FAR: Lone Sails - kort maar krachtig

  • Review

  • 18 aug 19 om 14:00

  • Paul

  • 0

FAR: Lone Sails is een voertuigavonturenspel dat een verhaal vertelt zonder woorden. Je bestuurt een uniek voertuig over een uitgedroogde oceaan terwijl je puzzels moet oplossen om verder te komen. Het voertuig is geïnspireerd door Strandbeest, een Nederlandse creatie die door de zeewind in beweging wordt gebracht. FAR: Lone Sails legt de nadruk op een beklemmende sfeer en sierlijke omgevingen, waardoor het meer een als een kunstproject gezien kan worden dan een typische videogame. Doet de ontwikkelaar dit goed of gaan ze de wind van voren krijgen?

FAR: Lone Sails
In het spel bestuur je Lone, een klein figuur gehuld in een rode regenjas. Lone heeft het doel de uitgedroogde wereld te doorkruisen in barre omstandigheden met een gigantisch voertuig tot zijn beschikking. Terwijl je reist kom je voorwerpen, tonnen en hout tegen die als brandstof gebruikt worden in de motor. Tevens staan er diverse uitdagingen en upgrades te wachten in de vorm van kleine puzzels die opgelost moeten worden voordat je verder kunt. De puzzels zelf zijn vrij eenvoudig van aard: gooi wat brandstof in een motor, activeer een lift en druk op een knop om de grote deur te openen die je voortgang in de weg staat. Deze cyclus herhaalt zich meerdere malen, soms met minder stappen, soms met meer. De lineairiteit van de puzzels is an sich geen probleem, maar een beetje uitdaging hier en daar was geen luxe geweest.

Alleen op de wereld
Gameplaytechnisch stelt dit spel niet zo heel veel voor. De besturing is eenvoudig, de puzzels zijn lineair en wanneer je per ongeluk jezelf in de motor werpt verschijn je weer alsof er helemaal niks gebeurd is. Begrijp me niet verkeerd: het is niet van slechte kwaliteit. De kracht van dit spel ligt juist in de presentatie van het geheel. De veranderende achtergronden terwijl je langzaam door het landschap banjert zijn prachtig om te aanschouwen, en de muziek complimenteert de beklemmende sfeer die het spel zonder woorden weet uit te drukken. Het ritmisch gebrom van de motor terwijl je over de grond rolt en het getik van de regen tegen het dak van de bolide geven subtiele nuances aan de scenes die je voorbij ziet komen.

Kort maar krachtig
Alle visuele effecten en de diverse muziek en geluiden geven het spel ontzettend veel persoonlijkheid, waardoor het ontzettend jammer is dat het zo kort is. In bijna drie uur ben je erdoorheen, wat helemaal niet lang is. Na het uitspelen wilde ik zo graag meer zien van de wereld, de weersomstandigheden en de prachtige artstyle. Het ontbreken van achievements (wat wel op andere platformen beschikbaar is) maakt het herspelen van het spel ook minder de moeite waard. Voor hetzelfde geld kun je een indiespel kopen dat tientallen of zelfs honderden uren aan content biedt, waardoor het qua speelduur heel moeilijk aan te raden is.

Conclusie
FAR: Lone Sails is een prachtig vormgegeven avontuur in een post-apocalyptische setting. Het gevoel van eenzaamheid, de subtiele muziek en het gebrom van het voertuig bieden een ervaring die ik in geen enkele game eerder gezien heb. De speelduur van minder dan drie uur is daardoor erg jammer gezien ik graag meer had willen zien van de prachtige omgevingen en puzzels. Het gebrek aan achievements geeft ook weinig motivatie om het spel opnieuw te spelen. Dit is erg jammer, want de unieke stijl die FAR: Lone Sails biedt is zeker de moeite waard om eens te ervaren.

8

N1-score

  • + Genieten van graphics en muziek
  • + Ademt ambiance
  • - Erg kort en weinig replayability

Like dit bericht:

Recente artikelen

Hoofdafbeelding bij Vang Swampert in Tera Raid-event Pokémon Scarlet & Violet

0

Nieuws Vang Swampert in Tera Raid-event Pokémon Scarlet & Violet

27-05-2024

1

Erik

N1ntendo.nl TV – Gamescom 2019 met talloze hands-ons

0

Special N1ntendo.nl TV - Gamescom 2019 met talloze hands-ons

22-08-2019

0

Dyon

Vijf redenen om af te tellen tot Astral Chain

0

Special Vijf redenen om af te tellen tot Astral Chain

16-08-2019

0

Mitch

Reageer als eerste!