Disgaea 5 Complete (JP)

 • Review

 • 26 mei 17 om 10:00

 • Daan

 • 0

De komst van de Nintendo Switch opent de weg voor nieuwe mogelijkheden. Zo kunnen publishers dé ultieme handheldversie maken waar hun fans van droomden. Nippon Ichi Software – bekend van de knotsgekke Disgaea-franchise – doet dit bijvoorbeeld. Ondanks de vele fans, heeft Disgaea nooit het grote publiek bereikt. Met een kans op het nieuwste Nintendo-systeem hoopt NIS een gat op te vullen en een aantrekkelijk stukje software aan te bieden.


Wat een heisa!

Disgaea 5 Complete vertelt het verhaal van Killia. Deze eenzame krijger gaat de strijd aan met de Tyrannical Emperor Void Dark, gezien hij met vrij weinig goeds bezig is. Zijn plan is om elke Netherworld naar zijn hand te trekken en het universum het zijne te maken. Daarnaast forceert Void Dark de inwoners van elke regio om voor hem te strijden, terwijl hij op de zijlijn afwacht om zijn kans te grijpen. Killia laat dit niet zomaar gebeuren en struint het volledige universum af om wraak te nemen. Dat klinkt gaaf, maar het probleem met de game is Killia. Je hoort nauwelijks emotie bij hem; iets wat opvalt in vergelijking met andere Disgaea-games. Veel hoofdpersonages waren excentriek, waardoor ze een unieke lading kregen. Hij hoeft niet alles uit zijn longen te schreeuwen, maar iets met emotie zou ik al op prijs hebben gesteld.

Betekent dit dat het verhaal niets voorstelt? Absoluut niet. Tijdens je reis kom je vijf excentrieke Overlords tegen. Deze personages hebben hetzelfde doel als Killia, waardoor ze uiteindelijk samen optrekken. Ze willen wraak nemen voor hun afzetting en hebben allemaal hun eigen doen en laten. Als eerste kom je Seraphina tegen, een Overlord die totaal geen idee heeft hoe je precies vecht. Ze is egocentrisch, ziet iedereen als haar onderdanen en accepteert nimmer een nee. Zodra je een idee krijgt van de complete cast, zul je vast en zeker een favoriet treffen. Red Magnus is het beste personage, gezien hij probeert medeleven te tonen, maar uiteindelijk alles op zijn pad vernietigt. Wat de personages zo perfect maakt is hun voice acting en de manier van spreken. De meeste informatie wordt gegeven in dialogen, waardoor ze ook van goede huize moeten komen.

Aan explosies geen gebrek

De gameplay van Disgaea 5 kan het best vergeleken worden met games als Final Fantasy Tactics en Fire Emblem. Je plaatst personages op het speelveld, beweegt ze over een grid en kiest de acties die schade zullen toebrengen aan je tegenstander. Hoewel de strategische RPG-elementen wel iets zeggen over de game, is het meer gericht op hoe je zo snel mogelijk een vijand klein kan krijgen. Het beste kun je een doelwit uitzoeken, hem of haar met zoveel mogelijk units vastklemmen en daarna zodoende te verslaan. Je tegenstanders doen niet precies hetzelfde, dus ik zou het in je voordeel laten werken. Dit maakt de gevechten tot uitgebreid touwtrekken, maar het laat je genieten van de bizarre wendingen in Disgaea 5.

Een goed voorbeeld van deze wendingen is het Revenge systeem, wat je in staat stelt om op een snoeiharde manier terug te slaan. Als je in enige mate schade oploopt, wordt op een gegeven moment je kracht versterkt en zijn de speciale aanvallen nog maar 1 SP. Deze ‘Skill Points’ heb je normaal veel nodig voor een enkele aanval, dus daar is het Revenge systeem een grote hulp. Elke Overlord heeft ook eens een bijzondere aanval waarmee de overwinning weer in jouw richting schuift. Seraphina kan bijvoorbeeld alle mannelijke units charmeren. Ze kunnen dan niet bewegen en meerdere malen aanvallen onvoldoende uitvoeren. Daarnaast heeft Disgaea met deel vijf grote stappen vooruit gezet richting een verfijnde speelervaring. Zo is het Classes systeem opgeschoond, waardoor je advanced classes en mogelijkheden op een gemakkelijke manier kunt gebruiken. Als je een nieuwe unit aanmaakt, kun je in één keer betalen om het personage zo hoog te levelen als Killia. Dit maakt grinden tot nooit een té groot deel van het spel.

Toch ontkomt je er niet aan om te grinden. Disgaea 5 Complete begint gemakkelijk, maar het schroeft de moeilijkheidsgraad keihard op als je eenmaal de helft hebt doorgespeeld. Gelukkig bieden bijvoorbeeld de Item en Chara Worlds uitkomst. Hier treed je voorwerpen en medestanders binnen en ontstaat er vanuit het niets een dungeon. Elk van deze kerkers bevat honderden vloeren om te overbruggen en na tien kun je steeds eruit treden om je te hergroeperen. Deze paden bewandel je niet alleen om je huidige ploeg te versterken, maar ook het voorwerp of persoon dat je hiervoor hebt gebruikt. Mocht je dat niet genoeg vinden, dan kun je units of geld verkrijgen in de downloadable content. Hoewel het pakket al alles bevat, moet je DLC wel eerst handmatig activeren. Hiermee krijg je personages uit oudere games, waardoor de hoeveelheid Overlords sterk zal toenemen.

Grafisch een pareltje

Ongeacht of je op de televisie of onderweg aan het spelen bent, Disgaea 5 is uitermate geschikt voor elke situatie. De gevechten die je moet overbruggen zijn kort, waardoor ze perfect zijn voor de handheldmodus. Wat helpt is dat de game er uitstekend uitziet op het systeem en de kleuren er vanaf spatten. De sterke character art, gemixt met de variatie aan omgevingen, bouwen het geheel op tot iets heel moois. De muziek herhaalt te veel en irriteert je hier en daar.

Conclusie

Disgaea 5 Complete is het eerste volwaardige deel uit de serie op een Nintendo-platform. De gameplay en bizarre verhaallijnen zijn uitermate verslavend en kluisteren je uren achtereen aan het beeldscherm. De verscheidene systemen bieden zowel diepgang als toegankelijkheid. Toch bevat de reis niet louter hoogtepunten. De gameplay draait meer om positie dan strategie en de muziekstukken hadden simpelweg veel langer gemogen, omdat ze te vaak in herhaling vallen. Gelukkig vallen deze problemen zodanig te overbruggen dat het de ervaring niet te veel beschadigt. Mocht je op zoek zijn naar een grootse game om dat gat na The Legend of Zelda op te vullen, dan zou Disgaea 5 zeker uitkomst kunnen bieden. De game zal pas op 26 mei in Europa verschijnen. Mocht je er veel interesse hebben, dan is hij nu al te downloaden in de Japanse Nintendo eShop, waar hij in het Engels beschikbaar is.

8

N1-score

 • + Uren aan leuke content
 • + Verfijnde gameplay systemen
 • + Vermakelijke verhaallijnen
 • + Ziet er ontzettend strak uit
 • - Killia is niet het sterkste hoofdpersonage
 • - Muziek herhaalt te veel
 • - Soms niet meer dan getouwtrek

Like dit bericht:

Recente artikelen

Hoofdafbeelding bij Ontdek Luigi's Mansion 2 HD in nieuwe overzichtstrailer

2

Media Ontdek Luigi's Mansion 2 HD in nieuwe overzichtstrailer

21-06-2024

2

Erik

Thumper

0

Review Thumper

01-06-2017

0

Daan

Ultra Street Fighter II: The Final Challengers

0

Review Ultra Street Fighter II: The Final Challengers

25-05-2017

0

Patrick

Reageer als eerste!