nu kan iedere Nintendo Switch-bezitter zich voetbalmanager wanen in SEGA’s Football Manager Touch 2018. Is de game net zo goed als Pep Guardiola’s tactisch inzicht, of heeft het meer weg van de kunde van de hoofdcoach van je lokale voetbalclub?

Al sinds jaar en dag is Football Manager een begrip in de wereld van de voetbalsimulatiegames. Niet alleen kun je in de PC-versie alle details tot in de puntjes aanpassen zoals een echte manager. Spelers en teams van de gekste divisies uit de meest exotische landen zijn vindbaar in de games en in de wandelgangen hoor je zelfs dat échte voetbalclubs in binnen- en buitenland de data van Football Manager gebruiken om nieuwe spelers te scouten, dat zegt wel iets over alle data die deze game heeft.

Al sinds jaar en dag is Football Manager een begrip in de wereld van de voetbalsimulatiegames. Niet alleen kun je in de PC-versie alle details tot in de puntjes aanpassen zoals een echte manager. Spelers en teams van de gekste divisies uit de meest exotische landen zijn vindbaar in de games en in de wandelgangen hoor je zelfs dat échte voetbalclubs in binnen- en buitenland de data van Football Manager gebruiken om nieuwe spelers te scouten, dat zegt wel iets over alle data die deze game heeft.

Touch

De Nintendo Switch-versie van Football Manager is een uitgeklede variant van de PC-versie, maar wel eentje die iets meer biedt dan de Touch-versies voor de tablets. Zaken als persconferenties, interacties met spelers en het team, maar ook het uitgebreid managen van de jeugdopleiding zitten er niet in. Op zich is dat geen slecht teken, integendeel. Het zorgt ervoor dat het spel wellicht iets minder realistisch is, maar wel makkelijk op te pakken is voor de iets minder fanatieke voetbalmanager in spé. Deze versie biedt de 3D Match-engine. Hiermee zie je (vergelijkend met de grafische stijl van Fifa 2002) wat je poppetjes doen. Perfect voor de simulatie, maar niet meer dan dat. Football Manager Touch 2018 voor de Nintendo Switch is toegankelijker voor de casual simulatiegamer.

Diepgang

De diepgang van het spel is het verder hartstikke solide, net als zijn PC-tegenhanger. Zoals eerder al vermeld heeft de Touch-versie niet alles wat de PC-variant heeft, maar wel genoeg zaken om de game interessant te maken voor de speler. Als je het spel nog nooit hebt gespeeld: je moet hierbij denken aan het bouwen van een elftal, het maken van transfers, het maken van complete (individuele) trainingsschema’s van spelers gebaseerd op hun gevoeligheid van blessures. Maar ook het tot in perfectie aanpassen van wedstrijdelementen. Yassin Ayoub én Sean Klaiber mandekking geven om Hakim Ziyech uit te schakelen? Niets is te gek.

Helaas kun je maximaal drie verschillende landen in één save-file stoppen. Mocht je het dus zat zijn bij FC Utrecht, en je wilt naar het buitenland als coach, dan kun je alleen ingaan op aanbiedingen uit die andere twee landen die je vooraf hebt geselecteerd. Voor andere landen moet je dus weer opnieuw een manager-carrière beginnen met drie andere landen.

Portable of thuis?

Football Manager 2018 heeft een tweespalt waar je rekening mee moet houden. Omdat deze titel is gemaakt voor gebruik met de touchscreen, zou het zich perfect moeten lenen voor de draagbare variant en qua besturingsmogelijkheden is dat ook zo. De game maakt vol gebruik van het touchscreen van de Nintendo Switch. In alle eerlijkheid zou een pennetje voor het touchscreen ook geen overbodige luxe zijn, dat bestuurt het geheel allemaal een stuk makkelijker.

De tweespalt zit het hem echter in de prestaties van de titel in handheldmodus. Omdat Football Manager gebruik maakt van een nogal zware database heeft de titel veel rekenkracht nodig voor de simulaties. Het probleem is hierbij dat de titel – zeker in handheldmodus – vaak niet, of niet direct, reageert op je handelingen. Zeker als je snel zaken wilt aanpassen zoals je opstelling of je manier van spelen dan is dat erg onhandig. In de televisiemodus heb je daar minder last van, maar dan duikt er weer een ander probleem op: je kunt niet gebruik maken van het aanraakscherm. Je kunt wel de Joy Con of Pro-controller gebruiken, maar daarmee gebruik je je linkerpookje voor het bewegen van de cursor, een nogal omslachtige manier van besturen wat niet fijn werkt. Het is dus kiezen tussen twee kwaden waarbij mijn voorkeur dan uitgaat naar de versie op het grote scherm.

Sfeer

Deze voetbalsimulatie moet je niet kopen voor de hoogstaande graphics of de toffe soundtrack, die ontbreken namelijk. Ben je een groot FIFA-fan, en verwacht je hier een soortgelijke game? Dan is Football Manager wellicht niet de titel voor jou. Toch had de game iets meer kunnen doen aan de presentatie. Wat meer diversiteit in de soundtrack (tijdens het managen, maar ook tijdens wedstrijden) zou het allemaal iets draaglijker maken. Maar wat laat je om gewoon je eigen oortjes met muziek in te doen, dat is natuurlijk aan jezelf.

Conclusie

Football Manager komt voor het eerst naar een Nintendo-console, en in alle eerlijkheid kan gezegd worden, ondanks enkele gebreken, dat de game de beste titel ooit is voor de consoles. Desalniettemin gaat het niet zo diep als de PC-variant en zeker de liefhebbers daarvan zullen niet warm worden van deze versie. Speel je echter de tablet-versie al van Football Manager Touch 2018? Dan is de Switch-versie wellicht de volgende stap voor jou.

6.5

N1-score

  • + Football Manager eindelijk op een Nintendo-console!
  • + Wedstrijden tactisch tot in detail aan te passen
  • - Niet zo uitgebreid als de PC-versie
  • - Werkt perfect met het touchscreen…
  • - …Maar draait weer soepeler in de televisiemodus.

Like dit bericht:

Recente artikelen

Wat speel je dit weekend? [24 februari] 

2

Special Wat speel je dit weekend? [24 februari] 

24-02-2024

2

Erik

Saturday Morning RPG

0

Review Saturday Morning RPG

05-05-2018

0

Redactie

Nintendo Labo: een totstandkoming van kartonnen controllers

0

Special Nintendo Labo: een totstandkoming van kartonnen controllers

04-05-2018

1

Ness

Reageer als eerste!